27-letni Benjamin Savšek je bronu z lanskega svetovnega prvenstva v Pragi dodal še srebro. Foto: Nina Jelenc
27-letni Benjamin Savšek je bronu z lanskega svetovnega prvenstva v Pragi dodal še srebro. Foto: Nina Jelenc
Luka Božič, Anže Berčič in Benjamin Savšek
Luka Božič, Anže Berčič in Benjamin Savšek se veselijo brona. Foto: Nina Jelenc
Srebro in bron za slovenske divjevodaše
Savšek v ZDA svetovni podprvak
Finalni nastop Benjamina Savška

Savšek je namreč brezhibno opravil s finalno vožnjo in s časom 1:48,62 za dve desetinki sekunde premagal Američana Fabiana Lefevra.

Lefevru "izbrisali" dotik
Toda ameriški tabor se je pritožil, saj se po njihovem mnenju Lefevre ni dotaknil vratc, zaradi česar je prejel dve sekundi pribitka. Žirija tekmovanja je nato zasedala in domačinom ugodila. Kot je razložil direktor slovenske reprezentance Andrej Jelenc, je ob progi le en sodnik od treh videl dotik, ga sporočil naprej v računsko službo, tako da so Lefevru pribili dve kazenski sekundi. Po natančnejšem pregledu posnetkov pa so sodniki spremenili odločitev. Lefevre, Francoz z ameriškim potnim listom, je tako zlat, Savšek pa se je moral z zaostankom 1,8 sekunde zadovoljiti s srebrom. Tretji je bil Nemec Franz Anton.

Savšek: Ni slabo biti drugi
"Ni slabo biti drugi, čeprav seveda imam nekaj grenkega priokusa. Vesel sem, da mi je uspela lepa vožnja brez kazenskih sekund in da mi je to uspelo tukaj v ZDA, na to prvenstvo bom imel res lep spomin. Proga mi sicer ni najbolj pri srcu, ker je zelo težka, a sem res vesel uspeha. Čoln mi je šel danes zelo lepo, hiter sem bil od starta, zato sem spodaj malo nadziral potek, vožnja je bila čista. Pred finalom sem čutil nekaj pritiska, saj sem bil šele sedmi v polfinalu, vedel sem, da mi bo moral čoln steči, in uspelo mi je,"
je povedal Savšek.

Božič: Dva dotika sta mi bila usojena
Drugi slovenski finalist Luka Božič je bil osmi. Ob dveh dotikih in štirih kazenskih sekundah so bile stopničke nedosegljive: "Po mojem mnenju mi je bilo danes usojeno, da sem naredil dva dotika. Moj prvi cilj sem izpolnil, a sem zelo razočaran po drugi strani, saj sem izpustil veliko priložnost. Čoln mi je dobro tekel, potem pa sem naredil dva dotika z manjšima napakama, saj sem se vrat dotaknil s špico čolna. A na koncu sem zadovoljen, v moji drugi sezoni v disciplini C1 med člani sem v finalu. Zdaj se moram umiriti in pripraviti, jutri je nov dan, saj me čaka še nastop v dvojcu."

Kanuisti bronasti, kajakaši šesti
Popoldne so Savšek, Božič in Anže Berčič nastopili še na ekipni tekmi kanuistov in osvojili tretje mesto. Zmagali so Čehi pred Slovaki. Kajakaši v postavi Martin Albreht, Simon Brus in Janoš Peterlin so bili šesti. Slavili so Francozi pred Čehi in Britanci.

"Za mano je res popoln dan, nikakor si nisem mislil, da bom osvojil kar dve kolajni, zdaj pa imam poleg posamične še ekipno. Dan je bil sicer res pester. Med posameznimi nastopi sem imel zgolj po dve uri premora, dodatno so me po posamični kolajni peljali še na dopinški preizkus. Treba se je bilo zbrati in skoraj mi to v ekipni vožnji ne bi uspelo. Udaril sem že druga vrata in si takoj rekel, zdaj pa dovolj. Na koncu smo kljub dotikom le pripeljali do kolajne in tudi moštvenega uspeha sem zelo vesel," je po ekipni vožnji povedal Savšek.

V nedeljo Kragljeva, Terčeljeva, Božič in Taljat
Prvenstvo v Deep Creeku se bo končalo v nedeljo. Na brzicah bodo kajakašice in dvojci, tudi s slovensko udeležbo. Nastopili bosta Urša Kragelj in Eva Terčelj med posameznicami, skupaj z Ajdo Novak še ekipno, med dvojci pa bosta visoko uvrstitev lovila Luka Božič in Sašo Taljat.

Srebro in bron za slovenske divjevodaše
Savšek v ZDA svetovni podprvak
Finalni nastop Benjamina Savška