Katarski emir Hamad bin Kalifa Al Tani (levo) se je 2. decembra 2010 takole veselil  zmage v glasovanju za gostitelja svetovnega prvenstva 2022. Vse od takrat se pojavljajo tožbe o korupciji pri pridobitvi prvenstva. Desno takratni predsednik Fife Sepp Blatter, ki je moral zaradi številnih obtožb o korupciji, a ne v povezavi s Katarjem, odstopiti. Foto: EPA
Katarski emir Hamad bin Kalifa Al Tani (levo) se je 2. decembra 2010 takole veselil zmage v glasovanju za gostitelja svetovnega prvenstva 2022. Vse od takrat se pojavljajo tožbe o korupciji pri pridobitvi prvenstva. Desno takratni predsednik Fife Sepp Blatter, ki je moral zaradi številnih obtožb o korupciji, a ne v povezavi s Katarjem, odstopiti. Foto: EPA
Doha
Katar pospešeno gradi infrastrukturo za svetovno prvenstvo. Na fotografiji stadion Kalifa International v Dohi. Foto: Reuters

Garcia, nekdanji vodja preiskovalcev etične komisije Mednarodne nogometne zveze (Fifa), je leta 2014 pripravil poročilo, ki pa ni bilo nikoli objavljeno, saj ga je Fifa zavrgla.

Katar je bil 2. decembra leta 2010 izbran za gostitelja svetovnega nogometnega prvenstva, ki bo leta 2022, Rusija pa je bila izbrana za gostitelja svetovnega prvenstva, ki bo leta 2018. Po izboru so se pojavili očitki o kupljenih glasovih, Fifa je naročila neodvisno preiskavo in pripravo poročila, za kar je zadolžila ameriškega pravnika Garcio. Zaradi korupcije, sicer ne v povezavi z omenjenim spornim glasovanjem, je moral odstopiti dolgoletni predsednik Mednarodne nogometne zveze (Fifa) Sepp Blatter.

Fifa Katar in Rusijo oprala krivde
Garcia je 18 mesecev raziskoval domnevno poneverjanje glasov pri dodeljevanju omenjenih prvenstev, vendar pa njegovega poročila niso objavili. Glavni razsodnik, Nemec Hans-Joachim Eckert, je namreč zaradi pravnih zadržkov predstavil sila skrajšan, le 42 strani dolg povzetek, Fifa pa je Rusijo in Katar oprala suma korupcije, tako da omenjeni državi ostajata gostitelja nogometnih svetovnih prvenstev leta 2018 in 2022. Garcia je iz protesta zaradi pristranske obravnave njegovega poročila decembra 2014 odstopil.

Neobjavljeno poročilo, ki ga je pridobil nemški Bild, obsega več kot 400 strani, v njem pa je kar nekaj hudih obtožb na račun najvišjih predstavnikov mednarodne nogometne federacije pri dodeljevanju svetovnih prvenstev 2018 Rusiji in 2022 Katarju.

Med drugim Bild, ki bo začel objavljati poročilo, razkriva sum o plačilu zneska v vrednosti dveh milijonov dolarjev desetletni hčerki enega izmed uradnih predstavnikov Fife. Prav tako navaja, da so pred odločilnim glasovanjem za SP 2018 in 2022 tri izvršilne člane vodstva Fife z zasebnim letalom v lasti katarske nogometne zveze prepeljali na zabavo v Rio v Braziliji. V poročilu se omenja tudi katarska športna akademija Aspire v Dohi, ki naj bi stala za "prepričevanjem članov Fife z glasovalno pravico".

Težko je sprejeti drugačen sklep
Poročilo je za Bild pridobil novinar Peter Rossberg, ki je na Facebooku zapisal, da "poročilo samo po sebi ne ponuja dokaza, da sta bili svetovni prvenstvi leta 2018 in 2022 kupljeni, vendar pa je v njem toliko močnih kazalnikov, zlasti v povezavi s Katarjem, da je zelo težko sprejeti drugačen sklep".

Po novinarjevem mnenju je poročilo kot nekakšna velika sestavljanka, ki je smiselna šele takrat, ko sestaviš vse njene koščke. Rossberg je prepričan, da je poročilo, pod katerega se je podpisal Garcia, "portret ene popolnoma skorumpirane ureditve" in je bilo podlaga za aretacije številnih nogometnih funkcionarjev in kriminalistične preiskave.

Platini podprl Katar po kosilu s Sarkozyjem in Al Tanijem
Zanimivo je, da so francoski preiskovalci, ki so v skladu z nalogom francoskega državnega tožilstva pod drobnogled vzeli postopek izbire gostiteljev SP 2018 in 2022, aprila na uradni pogovor povabili nekdanjega predsednika Fife Blatterja, in sicer v vlogi priče, nekdanjega predsednika Evropske nogometne zveze (Uefa) Michela Platinija pa takrat francoski preiskovalci niso zaslišali, čeprav je bil Platinijev glas za Katar odločilen, da je ta zalivska država dobila prvenstvo.

Platini je priznal, da je svojo odločitev, da ne podpre Združenih držav Amerike in da svoj glas nameni Katarju, sprejel po kosilu v Elizejski palači s takratnim francoskim predsednikom Nicolasom Sarkozyjem in katarskim emirjem Tamimom Al Tanijem. Predsednik Sarkozy je bil takrat jasen, da je podpora Katarju zaželena, saj se je Francija potegovala za velik posel s Katarjem.

Bild prisilil Fifo, da objavi poročilo
Potem ko je do Garcievega poročila prišel Bild, se je etična komisija Fife odločila, da ga nemudoma objavi na spletnih straneh. "Etična komisija Fife se bo pod novim vodstvom v celoti zbrala prihodnji teden. Bilo je že v načrtu, da bi to priložnost izkoristili za pogovor o objavi poročila. Ker pa je dokument zdaj ilegalno prišel do nemškega časnika, je novo vodstvo etične komisije zahtevalo takojšnjo objavo celotnega poročila v izognitev kakršnim koli napačnim informacijam," so ob objavi poročila zapisali pri Fifi. Etično komisijo vodita Maria Claudia Rojas in Vassilios Skouris.