Igor Benedejčič je osmi selektor Slovenije, kot vršilec dolžnosti jo bo vodil na dveh tekmah. Kljub podrejenemu položaju je bil na poti k zmagi, a je po koncu
Igor Benedejčič je osmi selektor Slovenije, kot vršilec dolžnosti jo bo vodil na dveh tekmah. Kljub podrejenemu položaju je bil na poti k zmagi, a je po koncu "Bene" pošteno povedal, da je bilo izenačenje Norveške zasluženo. Zdaj Benedejčiča in preostali del strokovnega štaba, ki ga je izbral že Tomaž Kavčič, čaka še tekma v Sofiji, nato pa so pogodbeno prosti. Foto: Reuters
Začetna postava Slovenije proti Norveški
V vratih je ostal Vid Belec, ki za Sampdorio ne brani, ob izenačujočem golu pa je zaplaval v prazno. Osrednji branilski par igra vse manj, Miha Mevlja je na stranskem tiru Zenita, Aljaž Struna je igral le vsako tretjo klubsko tekmo Palerma v Serie B. Na levem bočnem položaju je bil Andraž Struna, ki je primarno sicer desni bočni. Na sredini je bil Amir Dervišević, sicer prvi podajalec Prve lige, ki pa ga je na zadnjih tekmah na klop Maribora izrinil Cretu. Izginil je Miha Zajc, zato pa sta dobro formo vsaj z akcijo ob vodilnem golu potrdila Andraž Šporar in Benjamin Verbič. Foto: Reuters

Premalo smo si upali, premalo smo pritiskali. Zvezna vrsta je srce moštva. Tukaj sta Dervišević in Rotman prvič igrala skupaj. Miha Zajc ni imel svojega dne. Tukaj nismo bili dobri. Nismo zaposlili Verbiča in Črnigoja. V srcu moštva nismo bili dobri.

Zakaj Slovenija ni bila boljša od Norveške?
Veselje po golu Verbiča
Roko na srce je Slovenija v napadu spet pokazala malo oz. celo najmanj na tekmah Lige narodov. Slovenci so samo štirikrat poskusili s strelom, od tega so jim dva blokirali, dva pa sta zletela v okvir vrat. Edina in skoraj ključna razlika, da so zadeli že ob prvem poskusu, ko je v 9. minuti Benjamin Verbič imenitno zaključil moštveno akcijo. Foto: Reuters
Slovenija - Norveška
Številne pomanjkljivosti v igri Slovenije bo moral odpraviti novi selektor, ki ga prihodnje leto čakajo kvalifikacije za Euro 2020. Bo to Matjaž Kek ali prvi tujec? Bo NZS imenoval novega selektorja še pred žrebom kvalifikacijskih skupin? Foto: Reuters

A vloga selektorja je velika čast, zato sem bil povsem v tekmi. Lahko rečem, da si bom to tekmo zapomnil za vedno.

Kako je bilo voditi Slovenijo kot selektor?
Verbič: Prikazali smo maksimum
Izjave po tekmi Slovenija - Norveška
Slovenci blizu 2:0, na koncu le remizirali

Pritisk je zdaj na Nogometni zvezi Slovenije več kot občuten, osredotočen je na predsednika Radeta Mijatovića, ki ima v rokah škarje in platno, pri čemer se pri izbiri novega selektorja pogrešata glas in vloga strokovnega sveta NZS-ja. Nogometna javnost zahteva glave, na Brdu so prepričani, da je bilo že žrtvovanje selektorja Tomaža Kavčiča dovolj. Čaka se nov selektor, NZS si jasno želi Matjaža Keka, s čimer bi tudi najhitreje pomiril navijače, a dogovora še ni.

Čez 14 dni na prvo decembrsko nedeljo bo v Dublinu iz četrtega kakovostnega bobna Slovenija izjemno zaželen tekmec. V Ligo narodov je Slovenija po Uefini reprezentančni lestvici krenila kot 28. reprezentanca (od 55) Evrope, hitropotezno tekmovanje pa končuje kot 37. moštvo stare celine. Med marcem in novembrom 2019 mora slovenska izbrana vrsta prehiteti vsaj dve višje rangirani reprezentanci, da se prebije na Euro 2020, kar ob padcu med Kazahstan, Latvijo, Andoro, San Marino, Malto, Liechtenstein in Gibraltar deluje utopično.

Potrpežljivo delati in poslušati kritike
"Za uspehe in neuspehe je odgovorna celotna ekipa, celoten štab. Čutim del odgovornost, ni bilo narejeno, kar smo si vsi želeli. Naši cilji so bili višji. Meni je žal, a to ni nobena tragedija za slovenski nogomet. Imamo dobro reprezentanco, imamo potencial. Potrpežljivo moramo delati, poslušati kritike, ki so pogosto upravičene, reprezentanca se bo počasi sestavila in bomo gledali dober nogomet pri reprezentanci Slovenije,"
je na MMC-jevo vprašanje o odgovornosti dejal začasni selektor Igor Benedejčič, ki je bil sicer zraven celotno tekmovanje v vlogi pomočnika Kavčiču, ta pa je bil predtem leto in pol pomočnik Srečka Katanca. Podajanje stolčka kot na štafeti se očitno končuje, saj je realno lahko Benedejčič na stalno selektorsko službo računal le ob morebitnem obstanku v Ligi C, torej dveh zmagah.

Benedejčič se je izločil iz boja za selektorsko mesto
"Slovenija potrebuje selektorja, ki ima mogoče neko ime. Da boste tudi vsi vi pozitivni, da bo občinstvo verjelo v to. Na predsedniku je, da se odloči. Sam zdaj nimam ambicije za to mesto. Sicer bi seveda bil rad selektor, a mislim, da v tem trenutku možnosti za kaj takega ni. Mogoče v prihodnosti,"
je Benedejčič na novinarski konferenci v Stožicah po petkovem remiju z Norveško (1:1) odkrito priznal, da se za zdaj ne vidi na mestu stalnega selektorja.

Preveč energično vodenje tekme za sodniški okus
Vseeno strelec zgodovinskega prvega gola za Slovenijo v reprezentančni zgodovini, na tekmi 3. junija 1992 v Talinu proti Estoniji, ni skrival ponosa in ganjenosti, da je kljub oznaki začasni vodil izbrano vrsto. Ob tem si je na robu igrišča s svojim energičnim spremljanjem tekme še prislužil posebno pozornost 4. sodnika Cyrila Mugnierja, uradni opomin.

"Tak sem. To je v moji naravi. Morda bi se moral včasih malce brzdati. A vloga selektorja je velika čast, zato sem bil povsem v tekmi. Lahko rečem, da si bom to tekmo zapomnil za vedno," je povedal 49-letni Primorec in še posebej izpostavil 10.254 zbranih gledalcev v Stožicah. "Rad bi se zahvalil tudi navijačem, da so prišli v tako velikem številu. To nam veliko pomeni. Predvsem pa to, da so bili z nami do konca. Kapo dol, bi rekel."

Dva povratnika naravnost v udarno postavo
Večkrat je Benedejčič izpostavil potrpežljivost in to, da je zdajšnja zasedba Slovenije brez iz različnih vzrokov odsotnih zvezdnikov Jana Oblaka, Samirja Handanovića in Kevina Kampla res izjemno neizkušena. "To je dejstvo. Tukaj je nekaj igralcev, ki imajo dva ali tri nastope. Kapetan Benjamin Verbič jih ima vsega 19. Fantje so proti odlični Norveški, ki že leto in pol gradi reprezentanco, prišli do pozitivnega izida. Zaradi tega si zaslužijo čestitke. Res je, da nekateri med njimi dobro igrajo v klubih, a v reprezentanci je drugače. Tudi zaradi tega sem zelo vesel, ker so nas navijači podprli. Zaradi tega so bili lahko fantje nekoliko bolj sproščeni," je Benedejčič opozoril na pomen odigranih tekem za reprezentanco.

Zanimivo, da sta bili v kadru vsega dve spremembi. Vrnila sta bočni branilec Andraž Struna po skoraj dveh letih in pol, osrednji vezist Rajko Rotman po pol leta, oba pa sta kar takoj nastopila v udarni enajsterici. A zato je začasni selektor pošteno premešal začetno postavo – v primerjavi s Kavčičevo začetno enajsterico proti Cipru izpred meseca dni je mesto zadržala le peterica Vid Belec, Miha Mevlja, Nejc Skubijc, Miha Zajc in Domen Črnigoj. Začetna postava na 235. tekmi reprezentance je skupaj imela le 122 nastopov oz. v povprečju 11. Za primerjavo Slovenija je pod Katance in Kekom se uvrščala na velika tekmovanja, ko je jedro reprezentance imelo po 40 ali več nastopov za dres z državnim grbom.

Z Iličićem v Sofijo, zdaj kot nogometni eksoti
Marsikateri navijač in tudi novinar si je želel in pričakoval, da bosta na sredini zaigrala skupaj Leo Štulac in Jaka Bijol, odkritji letošnji sezoni, s starostjo 24 in 19 let pa bi lahko tvorila srce moštva prihodnjih deset let. Ob dokončnem izpadu v Ligo D, najnižji, četrti razred Lige narodov, bo tako ponedeljkova tekma z Bolgarijo v Sofiji za Slovence revijalna za popravo vtisa. Se obetajo povsem drugačna postava, sistem igre in navsezadnje sproščen eksperiment brez obremenitve izida? Navsezadnje se po prestani kazni vrača tudi vodja moštva Josip Iličić.

"Ne. Gremo tja po zmago. Vrača se Iličić, ki je nekaj več. Z vsem spoštovanjem do preostalih nogometašev, ampak on je tisti, ki nas lahko povleče naprej. Podpisal bi, da bi, če bi danes v ekipi imeli tudi njega, zmagali. Ob tem, ko smo vodili z 1:0, prav gotovo. O tem sem prepričan," je Benedejčič jasno dal vedeti, da si z glavnim ustvarjalcem igre, ki je v izredni formi, želi posloviti od začasne selektorske vloge z zmago. A Bolgari se bodo borili za napredovanje v Ligo B, medtem ko se bodo Slovenci ravno dobro zavedli resničnosti – da so zdaj padli med eksote.

Premalo smo si upali, premalo smo pritiskali. Zvezna vrsta je srce moštva. Tukaj sta Dervišević in Rotman prvič igrala skupaj. Miha Zajc ni imel svojega dne. Tukaj nismo bili dobri. Nismo zaposlili Verbiča in Črnigoja. V srcu moštva nismo bili dobri.

Zakaj Slovenija ni bila boljša od Norveške?

A vloga selektorja je velika čast, zato sem bil povsem v tekmi. Lahko rečem, da si bom to tekmo zapomnil za vedno.

Kako je bilo voditi Slovenijo kot selektor?
Verbič: Prikazali smo maksimum
Izjave po tekmi Slovenija - Norveška
Slovenci blizu 2:0, na koncu le remizirali