Nejc Pečnik je poživil igro v drugem polčasu. Foto: www.alesfevzer.com
Nejc Pečnik je poživil igro v drugem polčasu. Foto: www.alesfevzer.com
Boštjan Cesar
Boštjan Cesar je neoviran zadel po podaji iz kota v 54. minuti. Foto: www.alesfevzer.com
Katanca zmotili žvižgi po 20 minutah
Vsi vrhunci tekme San Marino - Slovenija
Cesar po kotu končal slovenske muke
Rezervist Pečnik z glavo povišal na 0:2

Selektor Srečko Katanec je precej premešal začetno postavo za tekmo, ki ni odločala o ničemer. Priložnost med vratnicama je dobil Jan Oblak, ki je nazadnje branil na marčevski prijateljski tekmi v Katarju. V obrambi je Branka Ilića zamenjal Miral Samardžić, na sredini pa je Kevina Kampla, ki ga zaradi bolezni ni bilo niti na klopi (tako kot ne Zlatana Ljubijankića in Milivoja Novakovića zaradi poškodb), nadomestil Andraž Kirm.

San Marino bolj nevaren v prvem polčasu
V prvem polčasu so slovenski nogometaši zelo razočarali, saj si na razmočenem igrišču niso priigrali niti ene prave priložnosti. Slovenija je sicer takoj prevzela pobudo in domače stisnila na njihovo polovico, a ob obrambni postavitvi San Marina ni bilo pravega strela. Do kazenskega prostora je šlo zlahka, zadnja podaja pa običajno ni končala pri pravem naslovniku.
Gostitelji so imeli dve lepi priložnosti. V 25. minuti je v gneči v kazenskem prostoru do strela prišel napadalec Andy Selva, ki je z levico meril mimo vrat. Devet minut pred odmorom je do strela prišel Matteo Vitaioli, vendar je Jan Oblak žogo zlahka ujel.
Pečnik in Matavž poživila igro
Takoj na začetku drugega dela je Katanec v igro poslal Tima Matavža in Nejca Pečnika. V garderobi sta ostala Josip Iličić in Robert Berić. Pečnik je imel takoj priložnost, a je bil s strelom z glavo premalo natančen. Malce zatem je Matavžev strel z desne strani kazenskega prostora obranil Aldo Simoncini.
Slovenci so zaigrali precej bolj odločno. V 54. minuti je po podaji Andraža Kirma iz kota najvišje skočil Boštjan Cesar, ki je neoviran zatresel mrežo San Marina. Četrt ure pred koncem je po lepi podaji Bojana Jokića z leve strani z glavo zadel še Pečnik. V 82. minuti je sam pred vratarja prišel rezervist Dejan Lazarević, a malce preveč z leve strani, tako da je domači vratar žogo po njegovem strelu odbil v kot.
Katanec dobil informacije, ki jih je želel
"Zmaga je zaslužena. Moram reči, da smo igrali na zelo težkem igrišču. Tako je zelo težko igrati proti ekipi, ki se brani na svojih 20 metrih. V prvem polčasu smo se premalo gibali, bili prepočasni z žogo, so pa tudi stvari, zaradi katerih je nemogoče odigrati kaj pametnega. Videli ste, kako so padali po igrišču. Dobil pa sem informacije, ki sem jih želel. Vemo, kdo je kaj sposoben narediti," je pojasnil Katanec.

Žreb za dodatne kvalifikacije v nedeljo
V nedeljo nekaj čez enajsto bodo Slovenci izvedeli ime nasprotnika v dodatnih kvalifikacijah, ki bodo sredi novembra. Slovenija je v dodatnih kvalifikacijah za velika tekmovanja igrala štirikrat in bila trikrat uspešna. Za nastop na Euru 2000 je izločila Ukrajino, za SP 2002 je bila boljša od Romunije, za SP 2010 pa od Rusije. Edini neuspeh je doživela proti Hrvaški v kvalifikacijah za Euro 2004.
Srečna zmaga Švice v Talinu
V skupini E so so Angleži za deseto zmago na deseti tekmi premagali Litvo s 3:0, Švicarji, ki so si že v petek zagotovili drugo mesto in neposredno pot na EP, pa so z Estonijo premagali z 1:0. Ragnar Klavan je nesrečno preusmeril žogo v lastno mrežo tik pred koncem sodnikovega dodatka.

Skupina E:
SAN MARINO - SLOVENIJA 0:2 (0:0)
781; Cesar 54., Pečnik 75.

San Marino: A. Simoncini, C. Valentini ( 73./Della Valle), Brolli , D. Simoncini, Battistini, Palazi, Chiaruzzi, Gasperoni , Vitaioli ( 91./Mazza), Hirsch, Selva ( 71./Rinaldi).

Slovenija: Oblak, Struna, Cesar, Samardžić, Jokić, Krhin, Kurtić , Birsa, Kirm ( 70./Lazarević), Iličić ( 46./Pečnik), Berić ( 46./Matavž).

Sodnik: Aleksandar Stavrev (Makedonija)




ESTONIJA - ŠVICA 0:1 (0:0)
Klavan 94./ag

LITVA - ANGLIJA 0:3 (0:2)
Barkley 29., Arlauskis 35./ag, Oxlade Chamberlain 62.

Lestvica:                           
ANGLIJA *         10 10 0 0 31:3  30
ŠVICA *           10  7 0 3 24:8  21
SLOVENIJA         10  5 1 4 18:11 16
ESTONIJA          10  3 1 6  4:9  10
LITVA             10  3 1 6  7:18 10
SAN MARINO        10  0 1 9  1:36  1
* - na evropskem prvenstvu    

Katanca zmotili žvižgi po 20 minutah
Vsi vrhunci tekme San Marino - Slovenija
Cesar po kotu končal slovenske muke
Rezervist Pečnik z glavo povišal na 0:2