Mariusz Jurkiewicz, najboljši strelec Poljakov, je potrdil zmago nad Hrvaško. Foto: EPA
Mariusz Jurkiewicz, najboljši strelec Poljakov, je potrdil zmago nad Hrvaško. Foto: EPA
Katarski navijači
Katarski navijači so prišli na svoj račun. Foto: EPA
Španija - Danska
Dancem ni uspelo zadržati Špancev na poti v polfinale. Foto: EPA

V prvem polčasu prve tekme so bili gledalci priča zelo obrambni igri obeh reprezentanc, še posebej so bili učinkoviti Hrvati, ki so poskrbeli, da nasprotnik kar osem minut ni dosegel zadetka. Vseeno so Poljaki hitro našli ritem, izkoristili so to, da se nasprotniku ni uspelo odlepiti, njihova največja prednost je znašala +3 (6:9 in 7:10), na odmor so odšli s prednostjo dveh zadetkov (10:12).

V nadaljevanju sta bili ekipi zelo izenačeni, tekma se je prelomila povsem na koncu. Dve minuti pred iztekom rednega dela srečanja so Poljaki vodili z 22:23, Domagoj Duvnjak je imel priložnost za izenačenje, a je iz neizdelane akcije žogo poslal naravnost v izjemnega vratarja Slawomirja Szmala. Ta je v zaključku zaklenil svoja vrata, zmago svoje ekipe pa je z golom iz protinapada po ukradeni žogi potrdil Mariusz Jurkiewicz.

Katarci izločili Nemce
Na drugi popoldanski tekmi so si mesto med najboljšimi štirimi reprezentancami na svetu zagotovili Katarci, ki so s 26:24 odpravili Nemce. Ti so po uvodnem vodstvu ves čas gledali gostiteljem v hrbet, precej bolje so zaigrali v drugem polčasu, ko so zaostanek zmanjšali na vsega -1 (19:20), a tako želenega vodstva jim ni uspelo doseči. Katarci so brez večjih težav spet pobegnili, priigrali so si tri gole prednosti, kar je bilo na koncu dovolj za polfinalno vstopnico.

Canellas zadel za polfinale
Še najbolj vroče pa je bilo na večernem obračunu med Dansko in Španijo, ki so ga v zadnji sekundi dobili Španci. Obračun je bil bolj ali manj ves čas izenačen, ob polčasu sta bili ekipi poravnani na 11. Mrtvi tek se je nadaljeval tudi v drugem polčasu, nobeni izmed ekip ni uspelo povesti za več kot dva zadetka, junak srečanja pa je postal Joan Canellas, ki je sekundo pred koncem premagal danskega vratarja in dosegel odločilni zadetek, ki je Španijo uvrstil med najboljše štiri reprezentance letošnjega rokometnega SP-ja.

SP v rokometu, četrtfinale:
Hrvaška - POLJSKA
22:24 (10:12)
Duvnjak in Kopljar po 5, Horvat 4; Jurkiewicz 6, Rojewski 4, Syprzak in Chrapkowski po 3.

KATAR - Nemčija
26:24 (18:14)
Capote 8, Marković 6, Vidal 4, Memišević in Benali po 3; Gensheimer 5, Grötzki 4, Wienczek, Drux, Weinhold in Strobl po 3.

ŠPANIJA - Danska
25:24 (11:11)
Rivera 10, Canellas 5; Hansen in Eggert po 6.

Slovenija - FRANCIJA
23:32 (10:18)
L. Žvižej 6, Cehte, Dolenec in Gajič po 4; Narcisse 6, N. Karabatić 5.

Jurkiewicz zadel za zmago Poljske nad Hrvaško
Jurkiewicz zadel za zmago Poljske nad Hrvaško