Za zdaj noben nogometaš ni tako zaznamoval Barce kot Xavi. Foto: AP
Za zdaj noben nogometaš ni tako zaznamoval Barce kot Xavi. Foto: AP
Xavi
S solzami v očeh je Xavi naznanil slovo od Barcelone. Foto: AP
Lionel Messi, Xavi
Čeprav letos ni bil več član začetne enajsterice, je bil še vedno vezni člen med igralci na čelu z Lionelom Messijem in trenerjem Luisom Enriquejem. Foto: EPA
Xavi Hernandez
Pri Barceloni 764 tekem, osem naslovov španskega prvaka, tri Lige prvakov, šest španskih superpokalov in po dva kraljeva pokala, evropska superpokala ter naslova klubskega svetovnega prvaka. Priložnost ostaja še za dve lovoriki. Za reprezentanco pa je zbral 133 nastopov in postal dvakrat evropski prvak in enkrat svetovni. Foto: EPA

V zadnjih desetih letih je Barcelona najuspešnejši evropski klub, ikona in ključni mož pri vseh zadnjih velikih uspehih katalonskega velikana pa je bil Xavi. 35-letni izvrstni katalonski vezist se je klubu, za katerega navija od otroštva, pridružil pred 25 leti in zdaj, kot pravi, je čas za slovo. Kariero bo nadaljeval v Katarju, kjer bo dve leti še igral, vmes pa bo opravil trenerski izpit in tečaje za športnega direktorja, saj je njegova želja, da se vrne v katalonsko prestolnico: "Glavni cilj je vrnitev v Barcelono, moj dom. Želim se vrniti kot trener, športni direktor, kar koli …"

Ko je Barca blestela z dinamično igro kratkih podaj, je bil osrednja figura tega Xavi. Pep Guardiola, ki je sicer glavno vlogo v napadu dal Lionelu Messiju, je igro osnoval okoli Xavija in rojaku dal dirigentsko palico. Ob boku je Xavi vedno imel Andresa Iniesto, s katerim sta blestela tudi v reprezentanci, ki je igrala podobno kot Barcelona in dvakrat stopila na evropski vrh, leta 2010 pa postala tudi svetovni prvak.

"Prava podaja v pravem času"
"Ne najdem besed, ki bi opisale, kaj Xavi predstavlja kot igralec in kot oseba. Njegova statistika, leta, ki jih je tu preživel, občutek za igro, vse to je težko opisljivo. Je edinstven igralec. Bil je steber Barce in reprezentance. Pravi užitek in privilegij je bilo ob njem preživeti tolikšen del kariere,"
je dejal Iniesta, tudi že legendarni vezist Barcelone, ki je letos Xavijev nadomestni kapetan. Po oznanitvi slovesa so številni nogometaši z izbranimi besedami pozdravili legendo Barce. Soigralci niso skoparili s pohvalami, z izbranimi besedami pa so o "maestru" govorili tudi klubski tekmeci.

David Villa, ki je s Xavijem igral tudi pri Barci, in Fernando Torres - napadalni dvojec, ki je s Xavijem v reprezentanci osvojil vse tri velike naslove - sta zapisala, da je s Xavijem nogomet reprezentante naredil velike. Vsi so mu zaželeli srečo, Eric Abidal pa je dejal, da upa, da nogometni genij, kot ga je poimenoval, dvigne tudi pokal v Ligi prvakov. Prek družbenega omrežja se mu je zahvalil tudi branilec Reala Sergio Ramos, Juan Mata, reprezentančni soigralec in nogometaš Manchester Uniteda, pa je napisal: "Prava podaja v pravem času. Kakšen igralec. Hvala za tvoj nogomet, legenda."

Puyol prepričan, da bo Xavi nekoč na Barcini klopi
Nekdanji klubski in reprezentančni soigralec Carles Puyol, ki je lani končal kariero, je dejal, da sta Xavi in Iniesta najboljša španska nogometaša vseh časov in ena izmed največjih v zgodovini nasploh. Puyol, dolgoletni kapetan Barcelone, je dodal, da je prepričan, da bo nekoč Xavi sedel na trenerski stolček Barce. Vedno so ga v Kataloniji imeli za naslednika Pepa Guardiole in tako – podobno kot so že v času igralske kariere pri Pepu – pri njem vidijo tudi trenersko žilico.

V Kataloniji so prepričani, da bo tudi kot trener podobno uspešen kot Guardiola. Že ko je igral, pa so vanj položili veliko upanja. "Ko so me označili za naslednika Guardiole, sta bila to velik pritisk in breme, zato ne bom imenoval nikogar za svojega naslednika," je dejal Xavi, ki je na igrišču nadgradil Pepa. V soboto se bo torej poslovil nogometaš, ki je z Barcelono osvojil rekordnih 23 naslovov. Osemkrat je postal španski prvak, kar je največ v Barcini zgodovini, ima tri naslove Lige prvakov, kolikor jih imata le še Iniesta in Messi, obenem pa je tudi nogometaš z največ nastopi za Barcelono. Dres blaugrane je oblekel že 764-krat.

Priložnost za drugi trojček
Pred Barco so letos še tri tekme. V soboto najprej sledi na Camp Nouu dvoboj z Deportivom, ko bodo varovanci Luisa Enriqueja proslavili naslov španskega prvaka z navijači in se poslovili od Xavija: "Veselim se, da bom dvignil pokal za La ligo pred našimi navijači, ki so bili do mene sijajni. Rad bi se jim zahvalil in se od njih poslovil." Barcelona je sicer ponudila Xaviju podaljšanje pogodbe, a vezist pravi – s sicer težkim srcem –, da je zdaj pravi čas za slovo: "Težko in nenavadno bo obleči drug dres. Barcino majico nosim od desetega leta. Mami nisem povedal, da mi je Barcelona ponudila novo pogodbo, saj je še večja navijačica Barce kot jaz … Dobil sem kurjo polt, ko so navijači skandirali "Xavi, ostani". Začneš razmišljati, a zdaj je res pravi čas za odhod."

Po zadnjem krogu La lige pa Barcelono čakata še dva finala - najprej finale kraljevega pokala proti Athletic Bilbau, tekma bo Camp Nouu, zatem pa še berlinski finale Lige prvakov proti Juventusu. Barca ima priložnost, da ponovi sanjsko sezono 2008/09, ko je kot prva in do zdaj edina španska ekipa osvojila trojček. Tedaj je pokale dvigal Puyol, zdaj je to Xavijeva naloga: "Osvojili smo že prvenstvo in igramo še dva finala. Scenarij za slovo je popoln."