Jan Oblak je prejel le dva zadetka na šestih tekmah skupinskega dela Lige prvakov. Foto: EPA
Jan Oblak je prejel le dva zadetka na šestih tekmah skupinskega dela Lige prvakov. Foto: EPA
Robert Lewandowski
Robert Lewandowski je s prostega strela priigral zmago Bayernu. Poljak z ženo Anno pričakuje otroka v naslednjem letu, zato je tako tudi proslavil zadetek. "Že zadnje leto pri Borussii mi je trener Jürgen Klopp dejal, da odlično izvajam proste strele na treningih. Letos sem prvič sistematično treniral proste strele in to se je obrestovalo. Veliko je bilo potrebno trenirati, da uspe tudi na tekmi," je pojasnil eden najboljših napadalcev na svetu. Foto: EPA
Carlo Ancelotti in Diego Simeone
Carlo Ancelotti in Diego Simeone sta stara znanca iz madridskih derbijev. Torkova tekma ni odločala o prvem mestu v skupini D, a je Simeone vseh 90 minut "igral svojo tekmo" ob stranski črti. V zadnjih minutah je večkrat stopil precej izven trenerske cone. Foto: Reuters


23-letni Škofjeločan, ki je izbran za najboljšega vratarja v španskem prvenstvu v pretekli sezoni, ni imel veliko dela na torkovi tekmi zadnjega kroga v skupini D. Klonil je v 28. minuti, ko je Robert Lewandowski sijajno zavrinčil žogo s prostega strela z 18 metrov (1:0). Poljak je ponovil vajo s petkove tekme, ko je z zelo podobnega položaja potrdil zmago Bavarcev v Mainzu (1:3).
Slovenskega reprezentančnega vratarja smo čakali vse do polnoči, ko je prišel iz garderobe. Predstavnik za stike z mediji pri Atleticu nam je namenil le nekaj minut, saj se je vsem že zelo mudilo na klubski avtobus.
Mnogi so pričakovali, da bo Diego Simeone na Allianz Areni preizkusil rezerviste, v vrata pa postavil Miguela Angela Moyo. Argentinski strokovnjak se je odločil za Oblaka, v napadu pa sta zaigrala Antoine Griezmann in Yannick Carrasco. Belgijec je bil tudi edini, ki je v prvem polčasu dvakrat ogrel dlani Manuela Neuerja.
V drugem delu je Atletico popustil, Bayern je imel premoč, a ni uspel še drugič zadeti. V sodnikovem dodatku je Simeone poslal Oblaka v kazenski prostor Bayerna pri podaji iz kota, a predložek ni bil natančen in srečanje se je končalo.

Miha Mevlja, ki je Rostovu v torek pomagal do točke v Eindhovnu (0:0), s katero so si ruski podprvaki zagotovili nadaljevanje sezone v Evropski ligi, je bil po ocenah statističnega portala WhoScored najboljši igralec tekme.



Tekma v Münchnu je potekala v zelo hladnem vremenu. Kako ste se znašli pri stopinjah pod ničlo?
Nisem pričakoval, da bo tako mrzlo. Podobno je bilo v Rostovu sredi oktobra.
Poraz na Allianz Areni ni bil usoden. Prvo mesto ste si že zagotovili. Kako bi ocenili skupinski del Lige prvakov?
Vsi smo zelo zadovoljni, saj smo želeli osvojiti prvo mesto. Proti Bayernu smo na žalost izgubili, a to ni prav nič hudega. Pomembno je, da smo napredovali. V osmini finala bo težko ne glede na tekmeca. V lanski sezoni smo se pomerili s PSV-jem. Na obeh tekmah je bil izid 0:0, napredovali smo šele po streljanju enajstmetrovk. Mi moramo prikazati pravo igro in nato nam lahko uspe proti vsakemu tekmecu.
Atletico slovi po odlični obrambi, ki jo goji trener Diego Simeone. Velikokrat nimate veliko dela, a pride odločilni trenutek, ko se morate izkazati. Je za vas to težje?
Vso tekmo je potrebno biti zbran. Lažje je ostati zbran, če imaš veliko dela, saj ima veliko opravka z žogo. Navadil sem se na to, da je treba držati koncentracijo od prve do zadnje minute. Ni pomembno, če je deset strelov na vrata ali pa nobenega. Vedno se lahko zgodi nevarna akcija, ko je treba posredovati.
Trener vratarjev pri Atleticu Pablo Vercellone je omenil, da je vaša največja prednost, da ste zbrani v ključnih trenutkih.
V velikih klubih imaš ponavadi manj dela. Vratarji manjših klubov so vajeni številnih strelov. Že nekaj časa igram na tem visokem nivoju. Ključna je koncentracija.
V španskem prvenstvu zaostajate že devet točk za madridskim Realom. Je Liga prvakov zdaj glavni cilj sezone?
Atletico ima vedno visoke cilje. Glavni cilj je vsekakor zagotovitev mesta v Ligi prvakov za naslednjo sezono, To je ključno za klub iz finančnega vidika. V španskem prvenstvu moramo končati vsaj na tretjem emstu. Če bi nam uspelo kaj več, bi to seveda z veseljem sprejeli. V Ligi prvakov je težko napovedati razplet. V izločlnih bojih potrebuješ srečo. Že v osmini finala nam žreb lahko nameni zelo zahtevnega tekmeca.
Maja ste igrali v finalu Lige prvakov. Na San Siru so odločale enajstmetrovke proti mestnemu tekmecu Realu. Prejeli ste nekaj kritik. Mnogi so se spraševali, zakaj ste se odločili za tako tehniko branjenja strelov z bele točke.
Veliko ljudi je gledalo finalno tekmo Lige prvakov. Vsak ima različno mnenje. Nihče izmed njih se ne zaveda, kako je braniti te strele. Želel sem obraniti vseh pet strelov, a se ni izšlo. Igralci Reala so bili psihično izjemno močni. Vsi so streljali v levo stran, kar je zelo majhna verjetnost. Težko je pojasniti, zakaj se je tako razpletlo. V finalu se žal ni izšlo. To je bila velika izkušnja. Verjamem, da bom imel še kakšno priložnost v finalu.
Kako so kritike vplivale na vas?
S kritikami se nisem ukvarajal, le nasmejal sem se. Sem profesionalec. Ker nisem obranil nobenega strela z enajstih metrov, sem bil najslabši, če bi branil dva ali celo tri pa bi bil najboljši. To bo vedno tako. Kritike me niso bolele, bolelo me je, da smo izgubili finale.