Sašo Taljat in Luka Božič že imata kolajno z EP-ja. Foto: Nina Jelenc
Sašo Taljat in Luka Božič že imata kolajno z EP-ja. Foto: Nina Jelenc

Mogoče so pričakovanja tokrat bolj usmerjena vame, ker branim naslov evropskega prvaka. Poskusil se bom posvetiti svoji vožnji in upal na najboljšo uvrstitev. To bo dober trening za celotno sezono. Bomo videli, kako se bo razpletlo, konkurenca bo zelo močna, bomo videli.

Benjamin Savšek
Peter Kauzer
Na EP-ju bo nastopil tudi Peter Kauzer. Foto: EPA
Dvojec Taljat/Božič eden izmed adutov za medaljo
Benjamin Savšek se veseli nastopa v Riu

Za številčno reprezentanco bo to prvi večji test pred olimpijskimi igrami v Riu de Janeiru, za nekatere v ekipi bo to tudi zadnji boj za olimpijske vozovnice.

Na sever Slovaške v Nizke Tatre potujejo kajakaši Peter Kauzer, Martin Srabotnik in Martin Albreht, kanuisti Benjamin Savšek, Anže Berčič in Blaž Cof, kajakašice Urša Kragelj, Eva Terčelj in Ajda Novak, kanuistki Nina Bizjak in Alja Kozorog ter člana kanuističnega dvojca Luka Božič in Sašo Taljat.

V lovu na zadnje olimpijske kvote
"Nekatere ekipe bodo lovile zadnje olimpijske kvote, mi smo to uredili lani na svetovnem prvenstvu v Londonu, na tem prvenstvu zato za nas ni nekega posebnega stresa, je pa to zadnja etapa v internem kvalifikacijskem sistemu za določitev imen za potnike na olimpijske igre. Najbolj odprto je še pri Urši Kragelj in Evi Terčelj, drugje so stvari bolj kot ne definirane," je pred odhodom na EP dejal direktor reprezentanc Andrej Jelenc.

Kauzer se bo moral še malo potruditi
Sicer so mesta na olimpijskem letalu že oddana, malo se bo moral potruditi še Peter Kauzer. "Teoretično je še nekaj možnosti ob presenečenju v kajaku, v dvosedu in kanuju pa potnike že imamo. Kar se tiče evropskega prvenstva, smo bili do zdaj vedno uspešni, ne nazadnje Savšek brani naslov z lanskega EP-ja, zato na prvenstvo odhajamo z visokimi cilji. Želim si dobrih rezultatov, ki bodo dobra popotnica potem naprej za sezono pred glavno tekmo na OI. Na koncu sezone sledi še finale svetovnega pokala doma v Tacnu, predtem še serija svetovnih pokalov," je dejal Jelenc.

Na prvenstvu bodo nastopili divjevodaši iz 29 držav, to so tudi zadnje celinske kvalifikacije za vse, ki v Londonu niso pridobili olimpijskih kvot.

Savšek brani naslov prvaka
"Mogoče so pričakovanja tokrat bolj usmerjena vame, ker branim naslov evropskega prvaka. Poskusil se bom posvetiti svoji vožnji in upal na najboljšo uvrstitev. To bo dober trening za celotno sezono. Bomo videli, kako se bo razpletlo, konkurenca bo zelo močna, bomo videli. Cilji so visoki, a treba se bo osredotočiti na svojo vožnjo," je pred odhodom na EP dejal branilec naslova med kanuisti Savšek.

Za Božiča letošnje izbirne tekme stresne
Sašo Taljat in Luka Božič že imata kolajno z EP-ja, predvsem za Božiča so bile letošnje izbirne tekme stresne, saj je izpadel med posamezniki, tako da se bo zdaj osredotočil predvsem na dvojca, ki ga bosta skupaj s Taljatom veslala tudi v Riu. "Letos se bom osredotočil samo na dvojca, ker mi med posamezniki ni uspelo. Veselim se sobot pred tekmami, ker bom zdaj lahko normalno naredil trening, kajti prejšnja leta sem imel ta dan posamično tekmo. Najina prednost bo zdaj le tekma v dvojcu," je povedal Božič, ki je imel v preteklih letih dvojni program.

Terčeljeva in Kragljeva za olimpijsko vozovnico
Najbolj napeto bo med kajakašicama, kjer se bosta za olimpijsko vozovnico borili Terčeljeva in Kragljeva. "Tam sem že trenirala pred tednom dni, proga mi ustreza, ni nič posebnega. Osredotočam se nase in bomo videli, kaj bo," je povedala mlajša izmed reprezentantk. Kragljeva je na EP-ju na Slovaškem v Bratislavi že osvojila kolajno, tudi tokrat upa, da ji bo slovaško prizorišče ustrezalo. "Leta 2009 sem že nastopila v Mikulašu, proge se sicer ne spomnim, bomo pa od jutri naprej tam in bomo videli. Cilji so jasni, zdaj moram čim več energije posvetiti temu, da se bom na progi počutila suvereno," je dejala Kragljeva.

"Prva velika tekma sezone"
Kauzer na tej progi ni veslal od leta 2011. "Komaj že čakam, to bo prva velika tekma te sezone, vemo, kaj nas čaka. Važno je, da se dobro počutim. Bomo videli. Težav z zdravjem in poškodbami nimam, grem z istimi cilji kot pred leti, ko sem bil v samem vrhu. Vem, da se lahko kosam z vsemi, če pokažem vožnjo, kot jo znam, lahko tudi zmagam," pa je dejal Kauzer.

Mogoče so pričakovanja tokrat bolj usmerjena vame, ker branim naslov evropskega prvaka. Poskusil se bom posvetiti svoji vožnji in upal na najboljšo uvrstitev. To bo dober trening za celotno sezono. Bomo videli, kako se bo razpletlo, konkurenca bo zelo močna, bomo videli.

Benjamin Savšek
Dvojec Taljat/Božič eden izmed adutov za medaljo
Benjamin Savšek se veseli nastopa v Riu