Anže Tavčar bi utegnil v Riu nastopiti v polfinalu na 100 metrov prosto. Foto: www.alesfevzer.com
Anže Tavčar bi utegnil v Riu nastopiti v polfinalu na 100 metrov prosto. Foto: www.alesfevzer.com

21-letni novinec v slovenski članski reprezentanci, ki študira in trenira v ZDA, je normo izpolnil na evropskem prvenstvu v Londonu, ko je na 100 metrov prosto postavil državni rekord 48,88.

O tem, kakšne cilje ima na olimpijskih igrah v Riu, noče govoriti na glas, čeprav je po rezultatih zrel za nastop v polfinalu: "Tega si ne upam reči. Želim čim boljši rezultat, kaj bo to pomenilo, pa je odvisno tudi preostalih plavalcev. Kakšna bo konkurenca, ne vem najbolje, saj dobro poznam le ameriške tekmovalce, ker tam plavam. Vesel sem, da bi s svojim rekordom lahko prišel v ameriško štafeto."

Tavčar zadnje treninge opravlja v bazenu na Kodeljevem: "Bazen je v redu, čeprav so v ZDA pogoji boljši. Voda je tu pretopla, ima 28 ali 29 stopinj Celzija. Težko je odplavati daljše sete treningov."

Pred olimpijskimi igrami ni pomembno le to, kako treniraš, ampak tudi, kdaj treniraš. "Izbral sem drugačno taktiko. Vem, da preostali v Kranju trenirajo od enih do treh popoldne in še ob enajstih zvečer, jaz pa sem naredil obratno. Upoštevam namreč časovno razliko, tako da imam treninge zvečer oziroma ob enih po časovnem pasu, ki velja v Riu."

Ali morda že čuti kaj vznemirjenosti, ker se nastop na njegovih prvih olimpijskih igrah naglo bliža? "Za zdaj še ne. Po navadi me pred velikimi tekmovanji malce stisne kakšna dva dneva prej. Zdaj sem še sproščen."

Nekaj izkušenj iz Južne Amerike že ima, a ne iz Brazilije. "O Riu ne vem veliko. Bil sem že v Južni Ameriki, v Peruju, v Brazilijo pa grem prvič. V Peruju sem se imel zelo lepo in v Rio grem z dobrimi pričakovanju. Govorijo o kriminalu, a verjamem, da bo za nas športnike dobro poskrbljeno."