Jan Oblak blesti tudi letos. Na 9 ligaških in 3 tekmah v Ligi prvakov v dresu Atletica je prejel samo štiri gole, s 33 obrambami pa je ostal osemkrat nepremagan. K temu je treba prišteti dva v Litvi prejeta gola in nato dvakrat zaklenjena vrata proti Slovaški in Angliji v vratih Slovenije. Foto: EPA
Jan Oblak blesti tudi letos. Na 9 ligaških in 3 tekmah v Ligi prvakov v dresu Atletica je prejel samo štiri gole, s 33 obrambami pa je ostal osemkrat nepremagan. K temu je treba prišteti dva v Litvi prejeta gola in nato dvakrat zaklenjena vrata proti Slovaški in Angliji v vratih Slovenije. Foto: EPA
Kevin Kampl
Kevin Kampl in njegov igralni položaj. V Ligi prvakov proti Tottenhamu je bil najboljši igralec tekme po WhoScoredu, pri čemer je bila ključna selitev na levo krilo, od koder je pletel nevarne akcije, ki pa jih njegovi soigralci niso znali izkoristiti. Tudi ob domačem porazu s Hoffenheimom (0:3) je Kampl začel na levem krilnem položaju, ob igralcu manj pa je dejansko nato večinoma preigral na levem ali desnem krilu. Foto: EPA
Oblak v elitni družbi nagrajencev La Lige

Če že ni bil med 30 nominiranci za prestižno zlato žogo, med katerimi je komisija France Football uvrstila četverico vratarjev, je Oblak prejel zadoščenje vsaj na zanj domačem nogometnem prizorišču v Španiji.

Kljub 3. mestu prekosil Navasa in Brava
V Valencii na galaprireditvi La Lige je bil namreč izmed Keylorja Navasa (Real Madrid) in Claudia Brava (Barcelona) ravno Jan Oblak (Atletico Madrid) izbran za najboljšega vratarja sezone 2015/16, v kateri je že tako osvojil lovoriko zamoro in izenačil njen rekord s samo 0,47 prejetega gola na tekmo.

"Srečen sem, a to ni samo moja zasluga, temveč zasluga celotega moštva. Vesel za priznanje in upam, da bomo še kaj osvojili. Prejeli smo številne nagrade, a mislim, da zasluženo, saj smo lani imeli spektakularno sezono," je po prireditvi dejal Oblak in pri tem pokomentiral to, da so Atleti dominirali pri nagradah, čeprav so lani osvojili le 3. mesto v La Ligi, za Realom in prvakom Barcelono.

Rekordna sezona za statistične anale
V sezoni 2015/16 je Škofjeločan branil na vseh 38 tekmah La Lige in pri tem odigral maksimalnih 3.420 minut in še vse sodniške dodatke. Pri tem je prejel samo 18 golov in tako izenačil rekord Paca Liana iz sezone 1993/94 v dresu Deportiva La Corune. Na kar 24 tekmah ni prejel gola, ob tem pa je zbral 82 obramb, z 82-odstotnim deležem obramb pa je bil najboljši v Španiji tudi po tem merilu.

Pri zlati žogi navija za Griezmanna
"Tudi zdaj imamo dobro sezono in upam, da bomo tako nadaljevali,"
je dodal Oblak, ki se ni mogel ogniti lobiranju za prvo zvezdo galavečera v Valencii:"Upam, da bo Antoine Griezmann osvojil zlato žogo, čeprav vem, da to ni lahko, a sem le njegov soigralec in upam na vse najboljše zanj." Francoz je sicer bil poraženec dveh velikih finalov poletja: Lige prvakov in evropskega prvenstva, kar v vlogo nespornega favorita postavlja Cristiana Ronalda (kaj pa Pepe?).

A na koncu štejejo osvojeni naslovi
Oblak je bil v nedeljo šele četrtič premagan v prvenstvu, Atletico pa je v Sevilli doživel prvi poraz, zaradi katerega se je moral posloviti od vodstva. Na vrhu Primere Division vlada velika gneča, saj vodilno peterico ločijo samo tri točke. A od čete Diega Simeoneja se ne pričakuje več samo dobrega vtisa, trdega boja in granitne obrambe z Oblakom na čelu, temveč tudi lovorike, in to ne posamične, temveč klubske.

N'Zonzi iz oči v oči ugnal Oblaka


Verbič z golom in podajo zrežiral zmago "levov"

Najučinkovitejša predstava prejšnjega tedna pripada Benjaminu Verbiču, ki je zadel prvič po koncu avgusta. Proti Odenseju je bil v nedeljo z golom in podajo prvi mož zmage s 3:0, s katero se je FC Köbenhavn še dodatno utrdil na 1. mestu danskega prvenstva. V 40. minuti je z razdalje močno sprožil za 4. ligaški gol sezone, pozneje pa je v 76. minuti dodal še drugo podajo sezone za gol Thomasa Delaneyja, takoj za tem pa je bil zamenjan.

Gol ostaja zaklet za Iličića, ki pa je dodal podajo



Po poškodbi gležnja, s katero je končal tekmo Slovenija - Anglija, se je na igrišča vrnil Josip Iličić, ki je bil med vidnejšimi igralci goleade Cagliari - Fiorentina 3:5. Na izredno odprti tekmi je najboljši igralec Slovenije na oktobrskih tekmah kar osemkrat poskusil s strelom, a tako kot že vso sezono nikakor ne more do prvega gola. Nazadnje je Jojo zadel 17. aprila proti Sassuolu. Zato pa je Iličić dodal tretjo podajo sezone, ko je v 31. minuti z globinsko podajo našel Federica Bernardeschija za 3:1.

Kurtić prvi mož Atalante ob zmagi nad Interjem


Inter je kljub obrambam Samirja Handanovića doživel tretji zaporedni ligaški poraz, tokrat v Bergamu pri Atalanti. Pri gostiteljih je zadnje tedne v izredni formi Jasmin Kurtić, ki si je za nedeljsko predstavo po WhoScoredu prislužil oceno 8,0 in naziv igralca tekme. V 10. minuti je po podaji iz kota Belokranjec spretno z glavo podaljšal predložek na drugo vratnico, kjer je zadel Andrea Masiello. Na koncu je bilo 2:1 za Atalanto, potem ko je bil Handanović res blizu novi obrambi enajstmetrovke, a je bil strel Mauricia Pinille za odtenek premočan.

Matavž zadel tretjič na zadnjih štirih tekmah



Nürnbergov vzpon z dna 2. Bundeslige je povezan s strelskim preporodom Tima Matavža, ki s pridom izkorišča priložnosti. Proti Hannovru je tako že v 4. minuti v mrežo pospravil odbitek in povedel 1. FCN v vodstvo s četrtim golom sezone. Razplet tekme bi lahko zasukal kapetan Nürnberga Mišo Brečko, ki je v 73. minuti zakrivil najstrožjo kazen, ki pa je gostje niso izkoristiti. Nürnberg je na koncu prišel z 2:0 do četrte zaporedne zmage, pri treh pa je po en gol prispeval Matavž.

Vodeni projektil Živca na Poljskem

Na Poljskem sta konec tedna zadela oba člana Piasta, a to ni bilo dovolj za uspeh pri vodilni Lechii. Po kotu v 28. minuti je branilec Uroš Korun najprej izenačil na 1:1, nato pa je Saša Živec v 64. minuti dosegel prvi evrogol za vodstvo gostov z 2:1, ko je po prestreženi žogi silovito ustrelil z več kot 20 metrov ter žogo neubranljivo poslal v mrežo. Vseeno je sledil preobrat in zmaga Lechie s 3:2, lanski podprvaki pa so obstali na komaj 14. mestu. Wisla Bobana Jovića je še mesto nižje v 16-članski prvi poljski ligi.


NOGOMETNA REPREZENTANCA selektorja Srečka Katanca za tekmi s Slovaško in Anglijo (25)
Ime, priimekKlub (država)TekmaIgralni čas (ocena)Podrobnosti
VRATARJI (3)
Vid BelecCarpi (ITA II)SPAL - Carpi 3:1/na klopi - letos še ni branil
Jan KoprivecAnorthosis Famagusta (CIP)Anorthosis - Ermis 2:2

vso tekmo

po 2:0 prejel 2 gola v zadnjih 20 minutah
Jan OblakAtletico Madrid (ŠPA)

Rostov - Atletico 0:1 (LP)
Sevilla - Atletico 1:0

vso tekmo (6,8)
vso tekmo (6,7)

nepremagan v Ligi prvakov! 2 obrambi, podaje 14/25; 4 obrambe, 1 skok, podaje 8/20

BRANILCI (8)
Boštjan Cesar (c)Chievo (ITA)

Empoli - Chievo 0:0

/

poškodba prednje stegenske mišice

Bojan JokićVillarreal (ŠPA)Osmanlis. - Villar. 2:2 (EL)
Villar. - Las Palmas 2:1
-

ni prijavljen v La Ligi, Evropski ligi!

Boban JovićWisla Krakov (POL)

Wisla - Nieciecza 2:0

vso tekmo
skok z zadnjega mesta Ekstraklase
Mevlja MihaRostov (RUS)Rostov - Atletico 0:1 (LP)
Ufa - Rostov 0:0
vso tekmo (6,8)
vso tekmo (7,2)
v 28', 2 posredovanji, 1 skok, podaje 20/24; 2 skokak, 1 posredovanje, podaje 31/38
Miral SamardžićHenan Jianye (KIT)

Henan - Shijiazhuang 0:2

vso tekmo (6,4) v 77' = 3. rumeni, 2 strela, 1 preigravanje, podaje 24/29
Nejc SkubicKonyaspor (TUR)Konya. - Braga 1:1 (EL)
Konya. - Fenerbahce 0:1
vso tekmo (6,6)
vso tekmo (6,4)
podaje 16/22 (83%); 1 preigravanje, 3 skoki, 1 posredovanje, podaje 43/46
Aljaž StrunaCarpi (ITA II)SPAL - Carpi 2:1vso tekmo/
Dejan Trajkovski Twente (NIZ)Go Ahead - Twente 0:2/počitek zaradi kartonov (5x )
VEZISTI (10)
Valter BirsaChievo (ITA)Empoli - Chievo 0:089' (0:0) (6,8)
v 50' = 1. rumeni, 2 strela, 2 skoka, 2 izgubljeni žogi, podaje 30/39
Matic ČrnicRijeka (HRV)Rijeka - Inter Z. 1:0 91' (1:0)taktična menjava
* Kevin KamplBayer Leverkusen (NEM)

Leverkusen - Tottenham 0:0 (LP)
Leverkusen - Hoffenheim 0:3

vso tekmo (8,1)
vso tekmo (6,8)

igralec tekme; 1 strel, 3 preigravanja, 3 posredovanja, podaje 46/59; najocena moštva, 5 preigravanj, 2 posredovanji.

Rene KrhinGranada (ŠPA)

Granada - Gijon 0:0

/

po poškodbi na klopi

Rok KronaveterOlimpija (SLO)Olimpija - Aluminij 2:1 (P)
Rudar - Olimpija 0:0
75' (2:1)
77' (0:0)
/;
/
Jasmin KurtićAtalanta (ITA)Atalanta - Inter 2:1vso tekmo (8,0)ocena tekme, podaja v 10' za 1:0 = 1. podaja, 2 strela, 4 skoki, 3 preigravanja, 2 posredovanji, podaje 22/29
Nik OmladičEintracht Braunschweig (NEM II)Eintracht - Kaiserslautern 1:0
Eintracht - Greuther Fürth 1:0
vso tekmo
vso tekmo

v 18' za 1:0 iz prostega strela = 2. gol; /

Aleks PihlerMaribor (SLO)Gorica - Maribor 1:1 (P)
Maribor - Gorica 1:0
/
/

poškodovan

Benjamin Verbič
FC Köbenhavn (DAN)

Leicester - FCK 1:0 (LP)
Odense - FCK 0:3

60' (2:0) (5,9)
77' (0:3)
najnižja ocena tekme, 1 strel, 1 preigravanje, 1 skok, podaje 17/20; v 40' za 0:1, podaja v 76' za 0:3 = 4. gol in 2. podaja
Miha ZajcOlimpija (SLO)Olimpija - Aluminij 2:1 (P)
Rudar - Olimpija 0:0
75' (2:1)
vso tekmo
priigral 11-m za 2:1 v 54'; v 72' = 2. rumeni karton
NAPADALCI (4)
Robert BerićSt. Etienne (FRA)ASSE - Gabala 1:0 (EL)
Caen - ASSE 0:2
62' (0:0) (6,3)
/

vrnitev po poškodbi, 1 strel, podaje 2/6; na klopi

Roman BezjakDarmstadt (NEM)Darmstadt - Wolfsburg 3:156' (1:0) (6,8)

1 strel, 1 preigravanje, 1 posredovanje, podaje 10/19

Josip IličićFiorentina (ITA)Slovan Liberec - Fiorentina 1:3 (EL)
Cagliari - Fiorentina 3:5
/
76' (2:5) (7,8)
na klopi; vrnitev po poškodbi, 2. ocena Fiorentine, podaja v 31' za 1:3 = 3. podaja, 8 strelov, 1 posredovanje, podaje 28/30
Milivoje NovakovićMaribor (SLO)Gorica - Maribor 1:1 (P)
Maribor - Gorica 1:0
/
vso tekmo

na klopi;
/

* - zaradi utrujenosti ni prišel na reprezentančni zbor

V tabelo so za igralnim časom dodane ocene statističnega portala WhoScored.

Ocene so decimalne od 1 do 10 po študijskem sistemu, izhodišče pa znaša 6,0. Vrednosti se določajo na podlagi dogodkov in dejavnosti nogometaša (od golov, ključnih podaj, podaj, preigravanj do posredovanj in napak ter kazni). WhoScored pokriva 15 svetovnih lig in obe evropski tekmovanji. Pri opombah o najvišji ali najnižji oceni se ne upoštevajo rezervisti.


Oblak v elitni družbi nagrajencev La Lige