Maribor je tudi lani na prvi tekmi sezone odigral brez zadetkov (0:0 pri Birkirkari na Malti), nato pa se od Evrope poslovil šele proti poznejši zmagovalki Evropske lige Sevilli. Foto: Aleš Fevžer
Maribor je tudi lani na prvi tekmi sezone odigral brez zadetkov (0:0 pri Birkirkari na Malti), nato pa se od Evrope poslovil šele proti poznejši zmagovalki Evropske lige Sevilli. Foto: Aleš Fevžer
Dare Vršič in Mitja Viler (Maribor)
Dare Vršič in Mitja Viler sta poskrbela za prvi in edini letošnji gol vijoličastih. Lani je prav Viler skupaj z Goranom Cvijanovićem strl malteški oreh. Foto: Aleš Fevžer

Osebno mislim, da na prvi tekmi sam nisem bil dovolj dobro pripravljen, zdaj je to drugače, zdaj sem.

Napadalec Maribora Mendy
kapetan Marcos Tavares (Maribor)
Pred dvema letoma so Mariborčani že izločili prvake Bosne in Hercegovine: Željezničar so premagali s skupnih 6:2 (4:1 in 2:1), pri čemer so Sarajevčani na prvi tekmi v Ljudskem vrtu ob polčasu vodili z 0:1. Foto: Aleš Fevžer
Zrinjski že preizkusil zelenico v Ljudskem vrtu
Mariborčani pred tekmo sezone
Na tribune le državljani Slovenije in BiH

Prva tekma 2. predkroga Lige prvakov se je na obupni travnati površini mostarskega stadiona Pod Bijelim Bregom končala brez golov, pri čemer so imeli plemiči celo boljše priložnosti, medtem ko so vijoličasti ostali brez pravega strela v okvir vrat. "To je za nas tekma sezone, saj nam veliko prinaša," je bistvo ob koncu druženja z mediji povzel trener Maribora Ante Šimundža.

Potrpežljivo, brez zaletavosti in naivnosti
"Ekipa Zrinjskega je zelo nevarna, še posebej če jo podcenjujemo. Tega ne počnemo, razmišljamo samo o tekmi, ki je izrednega pomena. Na prvi tekmi so si Mostarčani priigrali eno priložnost, a zdaj gre vse skupaj od začetka. Moramo biti maksimalno osredotočeni, vemo, kje so gostje najnevarnejši, tekma v Mostarju je to potrdila,"
je nasprotnika pred povratno tekmo ocenil trener Maribora.

"Strategijo bomo določili danes in jutri, a nekako že vem, kako in kaj. Vsi vemo, kaj ta tekma prinaša, zato vanjo ne bomo šli zaletavo in naivno. Vemo, kako priti do prednosti, naša zadnja tekma nakazuje, da smo bili potrpežljivi, kar nam je prineslo uspeh. Treba bo biti pozoren vseh 90 minut, na ta način si lahko obetamo napredek," je na novinarski konferenci razmišljal Šimundža.

Brez poškodb in z velikim izborom igralcev
Štajerci so v prvih 180 minutah nove sezone sicer dosegli en sam zadetek - po šolskem protinapadu je v 1. krogu Prve lige TS proti Rudarju zadel bočni branilec Mitja Viler. Vseeno neučinkovitost napada ne skrbi trenerskega štaba Maribora.

"Priprave na tekmo so potekale po ustaljenem ritmu, v situaciji, kakršni smo, ko smo se iz Mostarja vrnili s pozitivnim izidom, smo povsem mirni. Fantje so osredotočeni na svoje delo, vemo, za kaj gre, na kakšen način in kako. Ogledali smo si posnetke o tekmecu, kar me navdušuje, je, da je stanje v našem taboru zelo pozitivno, nimamo poškodb, na voljo imam velik izbor igralcev in s tega vidika sem zelo zadovoljen," je optimističen Šimundža, najboljši strelec Maribora v evropskih pokalih.

Mendy samokritično priznal svoj dolg
Zrinjski sicer tretjič igra v kvalifikacijah Lige prvakov, v obeh dosedanjih poskusih pa je po ugodnem izidu na domačih tleh izgubil in izpadel že na prvi oviri (leta 2005 pri Dudelangeu v 1. predkrogu, leta 2009 pa pri Slovanu Bratislavi v 2. predkrogu).

Pomembnosti sredne tekme se zavedajo tudi domači igralci. Napadalec Jean-Phillipe Mendy je na prvi tekmi ostal dolžnik, tokrat pravi, da bo drugače. "Vemo, da bo jutri težka tekma za obe strani, mislim, da smo dobro pripravljeni za jutrišnje srečanje. Osebno mislim, da na prvi tekmi sam nisem bil dovolj dobro pripravljen, zdaj je to drugače, zdaj sem. Proti Zrinjskemu se bomo morali boriti, le tako bomo dosegli želen rezultat. Naša obramba ne bo dovolila zadetka, na drugi strani bomo zanj poskrbeli mi v napadu, gol bo prav gotovo padel," je prepričan Mendy, ki naj bi v napadu začel ob kapetanu Marcosu Tavaresu.

Zahović zagotovilo za dolgo evropsko poletje
Maribor je na prvi evropski oviri nazadnje obstal pred 11 leti, ko je v 2. predkrogu izgubil z Dinamom Zagreb. Odkar je športni direktor kluba Zlatko Zahović, od avgusta 2007, je Maribor vsako sezono odigral najmanj šest evropskih tekem. In prav skalp Zrinjskega prinaša vijoličastim še najmanj štiri nove tekme: dve v 3. predkrogu Lige prvakov z Maccabi Tel Avivom. Tudi če bi bili izraelski prvaki močnejši, bi nato Mariborčane čakal še "playoff" Evropske lige. V skupinskem delu drugega evropskega tekmovanja je Maribor sicer že igral v zadnjih treh sezonah.

Na tekmi le državljani Slovenije in BiH
Iz mariborskega kluba so sporočili, da bodo vstopnice lahko kupili le državljani Slovenije in Bosne in Hercegovine. Za ta ukrep so se odločili iz varnostnih razlogov, saj želijo s tem preprečiti, da bi se na primer navijači Zrinjskega iz Avstrije pomešali z domačimi navijači. Tekmo bo sodila ruska trojka Sergej Lapočkin, Nikolaj Golubjev in Aleksej Lebedjev, pri čemer gre za mlado zasedbo, v kateri ima glavni sodnik Lapočkin samo 33 let.

LIGA PRVAKOV, KVALIFIKACIJE, drugi predkrog

Povratna tekma, sreda ob 20.00 (prenos na TV SLO 2/MMC-ju):
MARIBOR - ZRINJSKI (BIH) - 0:0

Verjetni postavi:
Maribor: Handanović; Stojanović, Rajčević, Šuler, Viler; Ibraimi, Filipović, Dervišević, Vršič; Mendy, Tavares.

Zrinjski: Dujković; Zlatić, Graovac, Katanec, Stojkić; Muminović, Šćepanivić; Pehar, Đurić, Stojanović; Nikolić.

Sodnik: Sergej Lapočkin (Rusija)

Spodaj si lahko ogledate nov domači in gostujoči dres Maribora, ki bo še tri sezone nosil oblačila s tremi črtami. Uradna predstavitev nove kolekcije pa bo ravno na sredini tekmi z Zrinjskim.

Osebno mislim, da na prvi tekmi sam nisem bil dovolj dobro pripravljen, zdaj je to drugače, zdaj sem.

Napadalec Maribora Mendy
Zrinjski že preizkusil zelenico v Ljudskem vrtu
Mariborčani pred tekmo sezone
Na tribune le državljani Slovenije in BiH