Čilenci so vse od prve Cope Americe leta 1916 do letos neuspešno naskakovali južnoameriški prestol. Zdaj jim je uspelo, s čimer so po Kolumbijci leta 2001 postali prva reprezentanca, ki je v tem tekmovanju slavila na domačih tleh. Foto: Reuters
Čilenci so vse od prve Cope Americe leta 1916 do letos neuspešno naskakovali južnoameriški prestol. Zdaj jim je uspelo, s čimer so po Kolumbijci leta 2001 postali prva reprezentanca, ki je v tem tekmovanju slavila na domačih tleh. Foto: Reuters
Alexis Sanchez
Alexis Sanchez je v četrti seriji 11-metrovk potrdil naslov Čila. Foto: Reuters
Navijači Čila
Navijači Čila so na nacionalnem stadionu v čilski prestolnici pripravili sijajno vzdušje. Foto: Reuters
Čile prvič osvojil Copo

Po 90 minutah in podaljšku živahne in borbene tekme v Santiagu de Chile ni bilo zadetkov. Čilenci so v 99-letni zgodovini tega tekmovanja prvič južnoameriški prvaki, gavči pa ostajajo pri 14 naslovih, s čimer imajo enega manj kot rekorderji Urugvajci. Čile je petič igral v finalu, prvič po letu 1987. Argentina je bila poražena tudi v finalu leta 2007, ko je klonila pred največjimi tekmeci Brazilci.
Priložnosti na obeh straneh
V prvem polčasu je imel najlepšo priložnost v sodnikovem podaljšku Ezequiel Lavezzi, ki pa po prodoru in lepi podaji Javierja Pastoreja iz ugodnega položaja ni najbolje streljal, tako da je bila žoga razmeroma lahek plen Claudia Brava. Lavezzi je v 29. minuti zamenjal poškodovanega Angela Di Mario.
V drugem polčasu je za Čile Alexis Sanchez po neuspešno postavljeni zanki ofsajda argentinske obrambe pred vrati streljal iz voleja, Sergio Romero je bil že premagan, a je žoga zletela mimo gola. Na drugi strani je v 92. minuti po podaji Lionela Messija z leve strani še en rezervist Gonzalo Higuain iz bližine zadel le zunanji del mreže.

V podaljšku so imeli najlepšo priložnost Čilenci v 105. minuti, ko je po hitrem protinapadu Sanchez stekel proti vratom, a žogo poslal previsoko.
Neuspešna Higuain in Banega
Strele z bele točke je začel Čile in bil v prvih treh serijah vselej uspešen, medtem ko je pri Argentini zadel le prvi izvajalec Messi. Gonzalo Higuain je streljal visoko čez prečko, poskus Everja Banege pa je ustavil Bravo. Sanchez je nato izkoristil prvo zaključno žogo in s prefinjenim strelom, t. i. "panenko", poskrbel na navdušenje na polnih tribunah nacionalnega stadiona.
Čile, ki ga je do uspeha popeljal selektor Jorge Sampaoli, mož iz Argentine, je šele drugič na 39. tekmi premagal Argentince, sosede in velike rivale. S tem je poskrbel za novo razočaranje gavčev, ki so pred letom dni izgubili tudi v finalu svetovnega prvenstva v Braziliji. Južnoameriški prvaki so bili zadnjič pred zanje davnimi 22 leti.
Najboljši nogometaš na svetu Messi tako s člansko reprezentanco ni osvojil še nobene lovorike, lahko se pohvali "le" z zmago na SP-ju U-20 leta 2005 in olimpijskih igrah leta 2008.
Finale:
ČILE - ARGENTINA 4:1 (0:0, 0:0) - po 11-metrovkah
48.000 gledalcev

11-metrovke:
Čile:
Fernandez , Vidal , Aranguiz , Sanchez
Argentina: Messi , Higuain (čez vrata), Banega (Bravo brani)



Čile (3-4-1-2):
Bravo; Silva , Diaz , Medel ; Isla, Aranguiz , Vidal, Beausejour; Valdivia ( 74./Fernandez); Sanchez, Vargas ( 95./Henriquez).
Argentina (4-2-3-1): Romero; Zabaleta, Demichelis, Otamendi, Rojo ; Biglia, Mascherano ; Messi, Pastore ( 81./Banega ), Di Maria ( 29./Lavezzi); Agüero ( 74./Higuain).

Sodnik: Wilmar Roldan (Kolumbija)



Za 3. mesto
:

PERU - Paragvaj 2:0 (0:0)
Carrillo 48., Guerrero 89.

Čile prvič osvojil Copo