Na 21. Ljubljanskem maratonu, dvodnevnem tekaškem dogodku, je skupno prijavljenih skoraj 28.500 tekačev, od tega na nedeljskih preizkušnjah 18.868. V primerjavi z lanskim maratonom bo nastopilo 14,4 odstotka več tekačev, na 42 km dolgi preizkušnji pa za 22,5 odstotka več tekmovalcev. Foto: BoBo
Na 21. Ljubljanskem maratonu, dvodnevnem tekaškem dogodku, je skupno prijavljenih skoraj 28.500 tekačev, od tega na nedeljskih preizkušnjah 18.868. V primerjavi z lanskim maratonom bo nastopilo 14,4 odstotka več tekačev, na 42 km dolgi preizkušnji pa za 22,5 odstotka več tekmovalcev. Foto: BoBo
Gojko Zalokar
Gojko Zalokar, direktor Ljubljanskega maratona, si pred prvim maratonom, od katerega mineva točno 20 let, ni mislil, da bo prišlo 673 tekačev. Foto: Robert Bogataj

Danes mineva točno 20 let od prvega Ljubljanskega maratona, ki je z leti prerasel v največji slovenski športno-rekreativni praznik. 27. oktobra 1996 je na sončno nedeljo po ljubljanskih ulicah na treh razdaljah (42 km, 21 km in 7 km) teklo 673 tekačev. Tek na dobrih 42 kilometrov sta dobila najbolj znana tekača v zgodovini slovenskega maratona Roman Kejžar (2:20:12) in Helena Javornik (2:37:58).

Gojko Zalokar pravi, da je bilo pred prvim maratonom najtežje prepričati občinski mestni svet, da je maraton uvrstil v program mesta Ljubljana, kar pomeni finančno pomoč, brez katere prireditve ne bi mogli izpeljati. K sreči sta v mestni svet prišla Andrej Razdrih in Branko Gradišnik, ki imata tudi velike zasluge, da je slovenska prestolnica po zgledu številnih tujih mest dobila svoj maraton.
Leta 2014 že več kot 20 tisoč tekačev
Že na prvem maratonu je bilo dovolj zanimanja za dogodek, tako da se je maraton ne le obdržal (v koledarju je tradicionalno na sporedu zadnjo oktobrsko nedeljo), ampak postal vse bolj priljubljen. Leta 2014 je število udeležencev dvodnevnega tekmovanja že preseglo mejo 20 tisoč, padali pa so tudi rekordi proge. Lani je Etiopijec Limenih Getachew krog pretekel v času 2:08:19.
Največji aplavz si seveda zaslužijo tisti, ki pretečejo pravi maraton. Letos je na 42,195 km prijavljenih 2.074 tekačev in 535 tekačic.

Težko bo preseči lansko leto
Gojko Zalokar nam je povedal, da je za letošnji Ljubljanski maraton vse pripravljeno in bi ga lahko izpeljali že pred 14 dnevi. Bodo lahko prireditev organizirali še bolje kot lani, ko je bilo vse videti brezhibno? "To bo težko, saj smo dosegli visoko raven. Vseeno vsako leto dodamo nekaj novega, letos je to naša šola teka, ki se je je udeležilo blizu 500 tekačev. To bomo še naprej razvijali, morda kot društvo Ljubljanski maraton."
Štart Ljubljanskega maratona bo letos (v nedeljo, 30. oktobra, ob 10.30) pred Dramo, tekači pa bodo najprej tekli po Slovenski cesti proti Črnučam. Denarne nagrade bodo dobili tudi najboljši v polmaratonu. Tekače bo letos s "petko" v cilju spet pozdravljal župan Zoran Janković, ki je lani ponudil celo 250 tisoč evrov, če bi v Ljubljani padel svetovni rekord.

Župan si seveda lahko želi, da bi Ljubljana dobila rekord, a da bi kdo izmed povabljenih afriških tekačev res tekel hitreje kot leta 2014 Kenijec Denis Kimetto v Berlinu (2:02:57), se zdi nemogoče. "Sem na realnih tleh. Res je, da je župan ponudil mamljivo denarno nagrado za svetovni rekord, ki bi jo, o tem sem prepričan, tudi izplačal, vendar Ljubljana s 40 višinskimi metri nima idealne proge za svetovni rekord," je še povedal Zalokar.