Jose Mourinho je prišel na druženje s sedmo silo dobro razpoložen. Foto: Matjaž Ambrožič
Jose Mourinho je prišel na druženje s sedmo silo dobro razpoložen. Foto: Matjaž Ambrožič
Diego Costa zaradi poškodbe ne bo igral. Foto: Reuters
Jose Mourinho je priznal, da je v reprezentančnem odmoru preučil igro Maribora. Foto: Matjaž Ambrožič

Vprašanja, na katera je odgovarjal, pa so imela, niti ne posebej presenetljivo, zelo malo skupnega s prihajajočo torkovo tekmo v Ligi prvakov proti slovenskim šampionom iz Maribora. Vzrok za Mourinhove nasmeške je bila odlična predstava njegove ekipe na težkem gostovanju pri Crystal Palaceu, kjer se je Chelseaju močno zalomilo spomladi, ko je proti občutno slabšemu tekmecu celo izgubil.

V soboto je Chelsea "narekoval tempo in povsem nadzoroval potek srečanja in tako igro imam rad", je ponavljal Mourinho, obenem pa je karizmatični trener večkrat ponovil, da je vzdušje v njegovem moštvu čudovito. Še posebej je poudaril, da je njegova ekipa v primerjavi z lansko sezono občutno napredovala tudi v psihološkem smislu. "In to je pravi vzrok, zakaj smo proti Crystal Palaceu lani izgubili, letos pa zmagali", je bil, najverjetneje tudi z mislimi pri tekmi proti Mariboru, samozavesten Portugalec.

Zanimanje angleških nogometnih medijev se je navezovalo predvsem na skrivnostno poškodbo zvezdnika španske reprezentance Diega Coste, obenem najboljšega strelca Chelseaja v tej sezoni in zato ključnega moža v Mourinhovi vrsti. Costa proti Crystal Palaceu ni bil uvrščen v moštvo Londončanov. Vrhunec sarkazma zvezdniškega trenerja je bila izjava, da bo Diego Costa spet pripravljen za nastope šele sredi novembra, to bo pred naslednjo tekmo španske reprezentance. S tem je sprožil plaz kritik na račun španskega selektorja Vincenteja Del Bosqueja, ki je Costo v preteklih dveh obračunih v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo leta 2016 - proti Slovaški in Luksemburgu - kljub napadalčevi načeti kolenske tetive uvrščal v prvo postavo. Jose Mourinho je potrdil, da Costa proti Mariboru ne bo nastopil. Zelo verjetno je, da bo španski reprezentant, rojen v Braziliji, pripravljen že za naslednji obračun Chelseaja v Premier ligi, to pa bo nedeljski derbi na Old Traffordu, na katerem se bodo londonski modri pomerili z Manchester Unitedom.

V pogovoru z Mourinhom po tiskovni konferenci sem ga vprašal, kaj si vendarle misli o svojih prvih naslednjih nasprotnikih, slovenskih prvakih iz Maribora, ter kakšno tekmo pričakuje v torek. Portugalec je bil v odgovoru skrajno resen, saj je s spoštljivim odgovorom želel preprečiti morebitne špekulacije o tem, da je tekma proti Mariboru, domnevno najšibkejšemu klubu med četverico v skupini G letošnje Lige prvakov, za njegovo moštvo za odtenek manj pomembna.

"Kaj si mislim o Mariboru? Vse najboljše si mislim o Mariboru. Zato bom povedal tako: Maribor prihaja po rezultat. Točko so zaslužili v gosteh proti Schalkeju, točko so si priborili proti Sportingu; vem, da želijo in bodo storili vse, da bi jo dobili tudi na Stamford Bridgeu. Ne nazadnje pa ne morem mimo primerjave, da smo bili mi proti Schalkeju enako uspešni kot Maribor. Le da so Mariborčani z njimi remizirali na tujem, mi pa doma. To je zame resno opozorilo. Zato sem njihovo igro - v zadnjih petnajstih dneh sem imel zaradi reprezentančnega premora dovolj časa, natančno preučil. Mogoče je večina res pričakovala, da Maribor do tega trenutka ne bo imel še nobene točke, a ni tako. Hkrati mi potrebujemo zmago, nujno potrebujemo tri točke. Ker Maribor zelo spoštujem, bom na igrišče postavil najboljšo enajsterico, ki jo imam na voljo. Že jutri z igralci začenjamo priprave na to zahtevno tekmo," je povedal Mourinho.

Iz Londona,
Matjaž Ambrožič