Del odbojkarske reprezentance je po vrnitvi v Slovenijo ponosno pokazal osvojeni pokal. Foto: Borut Živulović/Bobo
Del odbojkarske reprezentance je po vrnitvi v Slovenijo ponosno pokazal osvojeni pokal. Foto: Borut Živulović/Bobo
false
Kapetan Tine Urnaut je poudaril, da se še ne zavedajo, kaj so naredili, niti se tega ne zaveda Slovenija. Foto: Borut Živulović/Bobo
Slovenski odbojkarji
Odbojkarje kmalu čakajo priprave za evropsko prvenstvo. Foto: FIVB

Odbojkarji so se z odličnimi igrami prebili v elitni razred Svetovne lige, o čemer so sanjali nekaj let, kot je povedal Urnaut: "Zadali smo si cilj, da se uvrstimo v prvo skupino, to smo dosegli v minimalnem času. To vsem nadaljnjim generacijam omogoča, tega mi nismo imeli, da se že vklopijo na tekmovanje, ko pridejo v člansko konkurenco in igrajo na najvišji mogoči ravni. Slovensko odbojko smo popeljali v svetovni vrh."


Dajte nam tisto, za kar smo se bojevali

Urnaut je po vrnitvi domov komentiral tudi govorice, da Mednarodna odbojkarska zveza razmišlja o spremembi formata tekmovanja in da lahko Slovenija zaradi tega ostane brez mesta med elito v Svetovni ligi. "Do zdaj je bilo po pravilih, da se zmagovalec druge skupine uvrsti v prvo skupino. S kakovostjo igre smo pokazali, da si zaslužimo prvo skupino. Na strani svetovne zveze je, da ne spreminja pravil po nepotrebnem. Na naši zvezi pa je, da pritisne - in prepričan sem, da bo - in nam zagotovi tisto, za kar smo se borili."

Bomo Slovenijo videli med odbojkarsko elito?
Svetovna odbojkarska zveza popolnih odgovorov še ne podaja. V sistemu tekmovanja piše: "Zadnjeuvrščena reprezentanca iz prvega razreda bo uvrščena razred nižje. A če zmagovalec drugega razreda ne bo zadostil zahtevam, postavljenim s strani FIVB, potem se bo zveza odločila, kaj storiti (opozarjamo, da se pravilo lahko spremeni glede na sistem tekmovanja za leto 2018)." Vse morebitne spremembe bo FIVB sporočil po koncu letošnje izvedbe Svetovne lige.


Po 41 urah le doma

Odbojkarjem ne manjka motivacije, poudarja Urnaut, a obenem je opozoril na zaplete, s katerimi so se srečali: "Za nami je katastrofalna pot. Enainštirideset ur potovanja. Smo edina ekipa, ki je prepotovala tri celine, menjali smo časovna območja. Vse je bilo nastavljeno proti nam. Zadnje potovanje nam ni šlo na roko. Veselje zagotovo je, smo pa maksimalno izčrpani in hudo potrebni počitka."

Odbojkarje kmalu čakajo priprave za evropsko prvenstvo, na katerem bodo varovanci Slobodana Kovača branili srebro. EP bo potekal med 24. avgustom in 3. septembrom na Poljskem. Slovenija nastopa v skupini C, njeni nasprotniki pa so: Rusija, Bolgarija in Španija.

"Zlati odbojkarji" po mesecu dni spet doma
"Zlati odbojkarji" po mesecu dni spet doma