Levica Josipa Iličića je končno udarila tudi v Serii A, kjer so navijači Fiorentine lačni golov in prebliskov nepredvidljivega Kranjčana. Foto: Reuters
Levica Josipa Iličića je končno udarila tudi v Serii A, kjer so navijači Fiorentine lačni golov in prebliskov nepredvidljivega Kranjčana. Foto: Reuters
Josip Iličić (Fiorentina)
"Jojo" je takole s 25 metrov z zavitim strelom matiral Abbiatija in tako dosegel prvi gol v Serii A koncu aprila, ko je zadel v Bologni. Na 28 prvoligaških tekmah za Fiorentino je bil to četrti gol Iličića, ki je k temu prispeval le eno podajo. Za primerjavo: na 98 ligaških tekmah za Palermo je prispeval 20 golov in 16 podaj. Foto: Reuters
Andraž Kirm
Andraž Kirm je na prvi tekmi po reprezentančnem premoru prišel do zmagovitega klubskega prvenca za Omonio. 30-letni krilni vezist je nazadnje sicer dosegel gol pred slabim letom, ko je še igral za Groningen. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Robert Berić (Rapid Dunaj)
Robert Berić je bil pred letošnjo sezono izključen samo enkrat, še v dresu Mariboru leta 2011 na tekmi s Celjem. Letos pa je bil pri Rapidu izključen kar na obeh tekmah s Sturmom, kjer je igral lani. Foto: Reuters
Miral Samardžić (Rijeka)
Po poškodbi, zaradi katere je izpustil tekmi s Švico in Litvo, se je v postavo Rijeke in na igrišče vrnil slovenski branilec Miral Samardžić. Foto: EPA
Soriano in Kevin Kampl (Salzburg)
V pregledu iger slovenskih reprezentantov in najboljših nogometašev na tujem smo v tabeli ob igralni čas dodali ocene statističnega portala WhoScored. Najboljšo v preteklem tednu je z 9,5 dobil kdo drug kot Kevin Kampl za predstavo v Evropski ligi proti Dinamu. Foto: Reuters

V zadnjih tednih na Apeninskem polotoku vse bolj kritizirani Josip Iličić, ki je sočasno tudi ostal brez reprezentančnega poziva Srečka Katanca, kar je razburilo slovensko nogometno javnost, je odgovoril v velikem slogu. Med tednom s podajo za edini gol Fiorentine na gostovanju pri Paoku v Evropski ligi, v nedeljo zvečer pa je kot rezervist s prebliskom poskrbel za remi pri Milanu. Izjemni gol z razdalje 25 metrov, ob katerem je bil Christian Abbiati nemočen, prvi v sezoni, je prišel kot naročen, saj so Kranjčana italijanski mediji že selili na posojo k Leedsu.

Pokazal na igrišču, kdo in kaj je
"Slišal sem veliko govoric in videl veliko zapisov o sebi. Zdaj sem skušal pokazati na igrišču, kdo sem in kaj lahko dam,"
je Iličić po tekmi ob robu igrišča potrdil, da so ga kritike podžgale, in hkrati nakazal s svojim prispevkom, ko je bil na zadnjih štirih tekmah vpleten v tri gole Fiorentine, da lahko postane vir napada, ki v novi sezoni tako manjka Firenčanom (šest golov v osmih krogih Serie A za preskromno 11. mesto).

"Vesel sem, da smo remizirali proti zelo močni ekipi, še zlasti na tako zahtevnem terenu, kot je San Siro. Dobra točka in dokaz, da smo tudi mi močno moštvo. Vsaka tekma je pomembna, zato si tudi želimo dobiti prav vsako tekmo," je o veliki točki za Sky Italia povedal prvi mož vijoličastih na San Siru. Naslednji izziv za Iličića in Jasmina Kurtića (v nedeljo ga je zamenjal prav njegov tesen prijatelj) sledi že v sredo, ko v prestolnici Toskane gostuje tretji Udinese.

Montella: "Do konca sezone bo še veliko boljši"
"Iličić? Ves čas smo ga močno podpirali, zdaj je zadel, tako da zdaj vemo, da ga januarja res ne moremo izpustiti,"
se je ironično zasmejal trener Vincenzo Montella in dal vedeti medijem, da pri Fiorentini niso razmišljali o tem, da bi se znebili Slovenca. V resnem tonu je trener gostov zagotovil: "Od zdaj pa do konca sezone se bo (Iličić) še močno izboljšal." Prav "Joja" in celotno moštvo je L'Aeroplanino pohvalil za psihično stabilnost in za sredino domačo tekmo napovedal nov začetek sezone, tokrat zmagovit.

Srebrni jubilej Kampla pri Salzburgu
Nov uspešen teden je tudi za motorjem rdečih bikov in Slovenije Kevinom Kamplom. Pri novi zmagi Salzburga v Evropski ligi nad Dinamom Zagrebom (4:2) je prispeval podajo za 2:0, konec tedna pa je v avstrijskem prvenstvu zadel na lokalnem derbiju pri Grödigu (2:2). Ko je v 22. minuti s prefinjenim udarcem izenačil na 1:1, je KK44 dosegel poseben mejnik. Na točno stotem nastopu v dresu Salzburga je namreč Kampl dosegel 25. gol, v zadnjih 25 mesecih pa je ob tem prispeval tudi natanko 50 podaj. (vir: @sloveniafooty)

Berić z golom in slavjem razjezil Gradčane
Veliko pestrejšo tekmo je v Avstriji imel Robert Berić. Z Rapidom je gostoval v Gradcu pri nekdanjem klubu Sturmu, kjer pa slovenskega napadalca najbolj vneti navijači niso najbolje sprejeli. Maščevanje je sledilo ob izteku polčasa, ko se je Berić otresel dveh branilcev in nato z diagonalnim strelom zadel za 2:0, kar je bil na koncu tudi odločilni gol (3:1). Krčan je zadetek proslavil prav pred organiziranimi navijači Sturma, ki so ga predtem žalili, s provokativnim slavjem pa si je prislužil prvi rumeni karton.

Komentar nove izključitve: Smešno
"Tem navijačem nisem ničesar naredil. Slišal sem vse te stvari o sebi. Normalno je, ko dosežeš gol, da slaviš,"
se je branil Berić, da ni namenoma odgovoril na zbadanje s tribun. Slovenski napadalec je znova bil v središču ob koncu tekme, ko je v zračnem dvoboju z glavo namesto po žogi udaril po nasprotniku. Prejel je drugi rumeni karton in bil tako izključen še na drugem srečanju z nekdanjim klubom. "To je bilo res smešno. Sam ne bom komentiral, neverjetno," je Berić dal vedeti, da se ne strinja z izključitvijo, po kateri se je zapletel še v besedni dvoboj s sodnikom.

"Bilo je dobro vzdušje, stadion je bil poln, moj motiv pa je bil še nekoliko večji, saj je bil navsezadnje to moj prejšnji klub," je z osmimi goli drugi strelec avstrijske Bundeslige priznal, da z veseljem zabija Sturmu, kjer kljub lanskim 10 golom ni bil najbolj priljubljen pri navijačih.

Prvič v sezoni, hkrati odločila tekmo
Na igrišču na dvome odgovarja tudi Andraž Kirm, ki je po vrnitvi v reprezentanco zdaj dosegel še prvi gol na Cipru za novi klub Omonio. Na gostovanju pri Doxi je bil Kirm ob pravem času na pravem mestu, da je v mrežo pospravil odbitek, s čimer je Omonii priigral tri točke in skok kar na 2. mesto ciprskega prvenstva. Prvi gol v sezoni je dosegel tudi Nejc Pečnik, ki je bil pri Crveni zvezdi določen za izvajalca najstrožje kazni, ki jo je Korošec proti Donjemu Sremu več kot suvereno izvedel.

Na Japonskem boj za obstanek: Nova - Zlajo
Med tednom je prvi strelec trenutne izbrane vrste Milivoje Novaković med tednom v zadnji minuti prinesel Šimicuju S-Pulsu pomembno zmago nad Niigiato (2:1, a je nato sledil poraz s Hirošimo (1:3). Sočasno je Zlatan Ljubijankić z Omijo Ardidžo dvakrat izgubil in reprezentančna soigralca sta še naprej v neposrednem boju za obstanek - oboji imajo štiri kroge pred koncem po 31 točk, a imajo veverice za en sam gol boljšo razliko in so trenutno na varnem 15. mestu J1 lige.

Dvojček in izključitev Šukala, prvenec Dedića
Za konec še skok v Nemčijo v 2. Bundesligo, kjer se je že v petek zgodilo slovensko obarvano soočenje Greuther Fürth - FSV Frankfurt. Pri prvih je bil glavni ustvarjalec Goran Šukalo, ki je v pol ure dosegel dva gola, ob izteku tekme pa še v kazenskem prostoru storil prekršek za neposredno izključitev in 11-metrovko gostov, ki so dosegli visoko in pomembno zmago s 5:2. Svoje je na festivalu golov dodal Zlatko Dedić, ki je v 59. minuti imenitno zaključil protinapad in s tem dosegel sploh prvi gol v dresu Frankfurta, ki se je s tremi točkami tudi povzpel iz območja izpada.

Iličić z razdalje za 1:1 na San Siru


Kirmov zmagoviti prvenec za Omonio

Pečnik z bele točke poskrbel za zmago zvezde

"Torfest" s slovenskim priokusom: Šukalo dvakrat, Dedić prvič

"NovaGol" med tednom odločil v 90. minuti

Video: Kamplov 25. gol v dresu Salzburga (od 0:56)

Video: Berićev obračun s Sturmom - gol, nato izključitev (od 1:35 in 4:18)

V tabelo za igralnim časom so dodane ocene statističnega portala WhoScored.

Ocene so decimalne od 1 do 10 po študijskem sistemu, izhodišče pa znaša 6,0. Vrednosti se določajo na podlagi dogodkov in aktivnosti nogometaša (od golov, ključnih podaj, prek podaj, preigravanj, do posredovanj in napak ter kazni). WhoScored pokriva 11 svetovnih lig in obe evropski tekmovanji.

NOGOMETNA REPREZENTANCA po izboru selektorja Srečka Katanca za Švico in Litvo (24)
Ime, PriimekKlub (država)TekmaIgralni čas (x,y)Opombe
VRATARJI (3)
Vid BelecKonyaspor (TUR)Kasimpaša - Konyaspor 2:0/na klopi
Samir HandanovićInternazionale (ITA)Inter - St. Etienne 0:0 (EL);
Cesena - Inter 0:1
na klopi;
vso tekmo (7,7)
/; 4. nepremagan v Serii A
Jan OblakAtletico Madrid (ŠPA)Atletico - Malmo 5:0 (LP);
Getafe - Atletico Madrid 0:1
/;
/
na klopi;
na klopi
BRANILCI (7)
Gregor BalažicKarpati Lviv (UKR)* prost vikend *-brez tekme zaradi volitev
Mišo BrečkoKöln (NEM)Werder - Köln 0:1/na klopi
Boštjan Cesar (c)Chievo (ITA)Chievo - Genoa 1:2 /

na klopi

Branko IlićPartizan (SRB)Partizan - Bešiktaš 0:4 (EL);
Jagodina - Partizan 1:0
vso tekmo (6,6)
vso tekmo
/;
v 67' - 3. rumeni
Dominic MarohKöln (NEM) Werder - Köln 0:1 78' (0:1) (6,6)zaigral po bolezni
Martin MilecStandard Liege (BEL)Standard - Sevilla 0:0 (EL);
Anderlecht - Standard 0:2
vso tekmo (6,9)
vso tekmo
/;
/
Mitja VilerMaribor Chelsea - Maribor 6:0 (LP);
Zavrč - Maribor 0:1
57' (4:0) (5,5)
-
avtogol v 54' za 4:0; kartoni
VEZISTI (10)
Željko FilipovićMariborChelsea - Maribor 6:0 (LP);
Zavrč - Maribor 0:1

vso tekmo (6,3)
vso tekmo

/;
v 8' - 4. karton
Kevin KamplSalzburg (AVT)Salzburg - Dinamo Z. 4:2 (EL);
Grödig - Salzburg 2:2
vso tekmo (9,5)
vso tekmo
v 45' podal za 2:0; v 22' za 1:1 - 5. gol
Andraž KirmOmonia (CIP)Doxa - Omonia 0:1 70' (0:1) v 53' za 0:1 - prvenec na Cipru!
Jasmin KurtićFiorentina (ITA)PAOK - Fiorentina 0:1;
Milan - Fiorentina 1:1
vso tekmo (7,3)
54' (1:0) (6,2)
/;
zamenjan z Iličićem
Dejan LazarevićChievo (ITA)Chievo - Genoa 1:2 64' (1:0) (6,2)zamenjal Birso
Aleš MerteljMariborChelsea - Maribor 6:0 (LP);
Zavrč - Maribor 0:1
vso tekmo (5,4)
vso tekmo
/;
/
Nejc PečnikCrvena zvezda (SRB)Crvena zv. - Donji Srem 1:0vso tekmo

v 35' za 1:0/11-m - 2. gol

Rajko RotmanIstanbul BB (TUR)Istanbul BB - Galatasary 4:0vso tekmo (6,7)/
Dalibor StevanovićTorpedo Moskva (RUS)Torpedo - Kuban 0:0vso tekmo (6,8)/
Andraž StrunaPAS Giannina (GRČ)Giannina - Kalloni 0:0 vso tekmo/
NAPADALCI (4)
Valter BirsaChievo (ITA)Chievo - Genoa 1:2 64' (1:0) (7,5)v 36' podaja za 1:0 - 1. podaja, zamenjan z Lazarevićem
Zlatan LjubijankićOmija Ardidža (JAP)Omija - Jokohama 2:3;
Kobe - Omija 2:1
90' (2:2);
vso tekmo
v 50' podal za 2:1 - 2. podaja; /
Tim MatavžAugsburg (NEM)Augsburg - Freiburg 2:059' (1:0) (6,6)
Milivoje NovakovićŠimicu S-Pulse (JAP)Šimicu - Niigata 2:1;
Šimicu - Hirošima 1:3
vso tekmo;
vso tekmo
v 90' za 2:1 - 11. gol v J1; /
* Ladje na obzorju *
Siniša AnđelkovićPalermo (ITA)Juventus - Palermo 2:0vso tekmo (6,3)/
Robert BerićRapid Wien (AVT)Sturm - Rapid 1:386' (1:3) v 44' za 0:2 - 8. gol, v 44', v 86'
Roman BezjakLudogorec Razgrad (BLG)

Ludogorec - Basel 1:0 (LP);
Ludo. - Černo More 2:0

68' (0:0) (6,2)
/
/;
izven postave
Damjan BoharMariborChelsea - Maribor 6:0 (LP);
Zavrč - Maribor 0:1
vso tekmo (6,2)
/
/;
izven postave
Goran CvijanovićRijeka (HRV)Rijeka - Feyenoord 3:1 (EL);
Rijeka - Split 1:1
vso tekmo (6,2)
vso tekmo
/;
/

Zlatko Dedić

Frankfurt (NEM II)Greuther Fűrth - Frankfurt 2:5vso tekmo v 59' za 2:4 - prvenec za Frankfurt
Jasmin HandanovićMariborChelsea - Maribor 6:0 (LP);
Zavrč - Maribor 0:1

vso tekmo (6,7)
vso tekmo

največ prejetih golov v zadnjih 12 letih/;
7. nepremagan
Josip IličićFiorentina (ITA)PAOK - Fiorentina 0:1;
Milan - Fiorentina 1:1
78' (0:1) (6,5)
54' (1:0) (7,2)
v 38' podaja za 0:1; v 64' za 1:1 - 1. gol
Bojan JokićVillarreal (ŠPA)Villarreal - Zürich 4:1 (EL);
Sevilla - Villarreal 2:1
-operiran, vrnil se bo okoli novega leta
Ažbe JugBordeaux (FRA)PSG - Bordeaux 3:0/na klopi
* Dejan KelharSheffield Wednesday (ANG II) --* konec sezone zaradi poškodbe *
Luka KrajncCesena (ITA)Cesena - Inter 0:1/na klopi
Rene KrhinInternazionale (ITA)Inter - St. Etienne 0:0 (EL);
Cesena - Inter 0:1
85' (0:0) (6,1)
/

prvi nastop v sezoni;
na klopi

Miral SamardžićRijeka (HRV)Rijeka - Feyenoord 3:1 (EL);
Rijeka - Split 1:1
65' (1:0) (6,4)
vso tekmo
vrnitev po poškodbi;
/
Tadej TrdinaWolfsberger AC (AVT)WAC - Altach 0:0/

poškodovan - dimlje

* Ladje na obzorju - občasni reprezentanti po Katančevem izboru v zadnjem letu + nogometaši iz najmočnejših petih tujih lig in člani klubov, ki še igrajo v Evropi ter samorastnik Trdina.

Slovenci igrali pomembno vlogo
Slovenci igrali pomembno vlogo