Jan Oblak je v 34. minuti takole ubranil 11-metrovko Thomasu Müllerju. Foto: Reuters
Jan Oblak je v 34. minuti takole ubranil 11-metrovko Thomasu Müllerju. Foto: Reuters
Xabi Alonso in Jose Maria Gimenez
V 31. minuti se je po prostem strelu Xabija Alonsa žoga odbila od Jose Marie Gimeneza in ujela Oblaka na napačni nogi. Foto: Reuters
Antoine Griezmann in Fernando Torres
Antoine Griezmann in Fernando Torres sta zrežirala izenačujoči zadetek. Foto: Reuters
Atletico Madrid
Veselje nogometašev Atletica po uvrstitvi v finale. Foto: Reuters
Pep Guardiola in Diego Simeone
Pep Guardiola je z Bayernom tretjič zapored v polfinalu izpadel proti španskemu moštvu. Predlani je bil premočan Real, lani pa Barcelona. Foto: Reuters
Jan Oblak in Fernando Torres
Objem Oblaka in Fernanda Torresa pred razočaranima Müllerjem in Robertom Lewandowskim. Foto: Reuters
Oblak prejema pohvale z vseh strani

in Diego Simeone nista presenetila z začetnima postavama na povratni polfinalni tekmi med Bayernom in Atleticom. Pri Nemcih sta bila na igrišču tudi Thomas Müller in Franck Ribery, ki sta prejšnjo sredo v Madridu, ko je Atletico zmagal z 1:0, igrala le v drugem polčasu.

Bayern v vodstvo s prostega strela
Prvi polčas se je razpletal po okusu Bayerna. Domači nogometaši so redko dovolili gostom čez sredino igrišča in po nekaj priložnostih (Oblak je dobro ustavil poskuse Artura Vidala, Roberta Lewandowskega in Riberyja) po pol ure tudi zadeli. Slovenskega vratarja je za 1:0 v 31. minuti s prostega strela premagal Xabi Alonso. Žoga se je v živem zidu neugodno odbila od noge Joseja Marie Gimeneza, malenkost spremenila smer in presenetila Oblaka.

Že tri minute pozneje je bil Bayern blizu povišanja vodstva na 2:0, ko je sodnik Cüneyt Cakir pokazal na belo točko, potem ko je Gimenez povlekel za dres Javija Martineza. Z 11-metrovke je streljal Müller, a je Oblak prebral njegovo namero in se izkazal z odlično obrambo Nemčevega polvisokega strela v njegovo desno stran. Do odbite žoge je prišel Xabi Alonso, tudi po njegovem strelu z desne strani pa se Oblak ni pustil premagati.
V prvem polčasu je imel Bayern veliko terensko premoč (posest žoge 71:29 odstotkov), razmerje v strelih je bilo 17:2, pri strelih v okvir vrat pa 6:2.
Protinapad za 1:1
Na začetku drugega polčasa je Simeone namesto Augusta Fernandeza na zelenico poslal Yannicka Carrascoja. Atletico je po protinapadu izenačil v 54. minuti iz prve prave priložnosti. Po hitri akciji izpred kazenskega prostora je Antoine Griezmann na sredini igrišča žogo z glavo podal do Fernanda Torresa, ta pa ga je zaposlil z globinsko podajo, pri kateri sta izigrala ofsajd zanko. Francoz je stekel za žogo, naredil še nekaj korakov z njo in jo z roba kazenskega prostora pospravil za hrbet Manuela Neuerja.
Lewandowski iz bližine zadel z glavo
Izid je bil poravnan 20 minut. V 73. minuti je Guardiola Douglasa Costo zamenjal s Kingsleyjem Comanom. Minuto pozneje je David Alaba poslal predložek z leve strani, na drugi vratnici je žogo z glavo pred vrata podaljšal Vidal, iz neposredne bližine pa je nemočnega Oblaka z glavo matiral Lewandowski.
Torres zapravil podarjeno 11-metrovko
V 83. minuti je imel Atletico možnost za novo izenačenje. Cakir je dosodil 11-metrovko po prekršku Martineza nad Torresom, a pri tem storil napako, saj je nogometaš Bayerna napadalca Atletica ustavil zunaj kazenskega prostora. Torres je sam streljal z bele točke, podobno kot Müller, toda ostalo je pri 2:1, saj je Neuer branil.
V zadnjih 10 minutah je Bayern oblegal vrata Atletica. Oblak je moral še nekajkrat posredovati. Najnevarneje je bilo v 88. minuti, ko je od daleč streljal Alaba, žoga se je odbila od rezervista Thomasa Parteyja, a je bil Oblak zbran in z lepo parado preprečil tretji zadetek.
Drugega finalista bo dal sredin obračun med Realom in Manchester Cityjem. Prva tekma se je končala z 0:0. Kaj lahko se zgodi, da bomo po dveh letih v finalu znova videli madridski derbi. Leta 2014 v Lizboni je po podaljšku zmagal Real in desetič postal evropski prvak.
Katanec in Zahovič v finalu poražena
Prvi Slovenec, ki je igral v finalu tedaj še Pokala državnih prvakov, je bil Srečko Katanec leta 1992. Na Wembleyju proti Barceloni v zadnji izvedbi pred preoblikovanjem in preimenovanjem tekmovanja v Ligo prvakov ni bil uspešen. Njegova Sampdoria je izgubila po podaljšku z 0:1.
Pred 15 leti je Zlatko Zahovič z Valencio ostal praznih rok v Milanu proti Bayernu. Športni direktor Maribora ni bil natančen z enajstih metrov, njegov strel je obranil veliki junak tistega finala Oliver Kahn. Z naslovom evropskega klubskega prvaka se sicer lahko pohvalita Rene Krhin in Vid Belec, ki sta bila leta 2010 med 25 člani zmagovitega Interja, a pod taktirko Joseja Mourinha v tekmovanju nista odigrala niti minute.

Polfinale, povratna tekma:
Bayern - ATLETICO MADRID 2:1 (1:0) 0:1
70.000; Xabi Alonso 31., Lewandowski 74.; Griezmann 54.
Oblak (Atletico) je v 34. minuti ubranil 11-metrovko Müllerju, Neuer (Bayern) pa v 84. minuti 11-m Torresu.

Bayern: Neuer, Lahm, Javi Martinez , J. Boateng, Alaba, Xabi Alonso, Vidal, Douglas Costa ( 73./Coman), Müller, Ribery, Lewandowski.

Atletico: Oblak, Juanfran, Gimenez , Godin, Filipe Luis, Gabi, Augusto Fernandez ( 46./Carrasco), Saul Niguez, Koke ( 93./Savić), F. Torres, Griezmann ( 82./Partey).

Sodnik: Cüneyt Cakir (Turčija)

V odebeljenem tisku je izid prve tekme. Finale bo 28. maja gostil Milano.

Oblak prejema pohvale z vseh strani