Madžarski hitrostni drsalci so bili najboljši na ekipni tekmi in so svoji državi priborili prvo zlato olimpijsko medaljo. Foto: Reuters
Madžarski hitrostni drsalci so bili najboljši na ekipni tekmi in so svoji državi priborili prvo zlato olimpijsko medaljo. Foto: Reuters
Anna Gasser je navdušila s tretjim skokom, ko se je povzpela na najvišjo stopničko. Foto: Reuters
Johannes Rydzek je takole prečkal ciljno črto in Nemčiji priboril 13 zlato odličje na letošnjih olimpijskih igrah, s čimer se je na lestvici Nemčija izenačila z Norveško. Slednja ima sicer več srebrnih in bronastih odličij. Foto: Reuters
David Wise je zablestel v tretji vožnji. Foto: Reuters
Suzanne Schulting je Nizozemski priborila sedmo zlato odličje v Pjongčangu. Foto: Reuters

V vodstvu so bili po skakalni preizkušnji ekipne tekme kombinatorcev sicer Avstrijci (Mario Seidl, Bernard Gruber, Lukas Klapfer in Wilhelm Denifl), ki so zbrali 469,5 točke. Tik za njimi so se zvrstili nemški kombinatorci, na čelu z Ericom Frenzlom in Johannesom Rydzekom (nastopila sta še Vinzenz Geiger in Fabian Riessle), po prvem delu so zaostajali za šest sekund.

Avstrijci so bili na koncu bronasti. Četrti so bili Norvežani (Joergen Graabak, Jarl Magnus Riiber, Espen Andersen in Jan Schmid), za Avstrijci so zaostajali 27 sekund.

V tekaškem delu so nato Nemci brez težav stopili zaostanek za Avstrijci, nato pa z izjemno hitrim tekom prednost iz kilometra v kilometer večali, na cilj so prispeli 52,7 sekund pred Norvežani, Avstrijci so na tretjem mestu zaostali minuto in 7 sekund. Slvoencev ni bilo na štartu.

Gasserjeva upravičila vlogo favoritinje
Avstrijska deskarka Anna Gasser je upravičila vlogo glavne favoritinje v akrobatskih skokih. Svetovna prvakinja je s 185,00 točke prepričljivo osvojila zlato medaljo. Drugo mesto je zasedla Američanka Jamie Anderson (177,25), bron pa je pripadel Zoi Sadowski Synnott (157,50) iz Nove Zelandije. 26-letna Gasserjeva je Avstriji priskakala prvo olimpijsko kolajno v deskanju prostega sloga. Za Andersonovo pa je srebro že drugo odličje v Južni Koreji. V disciplini snežni park je ubranila olimpijski naslov iz Sočija.

"Po razočaranju v slopestylu sem morala tvegati. Danes sem vstala že ob 3.00. Neverjetno nervozna sem bila. Ko sem imela srebrno medaljo že v žepu, sem se odločila, da grem na vse ali nič. Poskusila sem z najtežjim trikom in uspelo mi je. Celotna družina je tu in ogromno prijateljev. Nisem jih smela razočarati. Vsekakor je bil pritisk velik, vsi so pričakovali zlato medaljo in zdaj je olajšanje zares veliko," je pojasnila Gasserjeva, ki je imela prejšnji teden veliko smolo, saj je veter zelo motil tekmovanje v snežnem parku.
Gasserjeva je bila lani svetovna prvakinja v akrobatskih skokih v Sierra Nevadi, v zadnjih letih pa je blestela tudi na ekstremnih igrah (X Games) v Hafjellu in Aspnu.

V snežnem žlebu dvojna zmaga za ZDA
Ameriški smučar prostega sloga David Wise je ubranil naslov olimpijskega prvaka v snežnem žlebu. Z oceno 97,20 točke je premagal rojaka Alexa Ferreiro (96,40), bron pa je presenetljivo osvojil 16-letni Novozelandec Nico Porteous. 27-letni Wise, ki je leta 2013 osvojil tudi naslov svetovnega prvaka v tej disciplini, si je zlato zagotovil šele v zadnjem poskusu, potem ko ga je v prvih dveh polomil.

Madžari dočakali zlato medaljo
Madžarska je prvič v zgodovini dobila zlato medaljo na zimskih olimpijskih igrah. Osvojili so jo hitrostni drsalci na kratkih progah v štafeti na 5000 m. V ekipi so bili brata Sandor Liu Šaolin in Šaoang Liu (njun oče je Kitajec, mati Madžarka) ter Viktor Knoch in Csaba Burjan.

Madžarska je po 45 krogih zmagala z olimpijskim rekordom 6:31,971. Drugo mesto je osvojila Kitajska, ki je zaostala 6,4 stotinke, tretja pa je bila Kanada. Južna Koreja je zaradi padca ostala brez medalje. Madžarska štafeta se je skupaj s spremljevalnim osebjem bučno veselila uspeha. To je sicer sedma medalja za Madžarsko na zimskih igrah, prva po 38 letih.

ČETRTKOVE KONČNE ODLOČITVE
Nordijska kombinacija, ekipno:        
 1. NEMČIJA                    46:09,8
 2. NORVEŠKA                   47:02,5
 3. AVSTRIJA                   47:17,6
                                      
Deskanje, akrobatski skoki (Ž):       
 1. A. GASSER           AVT     185,00
 2. J. ANDERSON         ZDA     177,25
 3. Z. SADOWSKI SYNOTT  NZL     157,50
                                      
Smuč. prostega sloga, snežni žleb (M):
 1. D. WISE             ZDA      97,20
 2. A. FERREIRA         ZDA      96,40
 3. N. PORTEOUS         NZL      94,80
                                      
Alpsko smučanje, slalom (M):          
 1. A. MYHRER          ŠVE     1:38,99
 2. R. ZENHÄUSERN      ŠVI       +0,34
 3. M. MATT            AVT        0,67

Alpsko smučanje, kombinacija (Ž):     
 1. M. GISIN            ŠVI    2:20,90
 2. M. SHIFFRIN         ZDA      +0,97
 3. W. HOLDENER         ŠVI       1,44
                                      
Hokej (Ž):                            
 1. ZDA                               
 2. KANADA                            
 3. FINSKA                            
                                      
Hitrostno drsanje, 500 m (M):         
 1. D. VU               KIT     39,584
 2. H. HVANG         J. KOR     39,854
 3. H. LIM           J. KOR     39,919
                                      
Hitrostno drsanje, 1.000 m (Ž):       
 1. S. SCHULTING        NIZ   1:29,778
 2. K. BOUTIN           KAN   1:29,956
 3. A. FONTANA          ITA   1:30,656
Štafeta, 4 x 6 km (Ž):                
 1. BELORUSIJA               1:12:03,4
 2. ŠVEDSKA                      +10,7
 3. FRANCIJA                      17,6
                                      
Hitrostno drsanje, štafeta (M):       
 1. MADŽARSKA                 6:31,971
 2. KITAJSKA                  6:32,035
 3. KANADA                    6:32,282