Italiji pred prvenstvom nihče ni pripisoval resnejše možnosti za vidnejši dosežek, a po uspešnem predtekmovanju in zmagi nad Španijo (v osmini finala) je vse mogoče. Foto: Reuters
Italiji pred prvenstvom nihče ni pripisoval resnejše možnosti za vidnejši dosežek, a po uspešnem predtekmovanju in zmagi nad Španijo (v osmini finala) je vse mogoče. Foto: Reuters
Nogometaši Nemčije so se pred četrtfinalom sproščali tudi z igranjem odbojke na mivki. Na fotografiji Mats Hummels in Andre Schürrle. Foto: Twitter
Mario Balotelli
Pred štirimi leti je Nemčijo v polfinalu EP-ja pokopal Mario Balotelli, ki je zadel dvakrat. Foto: EPA
Antonio Conte
Antonio Conte je ustvaril odlično reprezentanco, ki jo v četrtfinalu čaka velika Nemčija. Ta na letošnjem prvenstvu še ni dobila zadetka. Foto: Reuters
Nemčija
Nemci imajo v izločilnih bojih velikih tekmovanj z Italijo slabe izkušnje: leta 1970 so izgubili v polfinalu SP-ja, leta 1982 v finalu SP-ja, leta 2006 v polfinalu SP-ja in pred štirimi leti v polfinalu EP-ja. Foto: Reuters

Največji derbi četrtfinala letošnjega evropskega prvenstva je nedvomno obračun Nemčije in Italije, ki se bo v soboto v Bordeauxu začel ob 21. uri. Zgodovina kaže, da je Nemčijo lahko strah tekmeca, saj je v izločilnih bojih Italija na največjih tekmovanjih vedno našla recept, kako ustaviti nemški stroj. Z BBC-obrambo, v kateri so Giorgio Chiellini, Andrea Barzagli in Leonardo Bonucci, tudi tokrat Nemcem ne bo lahko.

"Vodi nas Juventusov trio, ki je v zadnjih petih letih v italijanskem prvenstvu ključ do uspehov," pravi še zadnji član branilske vrste Mattia De Sciglio.

De Rossijev nastop negotov
Selektor Antonio Conte se bo v zadnjem trenutku odločil, ali bo na igrišče poslal vezista Danila De Rossija, ki si je ob zmagi nad Španci poškodoval stegensko mišico. Thiago Motta, njegova običajna menjava, zaradi kartonov ne bo mogel pomagati. De Sciglio pravi, da to ne bo dotolklo Italije. "Conte nas je naučil, da se je treba boriti za vsak centimeter prostora na igrišču. Res je, da nismo boljši v posesti žoge, je pa zato naša prednost boj za vsako žogo."

Podatek, da je marca Nemčija na prijateljski tekmi Italijo premagala s 4:1, ne pove nič, saj so bili iz tiste italijanske ekipe v četrtfinalu proti Španiji na igrišču le trije igralci.

S kakšno postavo bo začel Löw?
Pred štirimi leti je Italija elf izločila v polfinalu. Selektor Joachim Löw je takrat po zanesljivi četrtfinalni zmagi nad Grčijo (4:2) premešal postavo in dal priložnost Mariu Gomezu, Toniju Kroosu in Lukasu Podolskemu. Morda bo tudi tokrat na igrišče poslal spremenjeno enajsterico.

Bastian Schweinsteiger, ki na letošnjem EP-ju na posamezni tekmi še ni igral več kot 20 minut, je že povsem pripravljen. Branilec Jonas Hector je zaradi prehlada le v sredo izpustil trening in bo lahko pomagal. Mario Gomez, z dvema zadetkoma eden izmed kandidatov za naj strelca EP-ja, je samozavesten in sposoben matirati trdno italijansko obrambo, ki Nemcem ne bo dopustila veliko priložnosti.

Vsi čakajo tudi na konec strelskega posta Thomasa Müllerja. Na SP-jih je na 13 tekmah zadel 10-krat, na evropskih prvenstvih pa še čaka na zadetek.

Völler: Ni nas treba biti strah
Rudi Völler, ki je bil z elfom leta 1990 svetovni prvak in dobro pozna Italijo (bil je tudi trener Rome), prednost daje Nemčiji: "Italija je presenetila celo Italijane, ki zdaj zelo verjamejo v svojo reprezentanco. Barzagli, Bonucci in Chilellini z Buffonom v vratih predstavljajo skoraj polovico Juventusa, kar je seveda prednost Contejeve ekipe. Ob igri na obrambno postavljeno italijansko reprezentanco bo treba biti potrpežljiv in tudi paziti na njihove protinapade. Ni nas treba biti strah. Močni smo in čas je, da Italija pade."

Da zgodovina ne bi smela igrati večje vloge, meni selektor Joachim Löw: "Italijanov še nismo premagali na velikih turnirjih, ampak vseeno nimamo travme zaradi njih. Preteklosti ne dajem veliko pomena. To je kot mrzla kava. Svež 'ekspreso' je boljši in upam, da bo v soboto teknil že bolj," je bil slikovit Löw, potem ko je popil kavo iz svoje skodelice.

Kaj napoveduje kavna usedlina v Löwovi skodelici, ne vemo, a vse bo jasno v soboto okoli 23. ure, če ne bo podaljška (in enajstmetrovk). Prenos bo na TV Slovenija 2 in na MMC-ju.

EP v nogometu, četrtfinale, Bordeaux
Sobota ob 21.00 (TV SLO 2/MMC):
NEMČIJA - ITALIJA

Verjetni postavi
Nemčija: Neuer, Kimmich, J. Boateng, Hummels, Hector, Khedira, Kroos, Özil, Müller, Draxler, Gomez.

Italija: Buffon, Barzagli, Bonucci, Chiellini, Florenzi, Sturaro, De Sciglio, Parolo, Giaccherini, Eder,
Pelle.

Sodnik: Viktor Kassai (Madžarska)