Veselje Mariborčanov na tekmi proti Zrinjskemu. Foto: BoBo
Veselje Mariborčanov na tekmi proti Zrinjskemu. Foto: BoBo
trener Maribora Ante Šimundža
Ante Šimundža pogreša le poškodovanega Aleša Mejača. Foto: BoBo
Marko Šuler
Marko Šuler ima izkušnje iz izraelskega prvenstva. Foto: MMC RTV SLO/Matej Rijavec
Poostreni ukrepi za obračun Maribor - Maccabi
Šimundža in Šuler pred tekmo z Maccabijem

Tekma bo v Larnaki, saj Izraelci domačih tekem zaradi vojnih razmer v državi ne igrajo na lastnem stadionu. Želja Mariborčanov je, da si pred odhodom na gostovanje že doma zagotovijo ugoden izid, ki bi jim na povratni tekmi omogočil napredovanje v četrti krog in s tem možnost za uvrstitev v glavni del tekmovanja. Poleg športnega naboja pa ima dvoboj tudi varnostni, saj srečanje po oceni policije velja za tekmo srednjega tveganja s poostrenimi varnostnimi ukrepi.

Poleg personalizacije vstopnic, ki je zdaj že skoraj stalnica na evropskih tekmah (tokrat narodnostnih omejitev ne bo, tako kot na tekmi 2. kroga proti Zrinjskemu iz Mostarja), je pomembno izpostaviti, da gre za tekmo, ki je zaradi dogodkov na Bližnjem vzhodu ne bo spremljala zgolj Evropska nogometna zveza, pač pa tudi vsa Evropa in svet.

Neposredni prenos tekme boste lahko spremljali na TV Slovenija 2 in MMC-ju. Tako prva kot tudi povratna tekma s Cipra ne bosta geoblokirani, tako da ju bo mogoče prek spleta spremljati tudi v tujini!

Izraelci so v Maribor prispeli v ponedeljek z velikim številom lastnih varnostnikov, varovance trenerja Anteja Šimundže pa zanima le rezultat: "Priprave na tekmo so kot po navadi potekale po ustaljenem ritmu. Vemo, kaj je naša naloga, kakšen je nasprotnik, kje je dober, kje ima težave. Zavedamo se pomembnosti tekme, fantje so prisotni v glavah, to kažejo tudi na treningu. Naša težava je poškodba Aleša Mejača, kar je posledica sobotne tekme, vsi drugi so pripravljeni in kandidirajo za nastop na tekmi, tudi novinca Sintayehu Sallalich in Welle Ndiaye. Smo na visoki ravni, fantje vedo, kako in kaj, ekipo bom določil jutri."

Možnosti za preučevanje nasprotnika ni imel veliko, saj je Maccabi odigral le peščico tekem, kjer je bil izrazito boljši od ekipe na drugi strani. "Dobili smo nekaj videozapisov, igrali so le dve tekmi, a to ni njihova prava moč, saj so bili precej boljši od nasprotnikov. Verjamem, da bo šlo pri nas za podcenjevanje z njihove strani, kar je lahko naša prednost," je še dejal Šimundža.

Maccabi ima težave proti dobro postavljenim ekipam
Verjetno bo na udaru obramba, ki si bo prizadevala ohraniti mrežo vratarja Jasmina Handanovića nedotaknjeno, vsaj tako zagotavlja steber zadnje vrste Marko Šuler, ki ima izkušnje z igranjem tudi v Izraelu: "Vzdušje v ekipi je odlično, to bo za nas tekma kot tekma. Cilji so enaki kot pred zimo, nasprotnik je, kakršen je. Je premagljiv, čeprav ne bo lahko. Nerad delam kalkulacije, vemo, kaj je nagrada, vemo, kaj delamo. Maccabi v tem času igra na hitre podaje, zelo po tleh, pošilja žoge v globino, med igralce, dokaj hitro in so zelo neugodna ekipa. A ima proti ekipam, ki se dobro postavijo, lahko veliko težav, ker so neučakani. Če se odpreš in igraš naivno, pa znajo to hitro kaznovati. Maccabi je klub s tradicijo, čeprav je tudi Maribor stopničko višje, sem prepričan, da bo z njihove strani prisotno podcenjevanje, prav tako se jim bo poznalo, da ne igrajo na domačem stadionu, saj znajo njihovi navijači pripraviti peklensko vzdušje."

"Na vsaki tekmi je cilj ne dobiti zadetka. Vsa ekipa dela v obrambi in v napadu, mislim, da dobro delamo, kar se pozna tudi na igrišču. Gol, ki ga ne dobiš ali daš, lahko ogromno pomeni. Tako doma kot tudi tam bomo skušali ohraniti mrežo nedotaknjeno. Pomembno je, da napredujemo, za nas je lahko dober izid 0:0, pa tudi 3:3. Ne dajem rad napovedi, imamo dve tekmi, to je treba upoštevati, kakšen pa bo rezultat, pa ne želim napovedovati," je dodal Šuler. Tekmo pod Kalvarijo bodo sodili slovaški sodniki Ivan Kružliak, Tomaš Somolani in Ondrej Brendza.

LIGA PRVAKOV
KVALIFIKACIJE, 3. predkrog, prvaki
Sreda ob 20.30 (TVS 2/MMC):
MARIBOR - MACCABI TEL AVIV

Sodnik: Ivan Kružilak (Slovaška)
SPARTA PRAGA - MALMÖ 4:2 (1:2)
SLOVAN BRATISLAVA - ŠERIF 2:1 (1:0)
DEBRECEN - BATE BORISOV 1:0 (0:0)
Sidibe 56./11-m
Mihelič je igral do 32. minute, Volaš (oba Debrecen) pa do 62. minute.
Sreda:
KARABAH (AZR) - SALZBURG (Kampl)
AALBORG - DINAMO ZAGREB
LEGIA VARŠAVA - CELTIC
AKTOBE (KAZ) - STEAUA
HELSINKI - APOEL
LUDOGOREC - PARTIZAN
(Bezjak; Ilić)

Neprvaki
Prve tekme, sreda:
AEL LIMASSOL - ZENIT ST. PETERBURG
DNIPRO DNIPROPETROVSK - KÖBENHAVN
FEYENOORD - BEŠIKTAŠ
GRASSHOPPERS - LILLE
STANDARD LIEGE - PANATHINAIKOS
(Milec)
Povratne tekme bodo 5./6. avgusta.

Poostreni ukrepi za obračun Maribor - Maccabi
Šimundža in Šuler pred tekmo z Maccabijem