Luis Figo se v uradni predstavitvi predstavlja kot otrok iz delavskega predmestja Lizbone in se tako povezuje s samimi koreninami nogometa. Foto: Reuters
Luis Figo se v uradni predstavitvi predstavlja kot otrok iz delavskega predmestja Lizbone in se tako povezuje s samimi koreninami nogometa. Foto: Reuters
Fifa - Michael Garcia in Hans-Joachim Eckert
Tako Luis Figo kot Nizozemec Michael van Praag sta poudarila, da ju je v kandidaturo prepričala odločitev Fife, da ne bo v celoti objavila posebnega poročila nekdanjega vrhovnega tožilca ZDA Michaela Garcie, ki je preiskoval katarsko kupovanje SP-ja 2022. Foto: EPA
Sepp Blatter
Kljub številnim protikandidatom ostaja Sepp Blatter prvi favorit, saj je vprašanje, kdo od izzivalcev mu lahko ukrade afriške in azijske glasove. Foto: EPA
Figo v boj za predsednika Fife

V ekskluzivnem intervjuju za CNN je 42-letni nekdanji nogometni superzvezdnik razkril in potrdil kandidaturo ter pri tem poudaril, da že ima predpisano podporo petih nogometnih zvez, kar je pogoj za vpis na volilni list za najpomembnejši športni položaj na svetu.

Blatter gre po peti mandat
Fifa bo novega predsednika volila na kongresu konec maja v Zürichu, kjer se bo dosedanji predsednik Sepp Blatter potegoval že za peti zaporedni mandat. Po 17 letih vodenja Fife 78-letni Švicar kljub kopici škandalov, ki so močno načeli podobo svetovne nogometne zveze, še vedno velja za prvega favorita. Na svoji strani ima predvsem glasove iz Afrike in Azije, ki skupaj prispevata polovico vseh članic; le-teh je trenutno 209.

Zadnji škandali, povezani z izborom Rusije in Katarja za gostiteljici SP-jev 2018 in 2022, so močno načeli podobo Fife, ki si je nov avtogol zabila z neobjavo poročila posebnega preiskovalca Michaela Garcie.

"Nogomet si zasluži več"
"Rad imam nogomet in zato mi, ko gledam na Fifino podobo - ne samo zdaj, temveč tudi v preteklih letih - to ni všeč,"
je med pogovorom v Madridu Figo povedal CNN-u. "Če poguglaš besedo Fifa, ti najprej ven vrže škandal - ne ravno pozitivna beseda. To moramo najprej spremeniti in skušati izboljšati podobo Fife. Nogomet si zasluži veliko več kot to," je odločen Portugalec.

"Govoril sem s številnimi pomembnimi ljudmi v nogometu - igralci, trenerji, predsedniki zvez - in mislijo, da se mora nekaj zgoditi in narediti. Spremembe so nujne v vodstvu, v vodenju, transparentnosti in solidarnosti. Mislim, da je napočil trenutek tudi za to," je svoj motiv za presenetljivo kandidaturo predstavil Figo.

Superzvezdnik med norčkom in funkcionarji
Luis Figo je bil dvakrat razglašen za nogometaša sveta (leta 2000 in 2001), v karieri je kar 127-krat zaigral za Portugalsko, na klubski poti pa je v 20 letih igral za Sporting, Barcelono, Real Madrid in Inter, kjer je leta 2009 tudi sklenil kariero nogometaša.

Portugalec se je tako pridružil četverici izzivalcev Seppa Blatterja. Tukaj so še nekdanji francoski zvezdnik David Ginola, ki ga v ozadju podpirajo otoške stavnice, neodvisni kandidat Jerome Champagne, ki je znan kot kritik Blatterja, podpredsednik Azijske nogometne zveze princ Ali bin Al Husein in Michael van Praag, predsednik nizozemske zveze. Iz Južne Amerike naj bi se zadnji trenutek prijavil tudi nekdanji predsednik čilske zveze Harold Mayne-Nicholls.

Kdo ima v resnici podporo?
Do četrtka morajo kandidati na sedež Fife poslati pisno podporo vsaj petih članic, s čimer bodo evidentirani kot uradni predsedniški kandidati. Predsedniške volitve bodo sicer 29. maja v Zürichu.

Figo v boj za predsednika Fife