Slovenski ragbisti so sijajno zaustavili Srbe, ki so v Šiški v nekaj več kot 80 minutah igre dosegli pičle tri točke. Foto: BoBo
Slovenski ragbisti so sijajno zaustavili Srbe, ki so v Šiški v nekaj več kot 80 minutah igre dosegli pičle tri točke. Foto: BoBo

Vem, da so mediji ponavljali, da so Srbi favoriti, a danes smo bili veliki favoriti mi, kajti vidi se, da smo mlada ekipa, ki veliko teče. Že v prvih minutah smo jim dali vedeti, da tu nimajo česa iskati in da smo mi tu gospodarji. Želeli smo jim dati vedeti, da so prišli sem samo na počitnice.

Grega Miljuš
ragbi
Tekma je bila prežeta s spornimi sodniškimi odločitvami, sprejetimi predvsem v breme slovenske reprezentance. "Tekmo sem začel na klopi, kjer sodniške odločitve vselej vidiš iz drugačnega kota. Jasno je, da se boš pritoževal nad odločitvami, če niso sprejete v tvojo korist. To je nekaj normalnega. Toda moraš se zbrati. Če stvari ne potekajo tako, kot bi si želel, moraš sam pri sebi poskrbeti, da odpraviš morebitne napake in si položaja ne otežuješ. Ko ti enkrat to uspe, je vse skupaj lažje, prav tako se ti zdi, da tudi sodnik sprejema boljše odločitve. Nekako ga pridobiš potem na svojo stran," je o sojenju dejal Archie Skofič. Foto: BoBo

Vsekakor je bilo še vedno vse nabito s čustvi, toda ne smeš dovoliti, da te to prevzame, saj se potem na igrišču lahko zelo hitro znajdeš v težavah. So pa vselej prisotna močna čustva, ko zaigraš za svojo reprezentanco.

Archie Skofič
Emmanuel Meyer
Slovenski selektor Emmanuel Meyer si je na četrtkovi novinarski konferenci zaželel, da bi njegovi varovanci na slovenskih tleh v koledarskem letu 2014 ostali neporaženi. Želja se mu je uresničila. Slovenci so 12. aprila s 43:17 nadigrali Bolgare, tokrat so z 48:3 odpravili še Srbe. Naslednja domača tekma bo 18. aprila prihodnje leto, ko bodo encijani gostili Luksemburg. Foto: BoBo

Danci so videli, kaj smo naredili Bolgarom in Srbom, zagotovo se bodo temeljito pripravili na nas - a mi bomo pripravljeni še bolje.

Emmanuel Meyer
Slovenska ragbijska reprezentanca
Slovenski ragbisti so se po tekmi prešerne volje skupaj postavili pred fotografske objektive. "Soigralci so naravnost fantastični, ob njih se počutimo več kot dobrodošlo in zelo domače. Več si pravzaprav ne bi mogli želeti. Zelo radi se vračamo v Slovenijo," je o reprezentančnih kolegih dejal Max Skofič (v spodnji vrsti drugi z desne). Foto: MMC RTV SLO/Mitja Lisjak

Slovenski ragbisti so suvereno začeli novo sezono v skupini 2C v evropskem pokalu narodov. Poskrbeli so, da so v koledarskem letu 2014 doma ostali neporaženi, Srbe so odpravili s kar 48:3, ob tem pa dosegli sedem zadetkov, kar pomeni, da so na lestvici vknjižili tudi vedno dobrodošlo dodatno točko.

Selektor zmago posvetil še nerojenemu sinu
Visoko zmago nad Srbijo je selektor slovenske reprezentance, Urugvajec Emmanuel Meyer, posvetil še nerojenemu sinu. "Moj sin se bo rodil v roku treh, štirih tednov. To zmago posvečam njemu. Upam, da bo nekega dne tudi on oblekel slovenski dres, saj je moja žena iz Slovenije, tudi moji hčerki dvojčici imata slovenski potni list," je ponosno povedal.

Z visoko zmago so se Srbom oddolžili za hud poraz, ki so ga utrpeli 29. oktobra 2011, ko so morali priznati premoč s kar 53:0. Vseeno je treba poudariti, da je tedaj slovenska reprezentanca doživljala menjavo generacij, zdajšnja je odlično pripravljena na nove izzive.
Z močnimi prijateljskimi vezmi do zmage
Srbi so zapretili le na uvodu tekme, ko so zapravili dva strela za morebitno vodstvo s 5:6. Potem jim je šlo iz minute v minuto slabše, ob polčasu so zaostajali z 22:0. "Vedeli smo, da ima Srbija izjemno kakovostno moštvo. Prav tako pa smo vedeli, da jih lahko premagamo, če bomo igrali srčno in hrabro. Vedeli smo, da moramo uresničiti vse načrte, ki smo si jih zadali na treningih čez teden," je dejal Max Skofič. Njegov brat Archie Skofič je razloge za zmago našel drugje: "Mislim, da je treba razloge za današnjo visoko zmago poiskati na zadnji tekmi aprila, ko smo z brati prvič zaigrali za Slovenijo proti Bolgariji. Tedaj smo s slovenskimi soigralci stkali zelo močne vezi. Ko soigralce dobro poznaš, ko navežeš tesne prijateljske stike in ko ekipa diha kot eno, lahko iz sebe stisneš še več in zaigraš kar se da najbolje. Želiš si garati in zadevati za tak kolektiv. To je Slovenija. Strast, ki smo jo pokazali danes na igrišču, nam je na koncu prinesla zmago. Mislim, da smo na zelenici preprosto pokazali več strasti kot Srbi."
Odlično zaustavili uglednega nasprotnika
Po tekmi je od veselja kar žarel selektor slovenske reprezentance Emmanuel Meyer, ki se mu je izpolnila želja in je s Slovenijo v koledarskem letu 2014 na domačem terenu ostal neporažen. "Zelo sem zadovoljen s predstavo, prekipevam od veselja. Na treningih smo veliko vadili obrambo in napad. Nasprotnik, ki je zelo ugleden, ni nikoli prišel blizu naše črte zadetka. Dosegli so samo tri točke, mislim, da to pove vse o naši odlični igri. Dominirali smo v vseh pogledih igre, zelo sem ponosen. To je bil fantastičen dan za Slovenijo," je dejal Urugvajec. "Želeli smo jim dati vedeti, da so prišli sem samo na počitnice," pa je z nasmeškom na obrazu v šali pripomnil kapetan Grega Miljuš. "Verjeli smo, da smo boljši. Napredek, ki smo ga naredili v teh dveh, treh letih je viden: igralci se na igrišču bolj čutimo, bolje smo povezani. Vem, da so mediji ponavljali, da so Srbi favoriti, a danes smo bili veliki favoriti mi, kajti vidi se, da smo mlada ekipa, ki veliko teče. Že v prvih minutah smo jim dali vedeti, da tu nimajo česa iskati in da smo mi tu gospodarji."

Zaigral tudi šesti Anglež slovenskih korenin
Bratje Skofič so aprila poželi veliko zanimanja slovenske športne javnosti, ki pa je tokrat lahko na zelenici spremljala še petega Angleža slovenskih korenin, Lewisa Podpadeca, ki je v 53. minuti dosegel tudi prvi zadetek v dresu slovenske reprezentance. "Lewis je odličen 'scrum-half'. Prihaja iz Anglije in lepo je videti, da se ta angleško-slovenska naveza še krepi. Super je, da je ne predstavljamo le bratje Skofič. Gre vsekakor za odličnega igralca, pravo devetico," je priznal Max Skofič. Miljuš se mu je pridružil: "Ko je prišel prvič na trening, smo bili vsi navdušeni. Je fenomenalen fant, veliko se hecamo skupaj. Z njim smo veliko pridobili." Medtem selektorja Meyerja odlična predstava Podpadeca ni presenetila, saj ga je, kot je dejal, podrobno spremljal na treningih in takoj videl, da lahko zelo koristi svoji ekipi.
Še vedno močna čustva med Zdravljico
Aprila nam je v krajšem pogovoru za MMC Max Skofič zaupal, da so ga med igranjem Zdravljice pred obračunom z Bolgari premagale solze. Tokrat se je lahko vzdržal, a je priznal, da ni bilo lahko: "Čustva so še vedno zelo prisotna. Ne gre pozabiti, da smo v Sloveniji zaradi mojih pokojnih očeta in starega očeta. Vsekakor je v času igranja Zdravljice težko brzdati čustva, a tako pač je." Podobno meni tudi brat Archie, ki dodaja, da igralec ne sme dovoliti, da pretirana čustvenost vpliva na njegovo igro. "Ne morem reči, da je bilo tokrat enako čustveno kot aprila, ko smo prvič zaigrali za reprezentanco in je bila to za nas tedaj povsem nova izkušnja. Vsekakor je bilo še vedno vse nabito s čustvi, toda ne smeš dovoliti, da te to prevzame, saj se potem na igrišču lahko zelo hitro znajdeš v težavah. So pa vselej prisotna močna čustva, ko zaigraš za svojo reprezentanco," je dejal.

Najkoristnejši igralec: 36-letni Tit Hočevar
Meyer je pohvalil igro svojih varovancev, a izstopal je predvsem en igralec. "To je bil brez kakršnega koli dvoma Tit Hočevar. Na zelenici je prikazal duh ragbija v vsej veličini: radodarnost, podpora, solidarnost in zaupanje. On enostavno JE ragbi," je poudaril.


Proti Dancem je vse mogoče

Slovenske fante v soboto zdaj čaka težko gostovanje v Odenseju proti reprezentanci Danske - poleg Srbije še drugi ekipi, ki je lani izpadla iz višjega ranga tekmovanja, skupine 2B. "Od Dancev pričakujemo zelo fizično igro. Igrali bomo na njihovem terenu, imeli bodo zelo bučno podporo. Dati bomo morali vse od sebe, da jih presenetimo," je bil kratek in jedrnat Max Skofič. Archie je bil nekoliko daljši: "Odkar sem prvič zaigral za Slovenijo letos aprila, ves čas poslušam, da smo slabša ekipa od vseh drugih in da bodo drugi vedno favoriti. Danes smo dokazali, da se lahko kosamo tudi z močnejšimi reprezentancami. Seveda Dancev ne bomo podcenjevali, vedno je treba imeti v mislih najslabši mogoč razplet, a s tako predstavo, kot smo jo prikazali proti Srbom, je vse mogoče."
Slovenci bodo pripravljeni še bolje
Kapetan Miljuš je dodal: "Mislim, da nam je Srbija dvignila samozavest. Na Dansko bomo šli kot neki tihi favoriti, a tega si ne smemo ubiti v glavo. Moramo še naprej trdo delati na treningih ta teden. V petek gremo na Dansko, v soboto nas čaka tekma, ki bo zelo težka. Kar naj bodo oni favoriti, da se bomo mi znebili pritiska." Zadnjo besedo je imel selektor Meyer. "Danes smo nase konkretno opozorili. Dejali smo, da želimo zmagati in da želimo dobiti našo ligo. Nasprotnik se bo na nas vsekakor zelo dobro pripravil. Igrali bomo pri njih, kjer bo zelo mrzlo, kar bo še dodatno breme za moje varovance. Danci so videli, kaj smo naredili Bolgarom in Srbom, zagotovo se bodo temeljito pripravili na nas - a mi bomo pripravljeni še bolje," je sklenil in si v čast visoke zmage prižgal cigaro.

Vem, da so mediji ponavljali, da so Srbi favoriti, a danes smo bili veliki favoriti mi, kajti vidi se, da smo mlada ekipa, ki veliko teče. Že v prvih minutah smo jim dali vedeti, da tu nimajo česa iskati in da smo mi tu gospodarji. Želeli smo jim dati vedeti, da so prišli sem samo na počitnice.

Grega Miljuš

Vsekakor je bilo še vedno vse nabito s čustvi, toda ne smeš dovoliti, da te to prevzame, saj se potem na igrišču lahko zelo hitro znajdeš v težavah. So pa vselej prisotna močna čustva, ko zaigraš za svojo reprezentanco.

Archie Skofič

Danci so videli, kaj smo naredili Bolgarom in Srbom, zagotovo se bodo temeljito pripravili na nas - a mi bomo pripravljeni še bolje.

Emmanuel Meyer
Slovenski ragbisti dali lekcijo Srbiji
Slovenski ragbisti dali lekcijo Srbiji