V Zavrču lahko slovenske nogometaše preštejemo na roke. Na prste ene roke. Foto: www.alesfevzer.com
V Zavrču lahko slovenske nogometaše preštejemo na roke. Na prste ene roke. Foto: www.alesfevzer.com
V 4 letih odstotek tujcev narasel s 13,5 na 44 %

Pri tem levji delež tujcev prinašata Koper in Zavrč, v teh klubih je skupni delež tujcev astronomskih 79,2 odstotka. Preostala osmerica prvoligašev ima skupaj 34,1 odstotka tujcev. Rast deleža tujih nogometašev skozi čas lahko preverite v spodnji infografiki.

Elsner: Ne moremo si privoščiti odškodnin
Zakaj se trenerji odločajo za tuje okrepitve? Trener Domžal Luka Elsner je razložil kadrovanje v januarskem prestopnem roku: "Pregledali smo slovenski trg, imeli smo pripravljenih nekaj opcij, a ti igralci so bili nedostopni. Za položaj desnega bočnega smo si želeli Mateja Široka, a je odšel na Poljsko. Na položaju vratarja smo razmišljali o Gregorju Sorčanu. Ne moremo si privoščiti odškodnin, lahko vzamemo proste igralce, kar se v slovenski ligi zgodi redko."

Mladi potrebujejo čas za razvoj
Druga možnost se skriva v ponujeni priložnosti mlajšim nogometašem. "Ne moremo pričakovati, da bi vsaka generacija mladincev dala 10 kakovostnih igralcev, ki bodo takoj pripravljeni za nastope v članski ligi. To zahteva več časa, da se igralci razvijejo in postanejo konkurenčni za igro v prvi enajsterici. Nekateri klubi želimo delovati na dveh frontah - biti uspešni v prvenstvu, hkrati pa proizvajati nogometaše. To včasih ne gre hkrati," še opozarja Elsner.

V 4 letih odstotek tujcev narasel s 13,5 na 44 %