Branko Ilić je prvi gol za Partizan dosegel na
Branko Ilić je prvi gol za Partizan dosegel na "nesrečni" trinajsti ligaški tekmi. Zanimivo, da je bil Ilić strelsko najuspešnejši pred 12 leti v 2. SNL, ko je za Grosuplje na 13 tekmah dosegel dva gola in tako kot zdaj v Beogradu je tudi takrat večinoma igral kot obrambni vezist. Foto: EPA
Branko Ilić (Paritzan)
Ilić bo med tednom eden izmed Slovencev, dejavnih v evropskih pokalih. Partizan je v Evropski ligi že odpisan, a 31-letnik poudarja, da pri Tottenhamu v četrtek Beograjčani nimajo česa izgubiti. Foto: Reuters
Zlatko Zahovič
Zlatko Zahović je kot napadalni igralec razumljivo tudi najuspešnejši slovenski strelec Partizana. Na 103 tekmah je Zaho zbral 24 golov, pregovorno pa je imel še vsaj dvakrat toliko podaj. Srečko Katanec je na 106 tekmah kar 16-krat zadel za Beograjčane. Darko Milanič je za črno-bele odigral kar 273 tekem in kot branilec dosegel 11 golov. Džoni Novak je v letu in pol na 60 tekmah prispeval 11 zadetkov. Foto: Aleš Fevžer
Milivoje Novaković
Milivoje Novaković je v letošnjem letu za Šimicu že dosegel tri "doppelpacke": dva v prvenstvu in enega v pokalu. Foto: BoBo
Vid Belec
Vid Belec si je v Konyasporju izboril mesto prvega vratarja pred Kayo Tarakčijem, ki ga mučijo tudi poškodbe. Turško 18-člansko prvenstvo je sicer izredno izenačeno, saj Belčev klub na 12. mestu za vodilnim Bešiktašem zaostaja le za osem točk, vmes je tudi Rotmanov Istanbul BB na 8. mestu. Foto: www.alesfevzer.com

O ne prav posrečenem reprezentančnem letu 2014 se je povedalo že ogromno, zdaj pa je ploščo glede izbora najboljših obrnil tudi selektor in poudaril, da ga bolj kot izid zanima vsebina. Pred 29 izbranci, ki so za Katanca igrali v zadnjem letu, so zdaj štirje meseci klubskega dokazovanja, da so fizično in tehnično na zahtevani ravni, drugače se bodo poslovili od slovenskega dresa. Odgovore bo dal Katančev seznam za tekmo s San Marinom v Ljubljani, ki bo šele 27. marca.

Naključje ali že sadovi opozorila?
No, obstaja pogoj: če ne bo podpore Katančevi spremembi reprezentančne plovbe, bo moral NZS poiskati novega krmarja slovenskih nogometnih ladij, kar pa glede na izhodišče Slovenije v kvalifikacijah za Euro 2016 verjetno ni prav realen scenarij.

Štirimesečno preizkusno dobo so najbolje začeli strelsko razpoloženi tridesetletniki, tretji vratar in nogometaš, ki je bil na Wembleyju zaradi blede prestave zamenjan kot prvi.

Ilić potrdil jesensko krono črno-belih
Strelski podvig je uspel Branku Iliću, ki je v slogu izkušenih strelcev dosegel svoj prvi gol v dresu Partizana. V 73. minuti nedeljske tekme je po predložku Saše Ilića z leve strani kot pozabljeni nasprotnik sprejel žogo v vogalu kazenskega prostora in močno udaril ter med nogami vratarja Napredka povišal na 2:0. Na koncu se je izkazalo, da je to bil tudi zmagoviti gol Partizana proti Napredku iz Kruševca (3:1), s katerim so črno-beli Beograjčani dva kroga pred koncem že postali jesenski prvaki srbske superlige.

"Srečen sem, ker sem dosegel ta drugi gol, po katerem se je veliko lažje igralo. A najpomembnejše so zmage, in ne to, kdo dosega gole, prav vsi smo zaslužni za to zmago," je bil po prvencu vesel in hkrati skromen 31-letni Ljubljančan, ki je v prvih ligah Slovenije, Španije, Rusije, Cipra, Izraela in Srbije na skupno 228 tekmah v 12 sezonah zdaj dosegel šele svoj peti gol!

V prestižni družbi slovenskih "partizanov"
"Pobegnili smo Crveni zvezdi in Vojvodini. Gremo od tekme do tekme, imamo težak razpored in zagotovo ne bo lahko, a samo s takšnim razmišljanjem in motivacijo lahko še naprej zmagujemo,"
je recept za osvojitev državnega naslova razkril slovenski reprezentant, ki je zadnje čase pri Partizanu več igral na položaju obrambnega vezista kot v obrambi, kjer mu je mesto v reprezentanci.

Branko Ilić se je z zadetkom, prvim slovenskim golom za Partizan po 21 letih, pridružil tudi izbranemu kvartetu slovenskih nogometašev, ki so zadevali in predvsem z dobrimi igrami pustili neizbrisen pečat na Humski 1 v Beogradu. Vrata Partizana so namreč vedno odprta Srečku Katancu, Darku Milaniču, Džoniju Novaku in Zlatku Zahoviču, ki so pred 20 leti in več bili stebri takrat sicer neprimerno močnejšega kluba.

Ljubijankić na robu izpada
Prijateljsko tekmo s Kolumbijo, kjer je rezervna postava Slovenije poskrbela za najbolj optimistično predstavo leta, sta od standardnih reprezentantov najbolj upravičeno izpustila Japonca Zlatan Ljubijankić in Milivoje Novaković, ki se v klubih krčevito borita za obstanek. J1 je koledarska liga, v kateri sta do konca samo še dva kroga, Ljubijankićeva Omija Ardidža zaseda prvo mesto pod črto obstanka, Novakovičev Šimicu S-Pulse pa prvo varno mesto, ki prinaša obstanek.

Po 32. krogu se je razlika povišala na tri točke. Omija je doma namreč izgubila s Kašiva Rejsolom (1:2), pri čemer je za točko zmanjkala prav Zlatanova učinkovitost. Na drugi strani je Šimicu prišel do velike točke prav po zaslugi slovenskega napadalca, ki je med tekmo upravičil nemški vzdevek "Doppelpack".

Avtogol, in ne nov "dvojček" Novakovića
Novakovič je proti Nagoja Grampusu po pol ure izenačil z natančnim strelom, ko je izkoristil globinsko podajo. Po uri igre je NovaGol poskrbel še za drugo in končno izenačenje na 2:2. Čeprav je 35-letnik proslavljal gol kot svoj in so mu ga sprva tudi pripisali, so po tekmi in ogledu posnetka potrdili, da je šlo za avtogol branilca Tanake, ki pa ga je v nespreten dotik prav Slovenec. Novaković si z 12 goli sicer deli 6. mesto na lestvici strelcev v J1 ligi.

Stevanović prvi strelec Torpeda
V boj za obstanek, a resda šele na polovici sezone, je vpleten tudi Dalibor Stevanović v Rusiji. "Dado" je dosegel drugi gol za Torpedo Moskvo v ruskem prvenstvu, tokrat je po predložku z glavo našel mrežo Rostova in tako pomembno vplival na potek obračuna klubov z dna lestvice. Torpedo je na koncu slavil z 2:1 in prehitel Rostov, ki je padel na predzadnje mesto, medtem ko so Moskovčani končno na mestih, ki bodo spomladi prinesla vsaj dodatne kvalifikacije za obstanek. Torpedo je sicer strelsko izjemno podhranjeno moštvo, saj je v 14 krogih dosegel vsega devet golov, Stevanović pa je sploh edini z več kot enim zadetkom.

Belec petič zaklenil vrata
Če upoštevamo igre v najmočnejših ligah, ki jih pokriva tudi statistični portal WhoScored, vidimo, da je dobro predstavo prikazal vratar Vid Belec, ki je dobil oceno 7,8. Belec je v turškem prvenstvu ostal že petič nepremagan, njegov Konyaspor pa je po zaslugi štirih obramb doma ugnal Gaziantepspor z 2:0. Dobro je šlo v Turčiji tudi Rajku Rotmanu (7,5), ki je prispeval k zmagi Istanbul Bašakšehirja pri Rizesporju z 2:0.

Birsa z najboljšo predstavo konca tedna
Od igralcev v polju je bil ta konec tedna najboljpi Valter Birsa (po preverbi dogodkov na tekmi so mu oceno s 7,6 dvignili kar na 7,9). Če je Šempetrc razočaral proti Angliji in v reprezentanci že dolgo ni pravi Birsinho, je pri Chievu vse boljši. Tako je pri Udineseju znova igral kot edini izmed slovenske trojice, po novi spodbudni predstavi pa so pri osličkih bolje ocenili le strelca Radovanovića. A klub je klub, in ne reprezentanca, iz katere bo zdaj selektor budno spremljal, kdo je pravšnji in kdo ne za dres z državnim grbom.

Novaković poskrbel veliko točko S-Pulsa



Prvi gol Branka Ilića v dresu Partizana



Stevanović z glavo za vodstvo Torpeda


NOGOMETNA REPREZENTANCA po izboru selektorja Srečka Katanca za Anglijo in Kolumbijo (23)
Ime, PriimekKlub (država)TekmaIgralni čas (x,y)Opombe
VRATARJI (3)
Vid BelecKonyaspor (TUR)Konyaspor - Gaziantepspor 2:0vso tekmo (7,8)štiri obrambe - 5. nepremagan
Samir HandanovićInternazionale (ITA)Milan - Inter 1:1vso tekmo (6,3)ena obramba - najslabša ocena pri Interju
Jan OblakAtletico Madrid (ŠPA)Atletico M - Malaga 3:1

/

na klopi
BRANILCI (7)
Siniša AnđelkovićPalermo (ITA)Genoa - Palermo 1:1vso tekmo (6,5)/
Mišo BrečkoKöln (NEM)

Köln - Hertha 1:2

88' (1:2) (6,3)2. najnižja ocena Kölna
Boštjan Cesar (c)Chievo (ITA)Udinese - Chievo 1:1/

na klopi

Branko IlićPartizan (SRB)Partizan - Napredak 3:1vso tekmo v 73' za 2:1 - prvi gol za Partizan
Dominic MarohKöln (NEM) Köln - Hertha 1:2/na klopi
Martin MilecStandard Liege (BEL)Oostende - Standard 3:2vso tekmoporaz z igralcem manj
Miral SamardžićRijeka (HRV)Zadar - Rijeka 0:1 88' (0:1)/
VEZISTI (10)
Željko FilipovićMariborKrka - Maribor 1:2 (P);
Maribor - Koper 4:0

/
vso tekmo

izven postave
/
Kevin KamplSalzburg (AVT)Sturm - Salzburg 1:2vso tekmo/
Andraž KirmOmonia (CIP)Omonia - AEL 2:090' (2:0)/ ?
Jasmin KurtićFiorentina (ITA)Verona - Fiorentina 1:2 82' (1:2) (6,1)/
Dejan LazarevićChievo (ITA)Udinese - Chievo 1:1/
na klopi
Aleš MerteljMariborKrka - Maribor 1:2 (P);
Maribor - Koper 4:0
/
/
izven postave;
na klopi
Nejc PečnikCrvena zvezda (SRB)Radnički - Crvena zv. 0:0vso tekmo

/

Rajko RotmanIstanbul Baseksehir (TUR)Rizespor - Istanbul 0:2vso tekmo (7,5)/
Dalibor StevanovićTorpedo Moskva (RUS)Torpedo - Rostov 2:1vso tekmo (7,3) v 22' za 1:0 - 2. gol
Andraž StrunaPAS Giannina (GRČ)Paitolikos - PAS -:--odpovedane vse tekme v Grčiji
NAPADALCI (3)
Valter BirsaChievo (ITA)Udinese - Chievo 1:187' (1:1) (7,9)
2. najvišja ocena Chieva (popravljena ocena)
Zlatan LjubijankićOmija Ardidža (JAP)Omija - Kašiva 1:2vso tekmo/
Milivoje NovakovićŠimicu S-Pulse (JAP)Šimicu - Nagoja 2:2vso tekmo v 30' za 1:1, krivec za avtogol v 60' za 2:2 - 12. gol
Kolumbijske ladje - vpoklicana sedmerica za tekmo s Kolumbijo
Robert BerićRapid Wien (AVT)Grödig - Rapid 3:1vso tekmo/
Damjan BoharMariborKrka - Maribor 1:2 (P);
Maribor - Koper 4:0
75' (1:2)
65' (3:0)
/;
/
Goran CvijanovićRijeka (HRV)Zadar - Rijeka 0:1/na klopi
Đengis ČavuševićSt. Gallen (ŠVI)St. Gallen - Vaduz 3:3 54' (3:0)v 93' podal za 3:3 - 3. podaja
Erik JanžaDomžaleOlimpija - Domžale 2:1vso tekmov 77' podal za 2:1 - 3. podaja
Petar StojanovićMariborKrka - Maribor 1:2 (P);
Maribor - Koper 4:0
/;
vso tekmo
na klopi; v 55' - 4. karton
Benjamin VerbičCeljeRudar - Celje 0:0vso tekmo/

* Ladje na obzorju * - občasni reprezentanti in igralci iz pomembnejših tujih lig
Gregor BalažicKarpati Lviv (UKR)Karpati - Šahtar 0:2vso tekmo v 58' - 3. karton
Roman BezjakLudogorec Razgrad (BLG)

CSKA - Ludo. 1:1

/poškodovan

Zlatko Dedić

FSV Frankfurt (NEM II)Frankfurt - Eintracht 0:371' (0:2)
/

Jon Gorenc Stanković

Borussia Dortmund (NEM)Paderborn - Borussia D 2:2/prvič na klopi prvega moštva Borussie Dortmund
Jasmin HandanovićMariborKrka - Maribor 1:2 (P);
Maribor - Koper 4:0

/
vso tekmo

izven postave;
8. nepremagan
*Josip IličićFiorentina (ITA)Verona - Fiorentina 1:2/na klopi
Bojan JokićVillarreal (ŠPA)Villarreal - Getafe 2:1-operiran, vrnil se bo okoli novega leta
Ažbe JugBordeaux (FRA)Marseille - Bordeaux 3:1/na klopi
Luka KrajncCesena (ITA)Cesena - Sampdoria 1:1/
na klopi
Rene KrhinInternazionale (ITA)Milan - Inter 1:1/

na klopi

Tim MatavžAugsburg (NEM)Stuttgart - Augsburg 0:1/zbolel pred tekmo
Tadej TrdinaWolfsberger AC (AVT)Wiener Nstd - WAC 2:0/

poškodovan - dimlje

Mitja VilerMaribor Krka - Maribor 1:2 (P);
Maribor - Koper 4:0
vso tekmo
45'
(3:0)
/;
/

V tabelo za igralnim časom so dodane ocene statističnega portala WhoScored.
Ocene so decimalne od 1 do 10 po študijskem sistemu, izhodišče pa znaša 6,0. Vrednosti se določajo na podlagi dogodkov in aktivnosti nogometaša (od golov, ključnih podaj, prek podaj, preigravanj, do posredovanj in napak ter kazni). WhoScored pokriva 11 svetovnih lig in obe evropski tekmovanji. Pri opombah o najvišji ali najnižji oceni se ne upošteva rezervistov.