Zmagovalni gol je zabil Kylian Mbappé, ki je z 19 leti in 183 dnevi postal najmlajši francoski nogometaš, ki se je vpisal med strelce na svetovnem ali evropskem prvenstvu. Foto: Reuters
Zmagovalni gol je zabil Kylian Mbappé, ki je z 19 leti in 183 dnevi postal najmlajši francoski nogometaš, ki se je vpisal med strelce na svetovnem ali evropskem prvenstvu. Foto: Reuters
Francija z drugo minimalno zmago v osmini finala

To je bila prva uradna tekma omenjenih ekip, prvič sta se pomerili pred 36 leti, in to na prijateljski tekmi v Parizu. Takrat je slavil Peru z 1:0, tokrat pa so bile vloge obrnjene. Francozi, ki veljajo za ene glavnih favoritov za končno slavje, so igrali ravno toliko, kolikor je bilo potrebno.

Zmagovalni gol je zabil Kylian Mbappe, zvezdnik PSG-ja pa si bo gol zagotovo zapomnil za vse življenje, saj je dosegel nov rekord – z 19 leti in 183 dnevi je postal najmlajši francoski nogometaš, ki se je vpisal med strelce na svetovnem ali evropskem prvenstvu. Pred njim je imel ta rekord David Trezeguet z dobrimi 20 leti.

Francozi podjetnejši
Francozi so na začetku prvega polčasa nizali priložnosti, najprej je v 11. minuti poskusil Antoine Griezmann, a je slabo nameril. Za njim je s strelom od daleč perujskega vratarja skušal presenetiti Paul Pogba, najbližje zadetku pa je bil Raphael Varane, ki je po podaji iz kota streljal z glavo, žoga je švignila mimo perujskih vrat. Griezmann je imel priložnost tudi v 16. minuti, streljal je iz bližine, z obrambo se je izkazal Pedro Gallese.

Perujci so do prve priložnosti prišli šele v 31. minuti, Christian Cueva je podal žogo v kazenski prostor, tam pa je s strelom iz prve poskusil kapetan Paolo Guerrero, Hugo Lloris, ki je vknjižil stoti nastop za galske peteline, je upravičil vlogo enega najboljših vratarjev sveta.

Mbappe do gola
Pogba je nato dal globinsko podajo Mbappeju, ta pa se ni najbolje znašel, s peto je zgrešil žogo. A le nekaj minut pozneje se je nogometaš PSG-ja odkupil z vodilnim golom (1:0). Največji delež je opravil Pogba, ki je ukradel žogo Peruju, začel je akcijo, lepo je zaposlil Olivierja Girouda, ki je streljal, a na mestu je bila obramba Peruja. Do odbite žoge je prišel Mbappe, ki je žogo porinil v prazen gol.

Francoze rešila vratnica
V 50. minuti je Francoze rešila vratnica, Pedro Aquino je silovito streljal z več kot 20 metrov, zadel pa je okvir vrat. Perujci so zapretili s strelom od daleč tudi v 66. minuti, strel Luisa Advincule pa je bil previsok. Advincula je v 74. minuti podal žogo na drugo stran vrat, z volejem je poskusil Jefferson Farfan, a je zadel zunanji del mreže.

Francozi so v drugem polčasu do prve prave priložnosti čakali vse do 82. minute. Ousmane Dembele, ki je zamenjal Mbappeja, je prišel do odbite žoge, nato se je otresel obrambe, streljal je s 15 metrov, a vrata je zgrešil za dober meter. V podobnem položaju se je ob izdihljajih tekme znašel Blaise Matuidi.

Gareca zadovoljen, Deschamps manj
Selektor Peruja Ricardo Gareca je po tekmi povedal, da je vesel, da je bil Peru po dolgi odsotnosti z največjega nogometnega odra – na SP-ju so zaigrali po 36 letih – enakovreden evropskim ekipam. "Upali smo, da se bo drugače izteklo, ampak na splošno gledano, ekipa je dala vse od sebe na obeh tekmah. Pokazali smo, da smo konkurenčni, in to je bil naš namen – videti, koliko smo napredovali. Mislim, da smo pustili pozitiven vtis."

Selektor galskih petelinov Didier Deschamps pa je povedal, da ni bil nervozen, ker njegovi fantje niso prevladovali, pritisk Peruja v drugem polčasu pa ga je malo tudi zaskrbel: "Nisem bil čisto zadovoljen. 25 minut smo se branili preveč, se strinjam, čeprav smo to storili dobro, je to nekaj, kar moramo izboljšati."

SKUPINA C, Jekaterinburg:
FRANCIJA - PERU 1:0 (1:0)
32.789; Mbappe 34.

Francija: Lloris, Pavard, Varane, Umtiti, Hernandez, Pogba (89./N'Zonzi), Kante, Matuidi, Griezmann (80./Fekir), Giroud, Mbappe (75./Dembele).
Peru: Gallese, Advincula, Ramos, Rodriguez (46./Santamaria), Trauco, Aquino, Yotun (46./Farfan), Carillo, Flores, Cueva (82./Ruidiaz), Guerrero.
Sodnik: Mohamed Mohamed (ZAE)


Samara:
DANSKA - AVSTRALIJA 1:1 (1:1)
40.727; Eriksen 7.; Jedinak 38./11-m

Lestvica:

FRANCIJA            2  2 0 0  3:1  6
DANSKA              2  1 1 0  2:1  4
AVSTRALIJA          2  0 1 1  2:3  1
PERU                2  0 0 2  0:2  0

 

Francija z drugo minimalno zmago v osmini finala