Med glavnimi akterji sobotnega spektakla bosta prva zvezdnika Barcelone in Reala Lionel Messi in Cristiano Ronaldo. Foto: EPA
Med glavnimi akterji sobotnega spektakla bosta prva zvezdnika Barcelone in Reala Lionel Messi in Cristiano Ronaldo. Foto: EPA
Lionel Messi, Luis Suarez
Luisu Suarezu se bo kazen iztekla prav s 25. oktobrom, tako da bo na voljo za el clasico. Foto: EPA
Cristiano Ronaldo, James Rodriguez
Barcelona je pravo bogastvo odštela za Suareza, Real pa je ogromno odštel za Jamesa Rodrigueza. Foto: EPA
Lionel Messi, Neymar
Messi in Neymar se na zelenici vse bolje ujameta. Foto: EPA
Cristiano Ronaldo
Ronaldo je v prvenstvu dosegel že neverjetnih 15 golov. Foto: EPA

Bernabeu središče nogometnega sveta, saj se bosta v trenutno največjem derbiju lepe igre pomerila Real in Barcelona.

Po osmih krogih Barca vodi v španskem prvenstvu, pred Realom pa ima štiri točke naskoka. El clasico obe moštvi pričakujeta v odlični formi, tudi tokratni obračun pa bo nekaj posebnega. Za Realom je odlična sezona, saj je osvojil Ligo prvakov in kraljevi pokal, Barca pa je ostala brez lovorike oziroma je le začela lansko sezono z osvojenim španskim superpokalom. Znova bo v ospredju dvoboj med Cristianom Ronaldom in Lionelom Messijem. Portugalec je v neverjetni strelski formi, Argentinec prav tako serijsko zabija, a ob tem tudi tako rekoč na vsaki tekmi vknjiži še podajo, največkrat Neymarju. Ima pa Messi edinstveno priložnost, da prav na dvoboju z velikim tekmecem, in to na njegovem stadionu, postane najboljši strelec La lige vseh časov, saj mu za postavitev rekorda, ki ga ima v lasti nekdanji napadalec Athletic Bilbaa Telmo Zarra, manjkata dva gola, s tem pa bi na Bernabeuu počastili argentinskega virtuoza.

"Seveda si želim, da bi Messi že v soboto podrl rekord. S tem bi imeli več možnosti za zmago. To bi bilo nekaj posebnega. Vprašanje, kdaj bo znova nekdo podrl ta rekord. Bi bilo pa zares nenavadno, če bi se tekma prekinila zaradi česar koli," je na novinarski konferenci v četrtek dejal Andres Iniesta. "Težko je kar koli napovedovati. Naš cilj je, da izkoristimo svoje prednosti in smo učinkoviti, ko se nam to ponudi, ter odigramo dobro tekmo. V vsakem primeru je treba igrati zelo dobro, če želiš ugnati Real. Vsaka zmaga je nekaj posebnega in vsaka ustvari lepe spomine. 6:2 na Bernabeuu je bilo nekaj posebnega, najpomembneje pa je bilo, ker smo s tem osvojili La ligo."

Suarez po štirih mesecih znova lahko igra
Iniesta bo zagotovo začel tekmo. Verjetno bo ob njem v vezni liniji Ivan Rakitić, čeprav letos tudi Xavi igra zelo dobro. Na položaju zadnjega veznega je imel Sergio Busquets nekaj težav s poškodbo, izkazal pa se je na zadnjih tekmah tudi Javier Mascherano. Nekaj negotovosti glede začetne postave je v obrambi, verjetno bo ob Jeremyju Mathieuju začel tudi Gerard Pique, na bokih pa Dani Alves in Jordi Alba, brez dvoma pa bo v vratih Claudio Bravo, ki v La ligi še ni dobil zadetka. V napadu bo ob Messiju in Neymarju, ki se letos ujameta odlično, na voljo tudi Luis Suarez, ki se mu ravno izteče štirimesečna kazen, toda vprašanje je, ali mu bo Luis Enrique priložnost dal že od prve minute.

"Ne bom jezen, če ne bom nastopil. Rad bi le pomagal soigralcem in rad bi končno spet igral nogomet," je pred morebitnim prvim uradnim nastopom dejal Urugvajec, ki bo tvoril sanjski napad z Neymarjem in Messijem. Ta sta oba lani zadela Realovo mrežo. Barcelona je namreč dobila oba ligaška obračuna (2:1, 3:4), v finalu kraljevega pokala pa je bil boljši Real, ko je tekmo odločil Gareth Bale. Na 168. ligaški tekmi (70 zmag Reala, 66 Barcelone) in skupno 227. medsebojnem obračunu (91 zmag Reala, 88 Barcelone) Valižan, ki ima težave z mišico, skoraj zagotovo ne bo nastopil. Zdravstvene težave imajo tudi Raphael Varane, Fabio Coentrao in Sergio Ramos.

Ronaldo bi raje igral v nedeljo
"V zadnjem mesecu in pol smo v odlični formi. To smo dokazali tudi v Liverpoolu. Vzdušje v ekipi je izjemno in je tudi zaslužno, da tako dobro igramo. Pripravljeni smo za el clasico. Upamo na zmago, kar bi bila velika stvar za našo samozavest,"
je razmišljal Luka Modrić, ki v vezni liniji tvori navezo s Tonijem Kroosom. Odlično se je znašel tudi James Rodriguez, poškodovanega Bala pa je dobro zamenjal Isco, ki dokazuje, da bi si zaslužil višjo minutažo. V vratih je številka ena Iker Casillas, bočna položaja sta rezervirana za Danija Carvajala in Marcela, v osrčju obrambe pa naj bi začela Sergio Ramos in Pepe.

V konici napada je bil na zadnji tekmi zelo razigran Karim Benzema, čeprav se je predtem izkazal tudi Javier Hernandez. Vseeno pa bo z naskokom glavno nevarnost za katalonski gol predstavljal Cristiano Ronaldo, ki je v neverjetni strelski formi. Portugalec se je pred tekmo dotaknil termina obračuna, s katerim ni zadovoljen: "Najbolje bi bilo, če bi bila tekma v nedeljo. Ne bi rad termina tekme uporabil za opravičilo, ampak nogometaši vedo, kako težko je dva dni po naporni tekmi odigrati še eno na enaki ravni. Morali bi nameniti več pozornosti malenkostim. 24 ur več je velika prednost. A ne bi rad iskal izgovorov, naša ekipa igra dobro in prepričan sem, da bomo zmagali."


9. krog, petek ob 21.00:
CELTA VIGO - LEVANTE

Sobota ob 16.00:

ALMERIA - ATHLETIC BILBAO

Ob 18.00:
REAL MADRID - BARCELONA

Ob 20.00:
VALENCIA - ELCHE

Ob 22.00:
CORDOBA - REAL SOCIEDAD
EIBAR - GRANADA

Nedelja ob 12.00:
MALAGA - RAYO VALLECANO

Ob 17.00:
ESPANYOL - DEPORTIVO

Ob 19.00:
SEVILLA - VILLARREAL

Ob 21.00:
GETAFE - ATLETICO M. (Oblak)

Lestvica         
BARCELONA            8  7 1 0 22:0  22
SEVILLA              8  6 1 1 15:8  19
REAL MADRID          8  6 0 2 30:9  18
VALENCIA             8  5 2 1 17:7  17
ATLETICO MADRID      8  5 2 1 14:7  17
VILLARREAL           8  4 2 2 12:7  14
CELTA VIGO           8  3 4 1 13:11 13
MALAGA               8  3 3 2  7:8  12
RAYO VALLECANO       8  3 2 3 11:12 11
GETAFE               8  3 1 4  6:12 10
ESPANYOL             8  2 3 3  9:10  9
EIBAR                8  2 3 3  8:10  9
ALMERIA              8  2 3 3  7:9   9
GRANADA              8  2 2 4  5:12  8
DEPORTIVO            8  2 1 5 11:19  7
REAL SOCIEDAD        8  1 2 5  9:13  5
ATHLETIC BILBAO      8  1 2 5  5:12  5
ELCHE                8  1 2 5  7:18  5
LEVANTE              8  1 2 5  4:20  5
CORDOBA              8  0 4 4  5:13  4