Manuel Neuer, kapetan nemške reprezentance. Foto: Reuters
Manuel Neuer, kapetan nemške reprezentance. Foto: Reuters

Kapetani nekaterih reprezentanc so želeli v znak podpore skupnosti LGBTQ med tekmami svetovnega prvenstva nositi mavrične kapetanske trakove, a so si nato po posvetu z vodstvom svojih reprezentanc odločili, da bodo to idejo opustili, saj jim je Mednarodna nogometna zveza Fifa zagrozila s sankcijami.

Izgubili smo trak, in to je zelo boleče, vendar smo isti ljudje kot prej, imamo iste vrednote. Nismo sleparji, ki trdijo, da imajo vrednote, in jih potem izdamo. Bili smo v ekstremnem položaju, v ekstremnem izsiljevanju, in prepričani smo bili, da moramo to odločitev sprejeti, ne da bi to želeli. Razumem razočaranje. Kot da bi izbirali med kugo in kolero.

Steffen Simon, medijski direktor nemške nogometne zveze

Medijski direktor nemške zveze Steffen Simon je za radio Deutschlandfunk povedal, da je Fifa prva zagrozila angleški reprezentanci, saj se je pričakovalo, da bo njen kapetan Harry Kane prvi, ki bo nosil omenjeni trak na zaključnem turnirju.

Izguba traku je zelo boleča
"Direktor turnirja je obiskal angleško ekipo, govoril o večkratnih kršitvah pravil in zagrozil s hudimi športnimi sankcijami, ni pa povedal, s kakšnimi oziroma katere bi to bile," je dejal Simon, ki sicer ni navedel, ali je bil direktor turnirja lokalni organizator ali član Fife. "Izgubili smo trak, in to je zelo boleče, vendar smo isti ljudje kot prej, imamo iste vrednote. Nismo sleparji, ki trdijo, da imajo vrednote, in jih potem izdamo. Bili smo v ekstremnem položaju, v ekstremnem izsiljevanju, in prepričani smo bili, da moramo to odločitev sprejeti, ne da bi to želeli. Razumem razočaranje. Kot da bi izbirali med kugo in kolero," je še slikovito izbiro med sankcijami in nenošenju mavričastega traku opisal Simon.

Nemška ekipa je zelo nezadovoljna in šokirana
Odločitev, da nemška reprezentanca, v tem primeru vratar Manuel Neuer, ne bo nosila večbarvnega kapetanskega traku, je v Nemčiji požela ogromno kritik. Selektor Hansi Flick je dejal, da so v reprezentanci želeli podati izjavo za javnost, a je odločitev Fife tik pred začetkom tekme Anglija – Iran to onemogočila, saj niso imeli dovolj časa za usklajevanje mnenj z drugimi ekipami. "Nemška ekipa je zelo nezadovoljna in šokirana, ker gre za boj za človekove pravice ter raznolikost, in to so vrednote, ki jih živimo," je na novinarski konferenci dejal Flick. "Kazen rumenega kartona bi bila sprejemljiva. To ne bi bila težava, a zaradi načina, kako je vse ostalo odprto in vseh groženj s sankcijami, ni bilo časa za odziv. Škoda, a tako je," je še dodal.

Medtem ko so se evropske reprezentance (vsaj za zdaj) odpovedale mavričnemu kapetanskemu traku, pa je iranska reprezentanca ostala neomajna pri odločitvi, da podpre proteste v svoji državi in se karseda distancira od tamkajšnje oblasti. Niti en član reprezentance pred tekmo z Anglijo ni odpel iranske himne, medtem ko so jo navijači na stadionu pospremili z glasnimi žvižgi.

Z nemške nogometne zveze so za Reuters še potrdili, da zdaj preverjajo vse možnosti po odločitvi oziroma grožnji Fife. Morda pa bo Neuer vseeno tvegal rumeni karton ...

Sorodna novica Novinarja pridržali zaradi mavričaste majice