Petkov dan je bil za slovenske olimpijce zelo pester. Foto: BoBo
Petkov dan je bil za slovenske olimpijce zelo pester. Foto: BoBo
Slovenski olimpijci iz poletnega Kopra proti Riu
Olimpijci so se preizkusili tudi v izdelovanju odličij
Slovenski olimpijci imeli pestro petkovo popoldne
Olimpijci z vlakom iz Ljubljane do Kopra

Odločitev za javno predstavitev najboljših slovenskih športnikov, ki imajo priložnost, da se predstavijo na največjem športnem tekmovanju, je bil zadetek v polno - kot v času, ko je med strelci na največjih tekmovanjih in tudi olimpijskih igrah kraljeval naš Rajmond Debevec, ki mu tokrat ni dano, da bi bil v olimpijski odpravi. Osem olimpijskih nastopov je vpisal fant, ki je strelsko zrasel v Postojni, glavne dosežke pa je dosegal pod vodstvom trenerja Lojzeta Mikoliča.

Maček še ne razmišlja o upokojitvi
Ker je že predhodno načrtoval pot na južno poloblo v Kopru, ni bilo tudi Izolana Vasilija Žbogarja, ki bo prvi petek v avgustu na odprtju iger na slovitem stadionu Maracana nosil slovensko zastavo. Med najbolj razposajenimi je bil najstarejši med našimi Boštjan Maček, ki je hudomušno pripomnil, da ko je žena videla fotografije naše olimpijske vrste, mu je takoj rekla, da bi pa zdaj lahko že nehal s tem. Toda naš odlični lovec na glinaste golobe še ne razmišlja v to smer. V njegovem podjetju so tudi poskrbeli, da bodo vsi v njegovem revirju dobili vse kruhovske izdelke v času njegovega bivanja v najbolj opevanem mestu Južne Amerike.

Žolnirjeva s tremi borci na tatamiju
Po osrednjem trgu v Kopru sta se istočasno sprehajali Alenka Cuderman in Urška Žolnir. Gorenjka je pred 32 leti v Los Angelesu postala sploh prva Slovenka, ki je osvojila olimpijsko odličje. In že tedaj je bilo kar zlatega sijaja. Štajerka, ki je pred skorajda natanko štirimi leti kot prva pod petimi krogi slišala tudi Zdravljico, pa je v času zadnje olimpijade zapustila tekmovalni tatami in je zdaj ob robu tekmovališča. V "januarski reki" bo olimpijska zmagovalka s Pernovega skrbela za tri slovenske borce na blazinah. Če bo kdo šel po njenih poteh, bo morda zdaj trenerka Žolnirjeva celo bolj vesela kot tekmovalec sam.

Večina bo imela še višje cilje v Tokiu
Nekaj odsotnosti je bilo včeraj pričakovanih. Izjemno nadarjena atleta Luka Janežič in Robert Renner, ki trkata na vrata najvišjega svetovnega razreda, sta na mitingu Diamantne lige v zadnjem olimpijskem mestu Londonu. Kolesar Jan Polanc pa se je trudil na predzadnji etapi slovitega Toura. Francoskim cestam se je zaradi druženja z drugimi olimpijci odpovedala Polona Batagelj, ki je odkrito povedala, da je olimpijski nastop vsaj zanjo največ, kar se lahko zgodi na športni poti. Ob predstavitvi so navzoči z različnim odzivom pozdravili prav vsakogar. Aplavz, ki so ga prejeli posamezniki, je pričal o tem, od koga bo slovenska javnost tokrat pričakovala največ. In to ne glede na to, da večina med potniki spada v kategorijo olimpijski novinci in da bo kar lepo število teh precej višje cilje imelo čez štiri leta, ko se bodo podajali na drugi konec zemeljske krogle, v Tokio, ki bo igre gostil drugič.

V Kopru je bilo čutiti veliko olimpijskega
Pred večerno slovesnostjo so rokometaši še enkrat v tem olimpijskem letu premagali Hrvaško in le želimo si lahko, da bodo pred južnimi sosedi tudi na tekmovališču. Nazadnje so na evropskem prvenstvu takrat, ko je bilo najpomembneje, precej zaostali za kockastimi. Veliko olimpijskega je bilo mogoče čutiti sinoči v Kopru, in kot kaže, bomo vse do tretje avgustovske nedelje živeli v tem duhu, seveda olimpijskem – le še vse neprijetnosti, ki jih zdaj ponuja svet, bi se počasi morale ustaviti.

Slovenski olimpijci iz poletnega Kopra proti Riu
Olimpijci so se preizkusili tudi v izdelovanju odličij
Slovenski olimpijci imeli pestro petkovo popoldne
Olimpijci z vlakom iz Ljubljane do Kopra