Svetovni prvak (in to dvakrat), evropski prvak in naposled še olimpijska medalja. Kariera Petra Kauzerja je popolna. Ob podelitvi kolajn je ob navijaškem vzklikanju
Svetovni prvak (in to dvakrat), evropski prvak in naposled še olimpijska medalja. Kariera Petra Kauzerja je popolna. Ob podelitvi kolajn je ob navijaškem vzklikanju "kdor ne skače ni Sloven'c" skočil po kolajno, ki se mu je izmaknila v Pekingu in Londonu. Foto: Reuters
Peter Kauzer
Kauzer je ob prihodu v cilj vedel, da je odlično opravil svoje delo, in zavpil od navdušenja, čeprav takrat medalja še ni bila zagotovljena. Foto: Reuters
Peter Kauzer
Hrastničan je bil v Pekingu 2008 najhitrejši v kvalifikacijah, a je nato obstal v polfinalu. V Londonu 2012 je bil najhitrejši v polfinalu, na koncu je bil šesti. Končno je prišel trenutek, ko je tudi v finalu olimpijske preizkušnje nastopil tako, kot zna ... Foto: STA

Dan po zlati medalji Tine Trstenjak Slovenija slavi nov izjemen uspeh. Peter Kauzer je v parku X zdržal pritisk in v finalu nastopil izjemno. Zanesljivo je šel skozi vsa vrata in bil hiter, že pri prvem vmesnem času je bil 38 stotink pred do tedaj vodilnim Nemcem Hannesem Aignerjem. V cilju je vedel, da je odlično opravil delo, toda na vrhu so bili še trije mladi tekmovalci, ki so bili v polfinalu najboljši. Hrastničana je ugnal le Britanec Joseph Clarke, ki je nastopil takoj za Kauzerjem.

Izpolnil obljubo, ki jo je dal hčerki
"Neverjetno, kako izenačen je bil finale. Po dolgem času je bil res takšen, kot je treba. Že Brazilec (Da Silva) je postavil odličen čas. Poskušal sem vse odmisliti, vedel sem, kje so rezerve s polfinalne vožnje, čas pa sem izboljšal za skoraj tri sekunde. Škoda, da je malo zmanjkalo do zlata, a kolajna je končno v mojih rokah. Hčerki sem obljubil, da ji bom iz Ria prinesel presenečenje, in obljubo sem držal," je za Val 202 povedal Kauzer.

Igra stotink v boju za medalje
Joseph Clarke si je naslov prvaka zagotovil s prednostjo le 17 stotink. Kauzer je morda zlato zapravil v 17. protitočnih vratih, ki jih je odpeljal nekoliko bolj zadržano. Bronasto medaljo je osvojil Čeh Jiri Prskavec, ki si je zaradi dotika prislužil dve kazenski sekundi, Aigner pa je le za tri stotinke ostal brez odličja. Ko je Prskavec prišel v cilj, je bilo že jasno, da je Kauzer na stopničkah. Uspeh je najprej proslavil s svojim očetom in trenerjem Petrom starejšim. Najstnik Jakub Grigar, najboljši v polfinalu, je osvojil peto mesto.

V Rio precej bolj tiho kot v London
Kakšno olajšanje za 32-letnega Petra Kauzerja, ki je že dvanajst let v svetovnem vrhu, a ga je zadnja leta morila misel na to, da nima najbolj cenjene medalje. Na prejšnjih dvojih igrah je bil v vlogi favorita, pred Londonom 2012 je tudi glasno "obljubljal" medaljo (nekateri so mu to zamerili), v Rio pa je šel brez velikih besed, a je vendarle dokazal, da je športni velikan. Dvema naslovoma svetovnega prvaka je končno dodal še medaljo z največjega tekmovanja.


Spomin na kavčarje

Leta 2012 je v intervjuju za MMC na vprašanje, ali mu je kaj žal, da je pred igrami v Londonu tako samozavestno napovedoval kolajno (ki je potem ni osvojil), Kauzer povedal: "Nisem tako neumen ali pa nesamozavesten, da bi kot svetovni prvak dejal, da upam na finale ali kolajno. Treba je ciljati čim višje. Če nimaš visokih ciljev, ne moreš nikoli uspeti. Tako kot tisti s kavča nimajo cilja vstati s kavča. Jaz jim ne morem pomagati."

Jure Meglič brez finala
Te besede so si številni zapomnili in Kauzerja nekoliko posmehljivo začeli imenovati "Kavčar". A kdor se zadnji smeje, se najslajše smeje. Peter Kauzer ima danes srebrn olimpijski nasmeh, katerega obrisi so se začeli kazati že v polfinalu, ko je veslal preudarno in bil brez dotika četrti, tako da se je zanesljivo prebil v elitno deseterico, med katero pa se časi iz polfinala ne upoštevajo. Psihološko je bilo nedvomno bolje, da Kauzer ni bil v polfinalu najhitrejši, saj bi bil pritisk, ko bi v finalu nastopil zadnji, večji. Jure Meglič, ki nastopa za Azerbajdžan, je v polfinalu izpustil vratca.

V četrtek Urša Kragelj in dvojec Božič/Taljat
Peter Kauzer, ki je bil pred finalnim nastopom, čeprav so to morda njegove zadnje olimpijske igre, zelo miren, je tako sijajno popravil spodrsljaj kanuista Benjamina Savška, ki je bil v torek v igri za medajo, a je s štirimi kazenskimi sekundami osvojil šesto mesto. S tem pa slovenskih upov na divjih vodah še ni konec. V četrtek čaka polfinale kajakašico Uršo Kragelj in kanuistični dvojec Luka Božič/Sašo Taljat, ki je vsaj takšen favorit za medaljo, kot je bil Peter Kauzer.

Kajak (K-1), slalom, finale:         
 1. J. CLARKE          VB       88,53
 2. P. KAUZER          SLO      88,70
 3. J. PRSKAVEC        ČEŠ      88,99
 4. H. AIGNER          NEM      89,02
 5. J. GRIGAR          SLK      89,43
 6. P. DA SILVA        BRA      91,54
 7. G. DE GENNARO      ITA      91,77
 8. S. COMBOT          FRA      92,55
 9. P. EIGEL           RUS      92,62
10. M. DAWSON          NZL      93,07