Petkovšek je na bradlji že več kot 15 let v svetovnem vrhu. Njegovi nazori so zelo ekološki, poskuša biti čim bolj varčen, noče izstopati. Povsem drugače kot številni športni zvezdniki. Foto: BoBo
Petkovšek je na bradlji že več kot 15 let v svetovnem vrhu. Njegovi nazori so zelo ekološki, poskuša biti čim bolj varčen, noče izstopati. Povsem drugače kot številni športni zvezdniki. Foto: BoBo

Do 18. februarja sem za ogrevanje porabil 22 evrov, potem je bilo sonce že dovolj močno.

Mitja Petkovšek s svojo družino (partnerka Mojca, hčerki Gaja in Asja) živi v varčni hiši, pri gradnji katere je dobil dobrih 16 tisoč evrov subvencije. Foto: lumar.si

Do Maribora imam porabo od 3,8 do 4,1 litra na 100 km. Če je mogoče, grem v zavetrje kamiona in je poraba res nizka.

IPhone 5S
Izdelek, ki ga ne boste videli v rokah Mitje Petkovška: Applov pametni telefon iPhone. Foto: www.apple.com

Pred kratkim sem se razveselil novega samsunga, precej primitivnega, ki sem ga dobil v "Siol boxu". Uporabljal ga bom takrat, ko bo sony ericsson že odslužen, in bom imel mir za naslednjih pet let.

Stroški za ogrevanje običajne hiše hitro presežejo tisoč evrov letno, Mitjo Petkovška pa je zadnjo zimo ogrevanje prišlo res poceni: vsega 22 evrov. Foto: lumar.si

Meni stvari razpadajo. Če me ne bi Mojca občasno odpeljala v trgovino, da vsaj približno "zgledam", bi se me vsi sramovali.

Mitja Petkovšek
Še dobro, da ga za slovesne trenutke obleče njegova Mojca ... Foto: BoBo

Na svetovni dan Zemlje smo se pogovarjali z morda najbolj ekološko osveščenim slovenskim športnikom, 37-letnim Mitjem Petkovškom, izjemnim telovadcem, dvakratnim svetovnim prvakom na bradlji. Že nekaj let z družino živi v pasivni varčni hiši na Igu. Tudi njegovi partnerici Mojci, nekdanji tekmovalki v ritmični gimnastiki, ekologija in skrb za okolje veliko pomenita, zato odločitev za pasivno hišo ni bila težka. Ob subvenciji gradnja ni bila dražja od navadne hiše. Na strehi so solarne celice, ki proizvedejo dvakrat več energije, kot jo hiša porabi. "Vedno sem racionalen," je prepričan Petkovšek in ne predstavlja si, da bi na trening prišel z novim iPhonom.

Ste izračunali, koliko ste v vaši varčni hiši to zimo porabili za ogrevanje?
Do 18. februarja 22 evrov, potem je bilo sonce že dovolj močno in ni bilo treba več ogrevati. Stroški za ogrevanje so res minimalni, poleg tega je bila zadnja zima mila. Hiša ima veliko steklenih površin, obrnjena je na jug, ima pol metra izolacije.

... in ni treba odpirati oken, da bi jo prezračili.
Ne, ker prezračujem z rekuperacijo. Veliko energije se povrne in je tako vse zelo varčno. V poletni vročini toplotna izolacija iz naravnih materialov preprečuje, da bi temperatura presegla 26 stopinj.

Odločili ste se tudi, da boste imeli na strehi sončno elektrarno. Koliko več električne energije proizvedete, kot jo porabite?
Proizvede osem tisoč kilovatnih ur, hiša pa porabi pol manj. Res uspešen projekt. Že takrat sem bil prepričan, da moraš biti ekološko ozaveščen. Raje dam denar na streho kot v banko. Presežek se izplača prodati v omrežje. Imam dva števca, eden je za prodajo, drugi za nabavo električne energije. Država je leta 2009 plačala še 46 centov za kilovatno uro, a je potem ugotovila, da je to preveč, in so znižali odkupne cene, zato sončna elektrarna danes ni več tako mamljiva. Cena takšne elektrarne je precej padla, vendar so nižje tudi subvencije.

Se na trening še vozite z avtobusom?
Ne. Dolgo sem kupoval letno vozovnico za avtobus, dokler se ni rodila Asja, ki je zdaj stara leto in pol. Mojca je želela, da se hitro vrnem domov, in si časovno nisem mogel več privoščiti avtobusa.

Imate še vedno mercedesa, ki ste ga od pokrovitelja dobili leta 2007 za naslov svetovnega prvaka?
Še vedno. Tudi ko sem si ustvaril družino, avta nisem zamenjal. Najbolj ekološko je uporabljati avto do konca življenjske dobe. Dvajset let, če se da.

Ste pri vožnji varčni?
Zelo. Do Maribora imam porabo od 3,8 do 4,1 litra na 100 km. Če je mogoče, grem v zavetrje kamiona in je poraba res nizka.

Ugasnete motor, kadar stojite pred rdečo lučjo?
Na moji poti od Iga proti Ljubljani ni tako dolgih intervalov, zato to ne bi bilo racionalno. Ko sem se vozil skozi Škofljico, pa sem na tistem semaforju, na katerem sem čakal minuto in pol, ugasnil motor.

Vas nič ne mika električni avto ali hibrid?
Sem kar na tekočem z novostmi in, priznam, kakšen mali električen avto me mika. Če bi kdo prepoznal ekološko zgodbo, bi bil takoj za sodelovanje. Hibrid me je enkrat že navdušil. Na testu sem imel en teden Toyotinega priusa in avto je bil božanski. Na poti od Iga proti Ljubljani sem na Ižanski cesti napolnil akumulator, potem pa v Ljubljani pri semaforjih ni bilo nobene porabe goriva, vse samo na elektriko. Trpim, ko stojim v koloni in porabljam bencin. Pogosto si rečem, da je to zadnji avto na gorivo, naslednji bo na elektriko.

Ste pri nakupih vedno racionalni? Potrošnika naj bi namreč pogosto vodila tudi čustva ...
Vedno sem racionalen.

Najbrž telefona iPhone nimate, kajne?
Ne, imam tri leta in pol starega sony ericcsona. Pred kratkim sem se razveselil novega samsunga, precej primitivnega, ki sem ga dobil v "Siol boxu". Uporabljal ga bom takrat, ko bo sony ericsson že odslužen, in bom imel mir za naslednjih pet let.

Kakšen bi bil odziv vaših kolegov telovadcev, če bi na trening slučajno prišli z novim iPhonom?
Ne vem, vem pa, da bi bilo mene sram. Skrival bi se.

Je sploh kakšen moderen izdelek, ki si ga zaželite? Morda najnovejša ura, majica ...
Ne, kje pa, meni stvari razpadajo. Če me ne bi Mojca občasno odpeljala v trgovino, da vsaj približno "zgledam", bi se me vsi sramovali. Zlasti mama je vesela, da me Mojca uredi. Se kar bojim, kaj bo, ko bom končal kariero telovadca. Zdaj imam alibi, da sem lahko v najbolj sesuti trenirki, nato pa bom morda moral bolj paziti na "imidž".

Je še kakšen telovadec takšen kot vi?
Ne, mlajši so drugačni. Gre za drugo generacijo in sem skoraj zadnji, ki ima navadno "t-shirt majico". Zdaj vsi nosijo oprijete.

Vaše vedenje ni ravno takšno, kot "zapoveduje" kapitalistična miselnost, ki veliko stavi na potrošnjo, kar poganja gospodarsko rast.
Saj lahko rast spodbujamo drugače. Svet se ne bo ustavil, če bomo racionalni.

Z Mojco imate dva otroka. Sta kupovala navadne ali pralne plenice?
Ne, nimamo pralnih plenic. Nisva obsedena s tem.

Gotovo pa dosledno ločujete odpadke?
Seveda. In sodelujem v akciji Star papir za novo upanje. Vedno sem rad promotor takšnih akcij.

Pobirate kdaj odpadke, ki so na tleh?
Večinoma da, sploh v domačem okolju, če me le hrbet ne boli preveč. Takšno dejanje ima tudi promocijski učinek, kadar so zraven otroci.

Ali dovolite, da kdo iz vaše družine vrže bananin olupek ali obgrizeno jabolko na tla?
Ne, tega ne dovolim. Ne nazadnje nas lahko kdo vidi in ne bo vedel, da gre za biološki odpadek, ampak bo mislil, da mečemo stran smeti.

Do 18. februarja sem za ogrevanje porabil 22 evrov, potem je bilo sonce že dovolj močno.

Do Maribora imam porabo od 3,8 do 4,1 litra na 100 km. Če je mogoče, grem v zavetrje kamiona in je poraba res nizka.

Pred kratkim sem se razveselil novega samsunga, precej primitivnega, ki sem ga dobil v "Siol boxu". Uporabljal ga bom takrat, ko bo sony ericsson že odslužen, in bom imel mir za naslednjih pet let.

Meni stvari razpadajo. Če me ne bi Mojca občasno odpeljala v trgovino, da vsaj približno "zgledam", bi se me vsi sramovali.