Phillip Hughes bi v nedeljo praznoval 26. rojstni dan, čez tri mesece pa bi zaigral na svetovnem prvenstvu na domačih tleh, a vse to je preprečila tragična nesreča med igranjem kriketa. Foto: Reuters
Phillip Hughes bi v nedeljo praznoval 26. rojstni dan, čez tri mesece pa bi zaigral na svetovnem prvenstvu na domačih tleh, a vse to je preprečila tragična nesreča med igranjem kriketa. Foto: Reuters
Sydney Cricket Ground
Na pol droga spuščene zastave na Sydney Cricket Groundu, kjer se je v torek med tekmo South Avstralia - New South Wales usodno poškodoval Phillip Hughes. Foto: Reuters

Hughes je odbijal kratko vrženo žogico, a jo zgrešil in ta ga je zadela v vrat. Nič neobičajnega za kriket, toda po nekaj sekundah se je 25-letni Avstralec zgrudil in nezavesten obležal na tleh. Nemudoma je bil prepeljan v bližnjo bolnišnico v Sidneyju, kjer so potrdili krvavitev v možganih.

Usodna krvavitev možganov
V četrtek zjutraj je Avstralska zveza za kriket objavila žalostno novico, da je reprezentant umrl zaradi prehudih krvavitev v možganih, pri čemer so bili zdravniki brez moči. "Poškodba glave je bila katastrofalna," je zdravnik Tony Grabs, direktor urgence v bolnišnici sv. Vincenta, povedal medijem.

Zdravniki so potrdili, da je šlo za izredno smolo in redko nesrečo. Žogica je s svojo silo, ko je zadel Hughesa, tako močno stisnila vratno arterijo, da je to povzročilo krvavenje v možganih. Kljub obsežni operaciji, pri kateri so med drugim odstranili del lobanje, da bi imeli možgani več prostora, ni bilo v 24 urah nobenega vidnega izboljšanja, kar je na koncu povzročilo smrt.

Tragedija za svet kriketa
"Beseda tragedija se v športu uporablja vse prepogosto, a ta nenavadna nesreča je resnična življenjska tragedija,"
je skrušen javnosti sporočil predsednik Astralske zveze za kriket James Sutherland. Novica je pretresla Avstralijo in anglosaški športni svet, kjer kriket velja za enega najbolj priljubljenih športov, ki se lahko meri z nogometom in ragbijem, na Indijski podcelini je to tudi z naskokom prvi šport.

Na avstralskih igriščih za kriket so spustili zastave na pol droga, ob celotni reprezentanci na čelu s kapetanom Michaelom Clarkom, je spomin na preminulega Hughesa počastil tudi premier Avstralije Tony Abbott. "Njegova smrt je žalosten dan za kriket, srce parajoč dan za družino. Kar se je zgodilo, se je dotaknilo milijonov Avstralcev," je v sožalju zapisal premier.

Kriket ne pozna zaščite za vrat
Phillip Hughes bi najbrž sodeloval tudi na prihajajočem svetovnem prvenstvu v kriketu, ki ga bosta med 14. februarjem in 29. marcem gostila ravno Avstralija in Nova Zelandija. V kriketu so v preteklosti poznali smrti zaradi udarca žogice v glavo, zaradi česar so tudi uvedli zaščitne čelade (Hughes jo je seveda nosil med nesrečo), medtem ko zaščite za vrat doslej niso poznali.