Goran Obrez, urednik dnevnika EkipaSN, pravi, da je ideja o združitvi nastala ob pogovoru z Zvonimirjem Bobanom, predsednikom uprave Sportskih novosti. S prodajnimi številkami je zadovoljen, prvi dan (13. junija) je bilo prodanih trikrat več izvodov združenega časopisa kot prej Ekipe24. Foto: BoBo Foto:
Goran Obrez, urednik dnevnika EkipaSN, pravi, da je ideja o združitvi nastala ob pogovoru z Zvonimirjem Bobanom, predsednikom uprave Sportskih novosti. S prodajnimi številkami je zadovoljen, prvi dan (13. junija) je bilo prodanih trikrat več izvodov združenega časopisa kot prej Ekipe24. Foto: BoBo Foto:
Ljubitelji športa so imeli v Sloveniji na voljo športna dnevnika Ekipa (v zadnjem letu se je imenovala Ekipa24) in slovensko izdajo Sportskih novosti. Oba časopisa sta od 13. junija združena pod imenom EkipaSN. Foto: MMC RTV SLO
Jože Marinček
Jože Marinček: "To je svinjarija za slovenski šport. Vsi športniki so zjutraj kupili "Sportske", odšli v lokal, popili kavo, komentirali ... Žal tega več ni." Foto: MMC RTV SLO

Slovenski trg športnih časopisov je s 13. junijem dobil novo podobo, saj sta se nepričakovano združila Ekipa24 in Sportske novosti, do tedaj velika tekmeca. Združeni časopis izhaja v nakladi 22 tisoč izvodov. Po podatkih Mediane (vir: raziskava TGI) je posamezen izvod Ekipe lani povprečno prebralo okrog 34 tisoč bralcev (leta 2012 pa kar 72 tisoč), medtem ko podatkov o branosti slovenske izdaje Sportskih novosti nimajo, v konkurenci brezplačnih spletnih medijev pa se je prodaja in s tem branost v zadnjih letih vsekakor zniževala. Urednik združenega časopisa Goran Obrez nam je povedal, da je bila prodaja Ekipe24 za od 15 do 20 odstotkov višja od prodaje slovenske izdaje Sportskih novosti.

Sestanek z Bobanom je dal idejo za združitev
Vseeno Goran Obrez trdi, da združitev ni posledica bojazni, da posamezen časopis enostavno ne bi bil zmožen preživeti zahtevnih razmer. "Ni šlo za stvar preživetja. Ne eni ne drugi še pred pol leta nismo niti pomislili na kaj takšnega, a potem sva se z Zvonimirjem Bobanom (predsednikom uprave Sportskih novosti) srečala in debatirala o tem, kako je Slovenija majhen trg, kaj dobrega ponujajo oni in kaj mi. Hitro sva ugotovila, da bi lahko dobili fantastičen časopis, če bi združili najboljše od obeh. Pri SN-ju imajo izjemno tradicijo, izjemne pisce, mi imamo odlično pokrit slovenski šport: Poleg tega "Sportske" v Sloveniji niso izhajale v slovenskem jeziku, mladi pa niso več tako kot včasih, ko so se tega jezika učili v šoli."

"To je svinjarija za slovenski šport"
Združeni športni dnevnik nedvomno ponuja bogatejše vsebine, vseeno pa nekateri za slovensko-hrvaško sodelovanje nimajo posluha. Ogorčeni so zlasti tisti, ki so pisali za Sportske novosti in ostali brez honorarne službe, čeprav poudarjajo, da jih bolj kot to moti dejstvo, da v Sloveniji hrvaške izdaje Sportskih novosti ni mogoče dobiti. "To je svinjarija za slovenski šport. Vsi športniki so zjutraj kupili "Sportske", odšli v lokal, popili kavo, komentirali ... Žal tega več ni. EkipaSN namreč ne objavlja podrobnih rezultatov posameznih tekem, nogomet zavzema kar polovico časopisa, preostalega športa pa ne spremljajo tako podrobno," je povedal Jože Marinček, ki je pokrival gorenjski šport. Življenje brez Sportskih novosti si težko predstavlja tudi Tomaž Langerholz, še en dolgoletni sodelavec slovenske izdaje Sportskih novosti.

"Sportske" so bile nepogrešljivi del jutra
"Službo izgubiš, v teh časih ni to nič nenavadnega. Moti pa me, da zjutraj ne morem v kiosku kupiti Sportskih novosti. Če bi propadli, bi razumel, tako pa ne. Bral sem jih 37 let, od 11. leta. To je bil moj dnevni ritual. Tudi kadar sem šel v tujino, sem najprej mami, potem pa ženi, rekel, naj mi vsak dan kupi nov izvod. Mene vsak dan zanima, kaj se dogaja v Dinamu, kaj v Hajduku, Rijeki, kaj napišejo pred žrebom skupin za evropsko prvenstvo v rokometu, zanimalo me bo, ko bodo pisali o hokeju in Medveščaku ali pa o veslanju in bratih Sinković. Te možnosti zdaj nimam več. Če prevedejo dva članka, to ni isto. In nisem edini, ki tako misli. Prodajalci časopisov mi govorijo, da so številni ogorčeni."

Prodaja prvi dan trikrat višja kot sicer
Na takšne očitke Goran Obrez odgovarja. "Ko smo šli v ta projekt, nam je bilo jasno, da pet odstotkov naših in pet odstotkov bralcev slovenske izdaje SN-ja ne bo zadovoljnih. Dobili smo nekaj kritik po elektronski pošti, ampak - saj vemo, kdo so ti večni nergači in iz katerega lokala prihaja pošta. Je pa tako, da nikoli nihče ne more biti vsem všeč. Pohval je bilo mnogo več. Vsak, ki vzame novi časopis v roke, ve, da je odličen, da je EkipaSN boljša, kot je bila prej Ekipa ali so bile Sportske novosti za Slovenijo. Tudi rezultati so zelo dobri in za nas presenetljivi. Prvi dan, 13. junija, smo prodali skoraj 300 odstotkov več kot prej, seveda pa se zavedamo, da tako, kot je bilo v zlatih časih, ne bo nikoli več."

Rekordni 15. november 2001
In kdaj so bili za Ekipo najboljši časi? Obrez: "Nekje med letoma 2000 in 2002. Po tekmi v Bukarešti (ko se je Slovenija prebila na svetovno prvenstvo; to je bilo 14. novembra 2001) smo imeli rekord. Takrat je bilo prodanih skoraj 28 tisoč izvodov Ekipe. Prodaja bi bila še boljša, če je ne bi skoraj povsod zmanjkalo." Zanimalo nas je še, kako je z odpuščanjem, saj vsaka združitev prinese tudi to. "Pri Ekipi24 nismo odpustili niti enega, res pa je, da od dopisnikov za slovensko izdajo Sportskih novosti (dolgoletni urednik Branko Vekić, ki je bil edini zaposlen, je odšel v pokoj) nismo vzeli nikogar, saj smo imeli slovenski šport že do zdaj bolje pokrit kot Sportske novosti."