Luka Modrić in soigralci so dosegli največjo zmago trenutne generacije. V domovini že sanjajo o ponovitvi (ali celo izboljšavi) mundiala 1998, ko so bili Hrvati v Franciji tretji. Foto: Reuters
Luka Modrić in soigralci so dosegli največjo zmago trenutne generacije. V domovini že sanjajo o ponovitvi (ali celo izboljšavi) mundiala 1998, ko so bili Hrvati v Franciji tretji. Foto: Reuters
Ante Rebić je z volejem zabil žogo pod prečko. Foto: Reuters
Ivan Rakitić je v sodnikovem dodatku kronal sijajno igro Hrvaške. Foto: Reuters
Lionel Messi je imel vseskozi ob sebi več hrvaških branilcev. Foto: Reuters
Razigrani Hrvati razbili Argentince

Izbranci Zlatka Dalića so si že zagotovili preboj v osmino finala, kjer so na mundialu zadnjič igrali leta 1998 v Franciji, ko so na koncu osvojili tretje mesto. V zadnjem krogu se bodo v torek srečali z Islandijo, ki pa jo čaka še tekma z Nigerijo v petek. Argentinci imajo le eno točko in morajo računati na spodrsljaj Islandije, v zadnjem krogu pa morajo napolniti mrežo Nigerije.
Čudne odločitve Sampaolija
Selektor Jorge Sampaoli je spremenil sistem in postavitev ter znova zbegal strokovnjake v domovini in številne fanatične navijače. V začetni postavi so si prostor izborili Gabriel Mercado, Marcos Acuna in Enzo Perez, ki prvotno sploh ni bil v kadru. Med 23 udeleženci SP-ja je samo zaradi pozne poškodbe Manuela Lanzinija. Paulo Dybala in Gonzalo Higuain sta začela na klopi.
Perez zapravil najlepšo priložnost v prvem polčasu
V prvem polčasu Argentinci niti enkrat niso streljali v okvir vrat. V 5. minuti je Ivan Perišić poskušal malce z leve strani, a je bil Willy Caballero na pravem mestu, nato je poskušal še Mario Mandžukić z glavo. Argentinci so v 22. minuti prek Marcosa Acune oplazili prečko, najlepšo priložnost polčasa pa je v 30. minuti zapravil Enzo Perez, ki je s 13 metrov odbito žogo praktično neoviran z levo nogo poslal mimo praznih vrat.

Rebić z veseljem sprejel darilo Caballera
V 52. minuti so Argentinci prvič sprožili strel na vrata. Sergio Agüero je poskusil s strani, a je Danijel Subašić strel obranil. V 53. minuti je branilec Gabriel Mercado vrnil žogo do vratarja Caballera, ki jo je skušal izbiti, a jo je poslal naravnost do Anteja Rebića. Spretni napadalec Eintrachta iz Frankfurta jo je z volejem z desno nogo poslal pod prečko.
V 64. minuti je najprej iz bližine z leve strani poskusil Maximiliano Meza, a je bil Subašić zbran. Na drugi strani je Mandžukić zadel le zunanji del mreže iz bližine.
Mojstrovina kapetana Modrića
Argentinci so bili vse bolj raztreseni. Selektor Sampaoli je v igro poslal Gonzala Higuaina, Cristiana Pavona in Paula Dybalo. Deset minut pred koncem je Marcelo Brozović zaposlil Luko Modrića. Kapetan si je ob neodločnem Nicolasu Otamendiju naravnal žogo na desno nogo in jo z 22 metrov tik ob vratnici poslal v mrežo. Mojstrovina zvezdnika madridskega Reala.

Rakitić še osolil argentinske rane
V 87. minuti je še Rakitić s prostega strela zatresel prečko. Argentinci so delovali kot razbita vojska, v napadu so bili popolnoma brez idej. V prvi minuti sodniškega dodatka je Rakitić še osolil njihove rane, saj je v protinapadu postavil končni izid. Njegov prvi strel je Caballeru še uspelo odbiti, vendar je nato Brozović nesebično podal nazaj do Rakitića, ki je zatresel prazno mrežo.

Argentinci so imeli večjo posest žoge (58:42 %), vendar so le trikrat sprožili v okvir vrat. Hrvati so imeli 15 strelov, pet jih je šlo v okvir vrat.

Modrić: Odigrali smo vrhunsko tekmo
"Mislim, da smo odigrali vrhunsko tekmo. V drugem polčasu smo bili brezhibni. Zabili smo tri prelepe gole, odprlo se nam je v napadu. To je bila res velika tekma in izpolnili smo naš prvi cilj, saj smo že v osmini finala," je bil navdušen kapetan Modrić, ki hkrati opozarja, da morajo ostati na trdnih tleh, saj niso še ničesar dosegli.

Dalić želi prvo mesto v skupini
"Odigrali smo perfektno tekmo. Obramba je bila trdna, res smo bili kompaktni, disciplina v igri je bila izvrstna. Naš prvi cilj je bil, da se po dveh krogih uvrstimo v izločilne boje in uspelo nam je. Vedno sem bil optimist. Številni niso verjeli, da mi bo uspelo na klopi Hrvaške, a verjamem v uspeh vse od prvega dne naprej," je bil navdušen selektor Dalić, ki je prevzel izbrano vrsto pred dodatnimi kvalifikacijami z Grčijo.

"Rebić je bil v prvem polčasu preveč nervozen. Ko se je umiril, je bil odličen. Izpolnjeval je naloge in odlično odigral presing. V naši ekipi 22 igralcev živi za vsako tekmo posebej. Zavedam se, da je zdaj v domovini velika fešta. Ostati moramo mirni, saj še ni čas za evforijo. Prav nič ne bomo preračunavali v zadnjem krogu proti Islandiji. Želimo prvo mesto! Zdaj bom zagotovo naredil nekaj sprememb in spočil nekatere nosilce igre pred tekmo osmine finala," je še dodal Dalić.

Sampaoli: Nikakor nam ni uspelo spraviti žoge do Messija
Selektor Sampaoli bo v naslednjih dneh prejel nove kritike, saj so njegovi izbranci delovali popolnoma raztreseno. "V prvem polčasu nam je uspelo zaustaviti tekmece. Po prvem prejetem golu sem v igro poslal Pavona, Higuaina in Dybalo. Moral sem tvegati, saj je turnir kratek in ni popravnih izpitov. Drugi gol nas je dokončno presekal. Psihično smo bili na tleh in nič več nam ni uspevalo. Priznati moram, da je Hrvaška zares odlična ekipa," je poudaril Sampaoli.

"Messi je naš kapetan in naš vodja na igrišču. Ni nam ga uspelo dobro zaposliti pred vrati. Hrvati so opravili odlično delo, saj so zaprli vse poti do Messija in žoge nam preprosto ni uspelo spraviti do njega. Ta ključen boj na igrišču smo izgubili. Navijače lahko le prosim, da nam oprostijo ta poraz. Skušal sem sestaviti najboljšo mogočo zasedbo, vendar mi ni uspelo. Odgovoren sem za poraz in za celoten izid na tem prvenstvu," je še dodal argentinski selektor.
"Zdaj nam je ostala le še ena tekma v skupini. Nujno moramo zmagati. Izkoristili bomo vsako priložnost, ki nam jo bodo ponudili tekmeci, da se prebijemo v osmino finala," se ne predaja Sampaoli, a se zaveda, da tudi visoka zmaga nad Nigerijo v torek zvečer v St. Peterburgu morda ne bo dovolj za napredovanje.

Skupina D, Nižni Novgorod:
ARGENTINA - HRVAŠKA 0:3 (0:0)
43.319; Rebić 53., Modrić 80., Rakitić 91.

Argentina: Caballero, Mercado , Otamendi , Tagliafico, Salvio ( 56./Pavon), Mascherano, Perez ( 68./Dybala), Meza, Messi, Acuna , Agüero ( 54./Higuain).

Hrvaška: Subašić, Vrsaljko , Lovren, Vida, Strinić, Rakitić, Brozović , Modrić, Rebić ( 57./Kramarić), Perišić ( 82./Kovačić), Mandžukić (93./Ćorluka).

Sodnik: Ravšan Irmatov (Uzbekistan)

Petek ob 17.00:
NIGERIJA - ISLANDIJA (Volgograd)

Lestvica:                            
HRVAŠKA             2  2 0 0  5:0  6 
ISLANDIJA           1  0 1 0  1:1  1 
ARGENTINA           2  0 1 1  1:4  1 
NIGERIJA            1  0 0 1  0:2  0 









Razigrani Hrvati razbili Argentince