Slovenske rokometašice so nazadnje na velikem tekmovanju igrale leta 2010 na evropskem prvenstvu. Foto: Aleš Fevžer
Slovenske rokometašice so nazadnje na velikem tekmovanju igrale leta 2010 na evropskem prvenstvu. Foto: Aleš Fevžer

Slovenija se bo v primeru prvega mesta v skupini uvrstila v drugi krog kvalifikacij, kjer jih čakajo same imenitne reprezentance na stari celini, kot so Hrvaška, Španija, Francija, Nemčija, Madžarska, Črna gora, Nizozemska, Norveška, Poljska, Romunija, Rusija, Srbija, Slovaška, Švedska in Ukrajina.

Belorusinje vodi Tomaž Čater
"Zelo močna je Belorusija in dodatno zanimivo bo, ker Belorusijo zdaj vodi slovenski selektor Tomaž Čater. Vsekakor imajo precej zelo dobrih igralk, za katere smo se zanimali tudi pri Krimu, nekatere pa igrajo v močnih ligah, predvsem v Rusiji. Na zadnjih tekmah smo dokazale, da smo boljše od Švicark in tudi od Grkinj. Težka bo torej Belorusija, a če želimo obdržati našo krivuljo uspehov navzgor, moramo tudi čez to oviro,"
je žreb pokomentirala slovenska selektorka Marta Bon.

Dodatne kvalifikacije junija drugo leto
Nastop na sklepnem turnirja na Danskem (od 5. do 20. decembra 2015) sta si že priigrali gostiteljica Danska in Brazilija, branilka prvega mesta z lanskega svetovnega prvenstva v Srbiji.

Slovenija bo imela prvi del kvalifikacij med 8. oktobrom in 6. decembrom letos, v primeru osvojitve prvega mesta v svoji skupini pa bo prvo kvalifikacijsko tekmo za nastop na SP-ju igrala 6. ali 7., povratno pa 13. ali 14. junija prihodnje leto.

Pare dodatnih kvalifikacij bodo izžrebali ob koncu letošnjega evropskega prvenstva, ki bo med 7. in 21. decembrom na Madžarskem in Hrvaškem. Slovenija se ni uvrstila na sklepni turnir, v svoji kvalifikacijski skupini se je uvrstila za Švedsko in Srbijo ter pred Švico.

Zagorjanke proti Dankam
Rokometašice Gen I Zagorja bodo v 3. krogu pokala EHF igrale proti danskemu Esbjergu, je določil žreb na sedežu Evropske rokometne zveze na Dunaju. Prva tekma bo 5. ali 16. novembra v Sloveniji, povratna pa teden dni kasneje na Danskem.

Skupine predkvalifikacij:
- skupina 1: Slovenija, Belorusija, Grčija, Švica
- skupina 2: Turčija, Avstrija, Portugalska, Izrael
- skupina 3: Makedonija, Italija, Islandija
- skupina 4: Češka, Litva, Azerbajdžan.