30-letni Bastian Schweinsteiger je v zadnjih dveh letih izpolnil dva največja cilja. Lani je z Bayernom zmagal v Ligi prvakov, pred 50 dnevi pa se je veselil naslova svetovnega prvaka. Foto: EPA
30-letni Bastian Schweinsteiger je v zadnjih dveh letih izpolnil dva največja cilja. Lani je z Bayernom zmagal v Ligi prvakov, pred 50 dnevi pa se je veselil naslova svetovnega prvaka. Foto: EPA
Christoph Kramer
Christoph Kramer je v finalu svetovnega prvenstva doživel pretres možganov, na igrišču je ostal še nekaj minut, nato pa je bil zamenjan. V domovini je postal pravi junak. Foto: EPA

Nemčijo bo po reprezentančnem slovesu Philippa Lahma po novem kot kapetan vodil Bastian Schweinsteiger, ki pa ga na sredini tekmi zaradi poškodbe ne bo, tako da bo začasno to vlogo prevzel vratar Manuel Neuer.

"Zame je to velika čast, obenem pa tudi obveznost. Z Joachimom Löwom dobro sodelujeva že od leta 2004, ta čas pa je prinesel vrhunec z osvojitvijo naslova prvakov. Vlogo sprejemam kot častno, sem pa še vedno prvi med enakimi," je v zahvali ob imenovanju za novega kapetana dejal Schweinsteiger, ki je za izbrano vrsto zbral že 108 nastopov.

Svetovni prvaki so se na treningu pred tekmo na poseben način oddolžili navijačem. Na stadion je nemška nogometna zveza povabila 45.000 mladih nogometnih navijačev, ki so z navdušenjem spremljali poteze strelca odločilnega gola na SP-ju Maria Götzeja ter drugih reprezentantov (na tekmi bo 14 igralcev, ki so osvojili naslov prvaka pred natančno 50 dnevi). "Lep občutek je, ko imaš na treningu toliko zagretih mladih navijačev. Hvala vsem za današnji obisk in tudi za podporo med svetovnim prvenstvom," je dejal selektor Löw.

Nemci bodo prvič nastopili z novimi dresi, na katerih bodo imeli štiri zvezdice za štiri osvojene naslove svetovnih prvakov v letih 1954, 1974, 1990 in 2014. Zanimanje za te drese je ogromno, tako da računajo, da jih bodo do konca leta prodali več kot 2,5 milijona in s tem tudi podrli prejšnji rekord po številu prodanih dresov nemške izbrane vrste, ki so ga dosegli na domačem SP-ju leta 2006 z 1,5 milijona prodanih primerkov.

Kramer ostal brez spomina na nemško slavje
V sredo bo v začetni postavi na Espit Areni tudi Christoph Kramer, ki bo moral, ko se bo želel spomniti slavja na svetovnem prvenstvu v Braziliji, uporabiti slike in posnetke. Svojih spominov namreč nima, ker so njegovi možgani zaradi udarca v glavo "izbrisali" prav tisti čas, ko je Nemčija postala svetovni prvak.

Najhuje za Kramerja je, da se spomin na veliko slavje ne bo vrnil. Zdravniki so povedali, da je zaradi pretresa možganov ta del spominov izgubljen za vselej. Drugih zdravstvenih posledic ne bo imel, a žal mu je, da tudi svojih spominov na finale in zmago proti Argentini ne. "Ko gledam posnetke in samega sebe na njih, je občutek zelo čuden. Vidim sebe, a nimam nobenega spomina na to, da sem bil tam," je dejal nogometaš Borussie iz Mönchengladbacha.

Kramer je na finalni tekmi nepričakovano dobil priložnost zaradi poškodbe Samija Khedire, toda finale se je zanj končal že po pol ure. Po bližnjem srečanju s komolcem Ezequiela Garaya so ga morali v nemški ekipi zamenjati, saj je kazal očitne znake zmedenosti. Namesto njega je v igro vstopil Andre Schürrle.

O tem, da je bil udarec v glavo kar precej močan, priča tudi podatek, da je sodnik Nicola Rizzoli po koncu tekme razkril, kaj mu je dejal nogometaš: "Sodnik, ali je tole finale?" Vseeno pa so ga nato v nemški zdravniški ekipi usposobili dovolj, da se je lahko po koncu tekme udeležil podelitve medalj.

Prijateljska tekma, Düsseldorf, sreda ob 20.45:
NEMČIJA - ARGENTINA

Verjetni postavi:
Nemčija: Neuer, Rüdiger, Ginter, Höwedes, Durm, Kramer, Kroos, Müller, Özil, Reus, Götze.

Argentina: Romero, Zabaleta, Demichelis, Garay, Rojo, Biglia, Mascherano, Lavezzi, di Maria, Aguero, Higuain.

Sodnik: Björn Kuipers (Nizozemska)