Pred slabim letom je bilo na zadnjem ligaškem derbiju v Ljubljani 2:0 za Olimpijo. Na desetih derbijih v Prvi ligi v Stožicah je Maribor sicer uspešnejši s štirimi zmagami, štirimi remiji in samo dvema porazoma. Foto: Aleš Fevžer
Pred slabim letom je bilo na zadnjem ligaškem derbiju v Ljubljani 2:0 za Olimpijo. Na desetih derbijih v Prvi ligi v Stožicah je Maribor sicer uspešnejši s štirimi zmagami, štirimi remiji in samo dvema porazoma. Foto: Aleš Fevžer
Marcos Tavares (Maribor)
Pred petimi meseci je v 12. krogu Olimpija v Mariboru ekspresno povedla z 2:0, zapravila prednost, a po evrogolu Nika Kapuna vseeno odšla s prednostjo 3:2. A prvo zmago novih "zmajev" v Ljudskem vrtu je v 91. minuti odnesel Marcos Tavares. Foto: BoBo
Andraž Šporar proti Radomljam
Kateri napadalec bo tokrat zaznamoval derbi? Se lahko prvi adut Olimpije Andraž Šporar po "dvojčku" proti Radomljam vplete v boj za strelsko krono: Marcos Tavares ima dva gola več, Luka Zahović pa le enega? Foto: www.alesfevzer.com
Blaž Vrhovec
Zaradi virusne okužbe v celjskem taboru - zbolelo je osem nogometašev in celoten strokovni štab s Simonom Rožmanom na čelu - je odpadla nedeljska tekma Luka Koper - Celje. Tako bosta ključna grofa Blaž Vrhovec in Benjamin Verbič kazen tekme prestala na sredini domači tekmi s Krko, kot je bilo to tudi mišljeno pred prestavitvijo in umestitvijo 21. kroga med 22. in 23. Foto: Aleš Fevžer
Krka - Zavrč
Tekma kakšne hrvaške lige? Ne, samo "hrvaški derbi" v Novem mestu. Pri Krki je v prvi postavi začelo šest Hrvatov, pri Zavrču pa sedem, na obeh straneh pa so bili še po štirje Slovenci, Novomeščani so se lahko še pohvalili z reprezentantom Palestine. A glavna beseda je vseeno pripadla Slovencem: ob igralcu manj je Leo Ejup s 30 m zadel s prostega strela, rezervist Urban Kramar pa je z golom za končnih 3:0 dosegel jubilejni stoti prvoligaški gol Krke. Foto: MMC RTV SLO
Stožice
Po vseh zapletih in prestavljanju derbijev so v Ljubljani dočakali idealni termin - sreda ob 20.05 v tednu, ko ni evropskega nogometa. Zdaj je samo še vprašanje, koliko navijačev bo v Stožicah. Foto: Aleš Fevžer

Po skoraj trimesečnem zimskem spancu se slovensko nogometno prvenstvo le nadaljuje, pri čemer sta tako Maribor kot Olimpija s sobotno učinkovito predstavo pokazala, da se v sredo zvečer (tudi v prenosu na TV SLO 2 in MMC-ju) obeta razburljiva tekma. Ne pozabite: edini jesenski obračun Mariborčanov in Ljubljančanov je postregel z epskim prvim polčasom in najbolj kakovostnim derbijem v eri nove Olimpije - 3:3.

Sanjska vrnitev "Generala" v Ljudski vrt
V Ljudski vrt se je Dalibor Volaš vrnil v velikem slogu, ki več kot upravičuje vzdevek General: Gorici je 28-letni Koprčan natresel tri gole. Za prvega je potreboval vsega 166 sekund, drugega in na koncu odločilnega je dosegel (na sporen način?) tik pred odmorom, zadnjega za končnih 5:1 globoko v sodnikovem podaljšku.

"Lepšega začetka si ne bi mogel zamisliti. Sem izredno vesel in ponosen zaradi izida ekipe, svojih treh zadetkov. Občutki so fenomenalni. Začelo se je po najlepšem scenariju, lažje je igrati, če zgodaj zabiješ gol. Agim Ibraimi mi je odlično podal in res mi ni bilo težko zadeti. Upam, da bom tako nadaljeval in vračal navijačem za izreden sprejem ob vrnitvi in podporo," je za klubsko spletno stran po hat-tricku povedal Volaš, ki se je vrnil med vijoličaste po dveh letih in pol, s trojčkom pa na 97 ligaških tekmah dosegel 40 golov za Maribor.

Uradno: gol Volaša iz prepovedanega položaja
A predvsem prva dva gola Volaša nista navdušila Goričanov, vodstvo novogoriškega kluba je tudi prepričano, da je bil ključni gol v 43. minuti dosežen iz prepovedanega položaja, pri čemer jim je pritrdil tudi kontrolor sojenja Milovan Nikolić, ki je za Radio Koper povedal, da je šlo za napačno sodniško odločitev. Strel Luke Zahovića je blokiral Simone Napoli, nato pa je žoga zadela še Solomona Enowa in se odbila do strelca Daliborja Volaša. Goričan naj ne bi nadzoroval žoge, tako da ni bilo neželene podaje do mariborskega napadalca, ki je bil ob poskusu Zahovića globoko v prepovedanem položaju, česar pa sodniki pod vodstvom Asmirja Sagrkovića ni dosodila. Interpretacijo in oškodovanje Gorice je potrdila tudi Zveza nogometnih sodnikov Slovenije! (glej video spodaj)

Mogoče gol sezone, a zagotovo 1.500 gol Maribora
Prav mladi Luka Zahović je sicer poskrbel za vrhunec kroga, ko je v 81. minuti z razdalje 25 metrov s prefinjenim lobom matiral Alberta Gallinetta - vsekakor kandidat za zadetek leta v Prvi ligi TS in vreden jubileja, to je bil namreč točno 1.500. gol Maribora v 1. SNL! Na deseti ligaški gol 19-letnika je ekspresno odgovoril prvi strelec Marcos Tavares, ki je kot Zahovićeva menjava že ob prvem stiku z žogo dosegel enajsti gol in znova sam prevzel vrh strelske lestvice.

"Odlično! Volaš, Zahović in kapetan Tavares so pokazali izjemno strelsko formo. To je spoznanje, ki veseli in vsem pomeni motiv za nadaljnje zagnano delo," je bil z učinkovitostjo in konkurenco v napadu zadovoljen trener Ante Šimundža. Napadalci Maribora so letos dosegli že 29 od 41 golov branilcev naslova, ki s tekmo manj samo še za točko zaostajajo za vodilnimi Domžalami.

Zmajem se je odprlo šele ob igralcu več
Olimpija
se je pri zadnjih Radomljah (4:0) dolgo mučila z neučinkovitostjo, odprlo pa se ji je šele ob številčni prednosti, ko je sodnik Dejan Balažič po mnenju mlinarjev "brez občutka" v 53. minuti pri izidu 0:0 pokazal drugi rumeni karton Juretu Balkovcu. Zeleno-beli so nato tekmo odločili z dvema goloma v treh minutah: najprej je bil z razdalje natančen Andraž Šporar, nato pa je Žan Cankar po kotu poskrbel za atraktiven avtogol.

"Lepo je začeti drugi del prvenstva z zmago. Mislim, da smo igrali dobro. Proti Mariboru se pripravljamo kot običajno. Je pa to vseeno derbi. Maribor je dobra ekipa in v vlogi favorita, ampak tudi mi imamo določene načrte. Upam, da bomo iztržili vse tri točke," je po uspešnem začetku pomladi razmišljal mladi Miha Zajc, podajalec pri vodilnem golu v soboto.

Tekma leta za ohranitev stika z vrhom
Ljubljančani so popolnoma osredotočeni na derbi, kjer bi se z morebitno zmago lahko vrnili v boj za vrh lestvice. "Kar zadeva sam derbi, ta šteje popolnoma enako kot tekma z Radomljami. Igramo za tri točke. Psihološko je bila celo težja tekma proti Radomljam, kot bo v sredo proti Mariboru. Ne morem reči, da se za Radomlje težje motiviramo. Dejstvo pa je, da prihaja tekma, ki ti lahko največ ponudi v slovenskem prvenstvu. Težav z motivacijo ne bo," poudarja kapetan in vratar Aleksander Šeliga.

Olimpija vlogo favorita odkrito prepušča Mariboru, ne pa tudi treh točk. Ob morebitnem porazu bi za prvaki zaostajali že devet točk, v nasprotnem primeru pa le za tri, ob tem pa ne pozabimo, da sta velika tekmeca dolžna odigrati še en derbi - iz lanskega avgusta prestavljeni obračun 3. kroga bo odigran 8. aprila v Ljubljani.

Personalizacija vstopnic za derbi
Za sredin derbi v Stožicah bodo izvedli personalizacijo vstopnic, torej bo moral vsak pokazati osebni dokument. Otroci do vključno 14. leta starosti bodo imeli vstop prost. Upokojenci, dijaki, študenti in ženske uživajo popust: sedem evrov za vstopnico namesto rednih desetih evrov.
Brez GD-jev, a z Violami
Na severni tribuni že tradicionalno ne bo navijaške skupine Green Dragons, ki nadaljuje bojkot domačih tekem Olimpije zaradi nestrinjanja s klubsko politiko predsednika Izeta Rastoderja. Na jugu bodo medtem Viole, a ker organiziranega prevoza iz Maribora ni, je težko oceniti, koliko se jih bo podalo v Ljubljano.

Lani Domžale za 45 točk potrebovale vseh 36 krogov
Največ so v soboto izgubile Domžale, ki so v Velenju z remijem brez golov izpustile dragoceni dve točki. Rudar je pri tem celotni drugi polčas igral z igralcem manj, saj je bil izključen Nemanja Stjepanović, sicer z 10 rumenimi in zdaj prvim rdečim kartonom najbolj kaznovani igralec lige. A ob Kamniški Bistrici že vso zimo poudarjajo, da niso favoriti za naslov, v dokaz poudarjajo, da so s 45. osvojeno točko že izenačili celotni točkovni izkupiček iz lanske sezone, ko so ravbarji Prvo ligo končali na 6. mestu.

Bosta tako sreda in 21. krog, ki je bil sicer prestavljen brez prave vremenske potrebe, prinesla spremembo na vodilnem mestu? Domžale, ki vodijo že vse od 3. kroga, gostujejo v Zavrču, kjer bodo krstili novo tribuno, a oči bodo uprte v Stožice na derbi Olimpija - Maribor.

ZNSS priznal sodniško napako: Gol Volaša za 2:1 dosežen iz prepovedanega položaja

Kljub igralcu manj Krka ugnala Zavrč
Radomlje lahek plen Olimpije
Volaš Gorici zabil tri gole
Rudar in Domžale brez golov
Kljub igralcu manj Krka ugnala Zavrč
Radomlje lahek plen Olimpije
Volaš Gorici zabil tri gole
Rudar in Domžale brez golov