Janoš Peterlin se je še najbolje odrezal. Foto: Nina Jelenc
Janoš Peterlin se je še najbolje odrezal. Foto: Nina Jelenc

Simon Brus je bil 32., Martin Albreht pa 37. Danes vse tri čaka še moštveni nastop, predtem (okoli 15.00 po slovenskem času) se bosta za vstop v finale najboljše deseterice borila še kanuista Benjamin Savšek in Luka Božič.

Izpadli tudi nekateri favoriti
Prvi polfinalni nastop se za slovensko ekipo ni izšel po načrtih. Prireditelji so po petkovih dopoldanskih kvalifikacijah kajakašic in dvojcev v štiriurnem premoru progo postavili na novo in z nekaj težkimi kombinacijami poskrbeli, da so se po polfinalu poslovili tudi nekateri favoriti, med njimi na primer svetovni prvak Čeh Vavrinec Hradilek. Tudi slovenska trojica ni zmogla v deseterico. Vsi trije so napake delali že v zgornjem delu proge, kot prvi je v cilj prispel Peterlin, a dobre štiri sekunde zaostanka niso napovedovale ničesar dobrega. Tudi dotik pozneje le enih vrat, sprva so mu sodniki pripisali dva, ga je na koncu stal višje uvrstitve.

Ob čisti vožnji najbrž v finalu
"Napaka se je zgodila že v prvih vratih, ko me je rola zagrabila in potegnila v levo, tako da sem bil prepozen za druga vrata in nato sem se še dotaknil tretjih. Če bi imel čisto vožnjo, bi lahko prišel visoko, morda tudi v finale. Progo so precej spremenili, skoraj vsa vrata, imeli so nekaj težav, tako da so jo velikokrat spreminjali, je pa za vse enaka, na koncu bo zmagal najboljši,"
je po polfinalu povedal Peterlin.

Brus si je privoščil preveč dotikov
Podobna usoda je doletela Brusa, ki je v drugi del prav tako krenil z velikim zaostankom, do konca pa si je privoščil preveč dotikov. Dotaknil se je treh količkov, ki jih je dodatno majal še močan veter, in šest sekund pribitka je bilo preveč. "Na progi je preveč gob, kot pravimo tem zračnim mehurjem, ki premetavajo čoln sem in tja. Ni šlo, nikakor nisem mogel sestaviti dobre vožnje," je bil po polfinalu kratek Brus.

Najdlje na svojo usodo čakal Albreht
Najdlje je na svojo usodo čakal Albreht, saj naj bi po mnenju sodnikov izpustil deveta vrata, kar pomeni pribitek kar 50 sekund, če tega ne bi bilo, pa bi bil z zaostankom osmih sekund prav tako prepočasen. Vložen protest slovenske ekipe ni obrodil sadov, Albreht je vrata po pregledu posnetkov res izpustil, saj je šel mimo količka s premajhnim delom glave.

Albreht: Finale je bil dosegljiv
"Voda na tej progi je precej zahtevna že sama po sebi, postavitev vrat pa je zelo težka. Na ogledu so celo premaknili nekaj vrat, kar je nenavadno za svetovno prvenstvo. Potrudil sem se po najboljših močeh, a se žal ni izšlo. Zelo sem razočaran, ciljal sem na finale, mislim, da je bil dosegljiv, škoda mi je teh dotikov, medtem ko za izpuščena vrata nisem povsem prepričan, da so imeli sodniki prav,"
pa je po polfinalu dejal Albreht.