V pismu, ki so ga iz Rusije poslali krovni olimpijski (MOK) in krovni svetovni organizaciji za boj proti dopingu (WADA), so namreč Rusi priznali nekatere nepravilnosti. Foto: EPA
V pismu, ki so ga iz Rusije poslali krovni olimpijski (MOK) in krovni svetovni organizaciji za boj proti dopingu (WADA), so namreč Rusi priznali nekatere nepravilnosti. Foto: EPA

V pismu, ki so ga iz Rusije poslali krovni olimpijski (MOK) in krovni svetovni organizaciji za boj proti dopingu (WADA), so namreč Rusi priznali nekatere nepravilnosti.

Pismo, francoska agencija AFP piše, da so ga podpisali ruski minister za šport Pavel Kolobkov, predsednik tamkajšnjega olimpijskega komiteja Aleksandr Žukov in predsednik paraolimpijskega komiteja Vladimir Lukin, je naslovljeno na izvršni odbor Mednarodnega olimpijskega komiteja (MOK) oziroma njegovo posebno komisijo, ki jo vodi Samuel Schmid.

V pismu Rusi priznavajo sistematično uporabo dopinga, so se pa izognili besedi sistemska uporaba dopinga, kar je eden ključnih očitkov v McLarnovem poročilu. Obenem so še enkrat podvomili o pravilnosti dokazov, ki jih je Wadi posredoval nekdanji sodelavec ruskega protidopinškega laboratorija Grigorij Rodčenkov, ki je kot "žvižgač" pomagal Wadi.

Pismo so prejeli tudi pri Wadi, svetovni protidopinški agenciji, njen predsednik Craig Reedie je o tej temi dejal: "Zdi se mi, da so zdaj korak bližje priznanju, da je šlo nekaj narobe. Upam, da bo to pomenilo preobrat v postopku." Čeprav strani, kot kaže, tudi po tem pismu nista nič bližje rešitvi, pa Reedie ostaja optimist: "Nekdo mi je rekel, da gre tu le za besede. A v tej igri tudi besede veljajo, tako pri nas in tudi v Moskvi. Upajmo, da imam prav."

Wadin odbor za kaznovanje se bo spet sestal 14. junija in preučil nove dokaze, med njimi naj bi bilo tudi to rusko pismo.

Za rusko agencijo Tass pa je Kolobkov dejal, da pismo še ne pomeni priznanja očitkov iz McLarnovega poročila: "Odločitev za pismo je padla na podlagi ugotovitev Schmidove komisije, ne strinjamo pa se z ugotovitvami McLarnovega poročila, ki vsebuje neresnične zaključke." Minister je dodal, da v Rusiji izvajajo lastno preiskavo o dopinškem primeru: "Preiskovalni odbor v Rusiji nadaljuje preiskavo in če bomo komu dokazali krivdo, bo tudi kaznovan."

MOK je v začetku leta zaradi ugotovitev McLarnovega poročila podaljšal suspenz ruskemu olimpijskemu komiteju, zaradi česar so na olimpijskih igrah v Južni Koreji Rusi lahko nastopili le kot "olimpijski športniki iz Rusije" brez nacionalnih simbolov. Vzrok za suspenz so bili očitki v poročilu, da je Rusija na državni ravni sistematično izvajala kršitve dopinških pravil, kar naj bi še posebej izrazito počela med domačimi olimpijskimi igrami v Sočiju 2014.