Jan Oblak je postal po Zlatku Zahoviću drugi slovenski nogometaš, ki je postal prvak Portugalske. ZZ Top je bil trikrat prvak s Portom, leta 2005 pa še z Benfico, ki zdaj računa, da bo Škofjeločan še nekaj let branil vrata
Jan Oblak je postal po Zlatku Zahoviću drugi slovenski nogometaš, ki je postal prvak Portugalske. ZZ Top je bil trikrat prvak s Portom, leta 2005 pa še z Benfico, ki zdaj računa, da bo Škofjeločan še nekaj let branil vrata "orlov". Foto: Reuters
Jan Oblak (Benfica)
Zastrašujoča statistika Jana Oblaka v portugalskem prvenstvu: 14 nedotaknjenih mrež na 16 tekmah. Vse tri gole je prejel v gosteh, z njim v vratih pa je Benfica oddala le dve točki. Foto: Twitter
Vid Belec (Olhanense)
Vid Belec je v vratih Olhanenseja skoraj uro preprečaval šampionsko slavje na Da Luzu, nato pa ga je Lima v treh minutah dvakrat premagal, pri čemer gre drugi gol povsem na račun 23-letnega Mariborčana na posoji iz Interja. Foto: Reuters
Milivoje Novaković
Milivoje Novaković se je tudi v novem japonskem klubu dobro znašel, saj je na prvih desetih nastopih za Šimicu S-Pulse dosegel že šest golov in prispeval podajo za zmagoviti gol. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Samir Handanović
Samir Handanović se je v karieri srečal z 82 enajstmetrovkami in jih ubranil že 29 (35,4 %). V dvobojih z bele točke proti Antoniu Cassanu zdaj vodi z 2:1. Foto: Reuters

Benfica je na velikonočno nedeljo že 33. postala nogometni prvak Portugalske, prvič po letu 2010. Čustveno slavje privržencev rdečih je tako na stadionu Da Luz kot v središču mesta na trgu Marques de Pombal potekalo v znamenju spomina na letos preminulo ikono Benfice Eusebia. V težko pričakovani šampionski zgodbi posebno mesto pripada tudi 21-letnemu slovenskemu vratarju iz Škofje Loke.


Zdaj se Oblak še dolgo vidi pri Benfici
"Brez dvoma sem privilegiran, da sem si lahko priboril mesto v moštvu," se je v dneh pred pričakovano osvojitvijo naslova prvaka razgovoril Oblak. "Lahko si predstavljam, da za Benfico igram še veliko let, in odkritosrčno upam, da se bo to zgodilo," je povedal eden najboljših mladih vratarjev v Evropi, ki je tudi razkril recept za uspeh. "Vedno sem skoncentriran na žogo in na položaj soigralcev na igrišču. Koncentracija je ključ uspeha."

Za Oblaka srečni Olhanense
Sezono 2013/14 je Jan Oblak začel v sporu s klubom glede interpretacije pogodbe, zaradi česar je ostal brez nove posoje ali prodaje in s tem rednega igranja. A iz vloge tretjega vratarja je postal zagotovilo za uspeh. Sredi decembra na tekmi 13. kroga pri Olhanenseju se je poškodoval prvi vratar Brazilec Artur Moraes in priložnost za debi je dobil Oblak. V tistem trenutku je bila Benfica na 3. mestu. Sledilo je 634 minut nepremagljivosti, kar je nov rekord Benficinih vratarjev, pol leta pozneje pa je s 14 nedotaknjenimi mrežami Oblak pripomogel k naslovu prvaka, pri čemer je Benfica prvič v 110-letni zgodovini osvojila zvezdico s tujima vratarjema. In vse to se je zgodilo na domači tekmi z Olhanensejem, katerega mrežo je branil Oblakov reprezentančni kolega Vid Belec.

V igri še kar za tri pokalne lovorike
A pravljični razplet je prinesel Oblaku in "orlom" šele prvo lovoriko, na voljo pa so še tri. Začelo se bo s polfinalom Evropske lige proti Juventusu, prva tekma bo ta četrtek, nadaljevalo se bo s finalom ligaškega pokala proti večnemu tekmecu Portu v nedeljo, čemur bo sledila povratna tekma polfinala v Torinu, kjer namerava Benfica 14. maja odigrati veliki finale evropskega tekmovanja. V vsakem primeru Oblaka za konec sezone 18. maja čaka še finale portugalskega pokala proti Riu Aveju z Etienom Velikonjo.

"Sarma" in vratnica ustavila Cassana
Če si je Oblak v klubu že izboril št. ena med vratnicama, pa ni tako v reprezentanci, saj ima pred seboj Samirja Handanovića, ki naziv najboljšega vratarja v Serii A potrjuje tudi na igrišču, in to v ključnih trenutkih. Že drugi krog zapored je Sarma namreč ubranil enajstmetrovko in s tem omogočil, da je Inter prišel do dveh ključnih zmag v boju za Evropo. Po Maxiju Lopezu (Sampdoria) je tokrat preprečil gol z bele točke Antoniu Cassanu. Ljubljančanu je pri močnem strelu svojeglavega napadalca priskočila na pomoč tudi vratnica, kamor je žogo preusmeril slovenski vratar, izid v Parmi pa je tako ostal 0:0. "Nerazzurri" so na koncu slavili zmago z 0:2. Handanović je tako letošnji izkupiček pri branjenju 11-m popravil na polovičnega 3/6.

Po 105 strelih dočakal drugi gol
V Serii A je vesel dan dočakal tudi Jasmin Kurtić, ki je po 105 strelih in 65 tekmah za Palermo, Sassoulo in Torino končno prišel do svojega drugega gola med italijansko elito. 25-letni Belokranjec je poskrbel za izenačenje (1:1) v Rimu na tekmi Lazio - Torino, ki se je končala s 3:3. Kurtić je kot vezist v preteklosti izredno veliko poskušal s streli, predvsem z razdalje, zdaj pa je zadel po diagonalnem strelu znotraj kazenskega prostora. Prvenec je Kurtić dosegel že na svoji drugi tekmi v Serii A.

Jelenič dočakal prvi članski gol v Italiji
Iz Italije prihaja še ena vzpodbudna novica o nagradi za vztrajnost. Otrok Kopra Enej Jelenič je kmalu po polnoletnosti prestopil k Genoi in ob koncu prvenstva že dočakal prva nastopa v Serii A. Sledila so leta igranja primavere in posoje pri drugoligašu Padovi, a pravega učinka od krilnega vezista ni bilo. Decembra je sledila nova poškodba, zaradi katere je izgubil tri mesece. Na gostovanju Padove pri Bresci je prvič dočakal priložnost v letu 2014, in to je bil zadetek v polno za klub, ki se bori za obstanek. Najprej je 21-letni mladi reprezentant Slovenije podal za izenačenje na 1:1, nato pa je v sodnikovem podaljšku 1. polčasa končno dočakal prvi članski gol v Italiji. Na koncu je bil ravno to zmagoviti gol!

Ogreti Novaković poskrbel za hitrih 2:0
O zmagovalcu je odločil tudi Milivoje Novaković, ki je v 8. krogu japonskega prvenstva v prvih 20 minutah dvakrat zadel in s tem utrl pot Šimicu S-Pulsu do visoke zmage s 4:0 pri novincu Tokušimi Vortis. "Nova" je zadel na drugi tekmi zapored, še posebej lep pa je bil prvi zadetek iz 11. minute, vreden večkratnega ogleda (glej spodaj). Šimicu se je s tretjo zaporedno zmago povzpel na 6. mesto J1 lige.

Za konec še pogled proti Avstriji, kjer je Tadej Trdina prvič dosegel dva gola na eni prvoligaški tekmi. S 7. in 8. golom sezone je 26-letni Korošec, ki že vso kariero igra v Avstriji, priigral novincu Grödigu remi 2:2 proti Rapidu Dunaj.

Šampionsko slavje Benfice z Oblakom

Vrhunci tekme Benfica - Olhanense

Handanović ubranil 11-m Cassanu

Kurtić prekinil strelski post

Novakovićev dvojček v Tokušimi (od 0:00 do 1:00)

Prvenec Jeleniča v Italiji (od 2:00)

SLOVENSKA NOGOMETNA REPREZENTANCA po izboru selektorja Srečka Katanca (21+2)
Ime, priimekKlub (država)TekmaIgralni časOpombe
VRATARJI (3)
Vid BelecOlhanense (POR)Benfica - Olhanense 2:0vso tekmokrivec za drugi gol
Samir HandanovićInternazionale (ITA)Parma - Inter 0:2vso tekmov 44. minuti pri 0:0 ubranil 11-m, 16. nepremagan
Jan OblakBenfica (POR)Benfica - Porto 3:1 (P);
Benfica
- Olhanense 2:0
/;
vso tekmo
zunaj postave; 14. nepremagan v Primeiri ligi
BRANILCI (8)
Gregor BalažicKarpati Lviv (UKR)

Tavrija - Karpati 0:1

/

kartoni
Mišo BrečkoKöln (NEM II)Köln - Bochum 3:1vso tekmoprvak in napreduje v 1. Bundesligo!
Boštjan Cesar (c)Chievo (ITA)

Chievo - Sassuolo 0:1

vso tekmo

v 40' - 15. rumeni karton

Branko IlićHapoel Tel Aviv (IZR)Ironi Kirjat Šmona - Hapoel TA 1:187' (1:1) v 87' - 1. rdeč karton
Bojan JokićVillarreal (ŠPA)Malaga - Villarreal 2:0/na klopi
Martin MilecMariborDomžale - Maribor 1:2;
Zavrč - Maribor 0:4
vso tekmo;
vso tekmo
v 45' - 6. rumeni karton
Miral SamardžićŠerif Tiraspol (MLD)Šerif - Veris 2:1 (P);
Speranta Cahul - Šerif 0:6

/;
/

poškodovan
Andraž StrunaPAS Giannina (GRČ)* konec sezone *-11. mesto v Super ligi
VEZISTI (7)
Josip IličićFiorentina (ITA)Fiorentina - Roma 0:173' (0:1)
/
Kevin KamplSalzburg (AVT)

WAC - Salzburg 0:6 (P);
Admira - Salzburg 2:3

vso tekmo;
vso tekmo

uvrstitev v polfinale pokala; /

Andraž KirmGroningen (NIZ)* prost teden * -finale NIZ pokala
Rene KrhinBologna (ITA)Juventus - Bologna 1:0/poškodovan
Jasmin KurtićTorino (ITA)Lazio - Torino 3:365' (2:1) v 52' za 1:1 - prvi gol za Torino
Aleš MerteljMariborDomžale - Maribor 1:2;
Zavrč - Maribor 0:4
/;
74' (0:3)
na klopi;
/
Nejc PečnikCrvena zvezda (SRB)Novi Pazar - Crvena zvezda 0:1vso tekmo

priigral 11-m (zapravljena)

NAPADALCI (3+2)
Roman BezjakLudogorec Razgrad (BLG)Ludogorec - Lokomotiv Plovdiv 2:0 46' (1:0)priigral 11-m za 2:0

Valter Birsa

Milan (ITA)Milan - Livorno 3:0/poškodovan
Zlatan Ljubijankić *Omija Ardidža (JAP)Gamba Osaka - Omija 2:1vso tekmo/
Tim MatavžPSV (NIZ)* prost teden * -finale NIZ pokala
Milivoje Novaković *Šimicu S-Pulse (JAP)Tokušima - Šimicu 0:491' (0:3) v 11' za 0:1, v 19' za 0:2 - 3. in 4. gol v J1
"Ladje na obzorju" (igralci, vpoklicani pod Katancem)
Siniša AnđelkovićPalermo (ITA II)Palermo - Reggina 1:0

vso tekmo

/
Armin BačinovićPalermo (ITA II)Palermo - Reggina 1:0/zunaj postave
Robert BerićSturm (AVT)

Sturm - Ried 2:1

64' (1:0)
/
Goran CvijanovićMariborDomžale - Maribor 1:2;
Zavrč - Maribor 0:4
89' (1:2)
62' (0:3)
podaja v 24' za 0:1; podaja v 18. za 0:1 in v 49. za 0:2 - pet podaj v Prvi lig
Zlatko DedićDynamo Dresden (NEM II)Erz. Aue - Dynamo Dresden 2:046' (2:0) v 84' - 3. rumeni karton
Željko FilipovićMariborDomžale - Maribor 1:2;
Zavrč - Maribor 0:4

vso tekmo;
74' (0:3)

/;
/
Jasmin HandanovićMaribor
Domžale - Maribor 1:2;
Zavrč - Maribor 0:4
vso tekmo;
vso tekmo
/; 11. nepremagan v Prvi lig
Dejan KelharCrvena zvezda (SRB)Novi Pazar - Crvena zvezda 0:1vso tekmo v 69' - 2. rumeni karton
Dejan LazarevićChievo (ITA)

Chievo - Sassuolo 0:1

58' (0:1)/
Dominic MarohKöln (NEM II)Köln - Bochum 3:1vso tekmoprvak in napreduje v 1. Bundesligo!
Aleksandar Radosavljevićbrez kluba--prekinil z Olimpijo
Aleksander RajčevićMariborDomžale - Maribor 1:2;
Zavrč - Maribor 0:4
vso tekmo;
vso tekmo
/;
/
Dalibor StevanovićŠlask Vroclav (POL)* prost teden * -premor pred ligo za obstanek
Marko ŠulerMariborDomžale - Maribor 1:2;
Zavrč - Maribor 0:4

vso tekmo;
/

v 55' - 1. rumeni karton; poškodovan

Zaslužna "ladja"
Robert KorenHull (ANG)Hull - Arsenal 0:3

84' (0:3)

/

* - Nevpoklicana za marčevsko tekmo proti Alžiriji zaradi začetka prvenstva na Japonskem.

Vidna vloga Oblaka ob naslovu Benfice
Vidna vloga Oblaka ob naslovu Benfice