Slovenija bo v soboto v finalu igrala z Nemčijo. Zmagovalec dvoboja bo igral v drugi kakovostni skupini svetovne lige. Foto: EPA
Slovenija bo v soboto v finalu igrala z Nemčijo. Zmagovalec dvoboja bo igral v drugi kakovostni skupini svetovne lige. Foto: EPA
Mitja Gasparini
Mitja Gasparini je k zmagi prispeval največ točk, 12. Foto: www.alesfevzer.com

Zaključni turnir četverice v Frankfurtu poteka po napovedih. Potem ko so Nemci ugnali Tajvan, je Slovenija hitropotezno odpravila Grčijo. Nizi so se končali na 22, 20 in 16. Dvoboj je trajal uro in 23 minut. Slovenija je igrala brez libera Janija Kovačiča, ki je zbolel, zamenjal pa ga je Klemen Hribar. Igralec Calcita se ni ustrašil odgovornosti.

Slovenija je imela nenehno prednost, toda v prvem nizu ji nikakor ni bilo lahko, saj so se Grki vedno znali približati, tako da je bilo napeto do konca. Pri vodstvu 24:22 je Slovenija izkoristila priložnost, Mitji Gaspariniju je uspel odličen servis, ki so ga Grki komaj odbili, Alen Pajenk pa je s prvim udarcem priboril niz.

Boljši servis in sprejem sta Slovenijo krasila tudi v drugem nizu. Pri vodstvu z 9:5 je bilo že slutiti, kako se bo razpletlo, tako da si je Slovenija priborila kar pet zaključnih žog in izkoristila drugo.

Še lažje delo so imeli varovanci Andree Gianija v tretjem nizu, saj Grki niso nudili resnega odpora. Po dveh zaporednih asih Mitje Gasparinija je bilo 13:8, niz pa se je končal s 25:16.

V primerjavi s tekmo istih nasprotnikov pred petimi dnevi (v predtekmovanju v Solunu), ko je Slovenija izgubila z 1:3, je bila Grčija močnejša za njihovega najboljšega igralca Mitarja Đurića, ki pa ni v najboljši formi in ni mogel veliko pomagati svoji ekipi.


Andrea Giani, selektor Slovenije: "Danes smo bili na igrišču kot prava ekipa. Odigrali smo odlično, a menim, da smo sposobni igrati še 30 odstotkov bolje. Mogoče ne jutri, ampak če bi imeli več časa, na žalost ga nimamo. Za ta turnir pa smo igrali perfektno, naredili smo malo napak, zbranost je bila na visoki ravni, držali smo se dogovorov. Bili smo precej boljši od Grkov, mislim, da se je pokazala kakovostna razlika med ekipama."

Mitja Gasparini: "V vseh elementih smo boljši kot v Grčiji. Boljše pa je bilo tudi vzdušje, kar nam je zagotovo pomagalo. Če Slovenija igra kot eno, diha kot eno in se veseli, igra dosti, dosti boljše. Tako kot je igrala danes, čeprav so še bile napake, ki jih bo treba odpraviti. Predvsem v podajah, ki jih ne podaja organizator igre."

Danijel Koncilja: "Držali smo se navodil iz videoanalize in prikazali precej boljšo igro kot v Solunu. Zdaj se spet počutimo tako, kot smo se lani v Bolgariji, upam, da smo res postali ekipa za odločilne tekme, za tekme na izpadanje. Upam, da bomo še stopnjevali formo, prepričan sem, da bomo jutri še boljši, ali bo to dovolj, pa bomo videli. Rezerve so še, v kakšnem servisu, v kakšnem napadu, tudi manj napak se da storiti."


Svetovna liga, skupina D3, zaključni turnir, Frankfurt:
SLOVENIJA - Grčija 3:0 (22, 20, 16)
Slovenija: Štern, Pajenk 6, Šket, Gasparini 12, Hribar, Vinčić 3, Štalekar, Koncilja 8, Klobučar, Ropret 2, Urnaut 9, Čebulj 6.

Grčija: Đurić 13, Gkaras, Papalexiou, Terzis, Stivachtis 1, Petreas 3, Zisis, Andreadis 6, Koumentakis 6, Roumeliotakis, Smaragdis, Dalakouras, Fragkos 6, Protopsaltis 2, Aspiotis.

NEMČIJA - Tajvan 3:0 (16, 19, 22)

Finale bo v soboto ob 17.10, tekma za tretje mesto pa ob 14.10. V drugo skupino se uvrsti le zmagovalec.