Thomas Müller, Javi Martinez, Philipp Lahm in Robert Lewandowski se veselijo gladke zmage na
Thomas Müller, Javi Martinez, Philipp Lahm in Robert Lewandowski se veselijo gladke zmage na "klassikerju". Foto: EPA
Pep Guardiola in Thomas Tuchel
Thomas Tuchel je segel v roko Pepu Guardioli. Trener Borussie je zelo studiozen in se zgleduje po Špancu, navdušen je bil nad igro Barcelone med letoma 2009 in 2012. Foto: EPA
Robert Lewandowski
Robert Lewandowski je na zadnjih štirih tekmah zadel 12-krat. Petkrat je bil natančen proti Wolfsburgu, dvakrat v Mainzu, trikrat proti Dinamu iz Zagreba in v nedeljo še dvakrat proti Borussii. Foto: EPA
Roman Bürki, Mats Hummels, Sokratis in Adnan Januzaj
Roman Bürki, Mats Hummels, Sokratis in Adnan Januzaj razočarani zapuščajo Allianz Areno. Foto: EPA
Mario Götze
Mario Götze je zadel proti nekdanjim soigralcem. Foto: EPA
Bayern na derbiju zmlel Borussio


Trener dortmundske Borussie, ki se zgleduje po Guardioli in je bil veliki navijač njegove Barcelone, je deloval zelo sproščeno, večkrat se je celo nasmejal, čeprav so njegovi izbranci delovali popolnoma razglašeno in prejeli pravo lekcijo bavarskega stroja na Allianz Areni.
Osem zaporednih zmag v Bundesligi in dve v Ligi prvakov - Bayern deluje udarno na začetku nove sezone. Arjen Robben in Franck Ribery, ki sta dala največji pečat uspehom v zadnjih letih, nista bila niti na klopi, pa se to prav nič ne pozna. Francoz je poškodovan že od marca, stanje gležnja se počasi izboljšuje in morda bi lahko še ta mesec začel treninge.
Ko smo se pogovarjali z nemškimi novinarji po tekmi, so bili celo bavarski poročevalci presenečeni nad končnim izidom. Nevtralni opazovalci si želijo večjo izenačenost v Bundesligi. Velike zgodbe se pač pišejo, ko je boj za naslov prvaka izenačen (zadnjič je bil v sezoni 2011/12, ko je "solatni krožnik" dvignila Borussia).
Preveč napak obrambne vrste gostov
"Bayern je zmagal popolnoma zasluženo. Mislim, da smo začeli zelo dobro, imeli smo kar nekaj možnosti, da bi ogrozili gol Bayerna, a nam ni uspelo, preveč smo komplicirali 20 metrov od njihovih vrat. Če hočeš biti kos Bayernu, moraš odigrati tekmo na najvišjem nivoju. Žal nam to ni uspelo. Ključno je bilo, da smo izjemno slabo stali v obrambi, ko smo dvakrat prejeli zadetek po dolgi podaji Boatenga. Po tretjem golu Bayerna na začetku drugega polčasa je bila tekma odločena," je pojasnil Tuchel, ki je vse do 53. minute na klopi pustil Marca Reusa. Zvezdnik Borussie je bil utrujen po napornem ritmu v zadnjih tednih.
"Boatengu smo pustili preveč prostora, da je z dolgimi podajami natančno na nogo napadalca poskrbel za oba gola. Vedeli smo, da je naveza Boateng-Lewandowski izjemno nevarna. Obrambni igralci niso bili dovolj agresivni, take položaje se mora vsekakor preprečiti. Vedno je nekdo izpadel iz igre. V Münchnu tako pač ne gre," je srečanje analiziral Tuchel, ki je tako kot pred leti v Mainzu na klopi Borussie nasledil Jürgena Kloppa.

Tuchel: Nihče ne more zaustaviti Bayerna
Hitro je seveda sledilo vprašanje, ali je nemško prvenstvo že odločeno, čeprav smo šele na začetku oktobra in je do konca še dolgih 26 krogov. Tuchel se je nasmejal in ponudil roko Guardioli: "Kaj naj rečem, Pep, čestitam za naslov. Nihče ne more zaustaviti Bayerna. Imajo najbolj kakovostne igralce, ki jih je Guardiola znova naredil najbolj lačne uspehov. Na igrišču delujejo samozavestno, zelo so agresivni v dvobojih. To je najvišja evropska raven. Ekipo sem pripravil, da gremo po zmago, a realnost je pač popolnoma drugačna. Moramo se sprijazniti, da smo visoko izgubili."
Guardiola: Oktobra še nihče ni osvojil naslova prvaka
Guardiola je deloval precej bolj resno: "Oktobra še nihče ni osvojil naslova prvaka, to ni mogoče v nobeni ligi. Borussia Dortmund igra zelo dobro, proti Hoffenheimu in Darmstadtu bi si zaslužili vse tri točke, potem bi bil zaostanek precej manjši. Upam, da bodo moji varovanci ostali zdravi, vsekakor pa morajo ostati na trdnih tleh. Tudi na tej tekmi smo naredili kar nekaj napak, posebej v zadnjih 20 minutah."
"Zelo dobro smo se prilagodili na sistem Borussie, potem ko nam v prve četrt ure igre nič ni steklo. Zelo sem zadovoljen, ker smo premagali eno izmed najboljših ekip v Evropi. Po zmagi nad Dinamom sem analiziral igro Borussie, ki ni le ekipa za protinapade. Če bi jim prepustili pobudo, bi nas izigrali. V idealnem trenutku smo dosegli prvi in tretji gol, potem je bilo lažje," je srečanje ocenil španski strokovnjak, ki ima tudi veliko kritikov, a jim je na začetku te sezone zaprl usta.
Lewandowski lovi rekorde Gerda Müllerja
Znova je navdušil Robert Lewandowski, ki je z dvema zadetkoma na začetku drugega polčasa prelomil srečanje. Poljak je v nemškem prvenstvu na osmih tekmah zabil že 12 golov. O rekordu Gerda Müllerja ne želi govoriti. Legendarni "Bomber der Nation" je v sezoni 1971/72 dosegel 40 golov za Bayern, kar velja za "večni" rekord Bundeslige.
"Vsako leto se želim izboljšati. Zavedam se, da zdaj vsi govorijo o številnih golih, a mene zanima predvsem igra. Sploh ni pomembno, koliko točk prednosti imamo na lestvici. Spomnimo se lanske sezone, ko smo na koncu popustili. Spomladi smo bili v najslabši formi, ko je bilo najpomembneje. Letos želimo zmagati na vsaki tekmi, prednost pred tekmeci nas ne zanima. Analizirali smo napake z lanske sezone, vedno je treba igrati maksimalno zavzeto, pa če je to 12. ali 26. krog prvenstva," je poudaril "Lewy", ki je na zadnjih štirih tekmah mrežo tekmecev zatresel kar 12-krat.
Müller: To so bile tri izjemno velike točke
V prvem polčasu je dvakrat zadel Thomas Müller, ki je v letošnji sezoni v Bundesligi zadel že osemkrat. "Na začetku tekme smo imeli kar nekaj težav, saj so Dortmundčani stali zelo visoko in preprečevali naše kratke podaje v prazen prostor. To so bile seveda tri izjemno velike točke, saj je zdaj razlika narastla na sedem točk. S tako prepričljivo zmago smo poslali signal tekmecem. Kar malce škoda, da je zdaj reprezentančni odmor, saj smo ujeli odlično formo. V letošnji sezoni smo vsi zelo lačni uspehov, to se čuti," je bil zadovoljen Müller.
V zadnjih dveh sezonah grenka poraza proti Realu in Barci
Sezona se je šele dobro začela, nihče pa več ne verjame, da lahko še kdo prehiti Bavarce na vrhu lestvice. Tudi v prejšnjih treh sezonah so stvari potekale podobno. V zadnjih dveh letih je nato forma padla v ključnih trenutkih - v polfinalu Lige prvakov. Madridski Real je aprila lani na Allianz Areni poskrbel za najgrenkejši poraz Guardiole v Münchnu (0:4), maja letos pa je Barcelona odpravila Bayern (s precej poškodovanimi nosilci igre) s 3:0. Vsekakor dve dobri lekciji, čeprav se seveda v Ligi prvakov v enem večeru lahko zgodi marsikaj proti najboljšim evropskim klubom.

Bayern na derbiju zmlel Borussio