Novak Đoković je četrtič dvignil najprestižnejši teniški pokal. Foto: Reuters
Novak Đoković je četrtič dvignil najprestižnejši teniški pokal. Foto: Reuters
Kevin Anderson je imel velike težave s servisom v prvih dveh nizih, šele v tretjem nizu se je zbral, a je bilo že prepozno. Foto: Reuters
Žena Jelena in triletni sin Stefan na tribuni sta bila navdušena. Foto: Reuters
Tradicionalno je "Nole" po zmagi v finalu Wimbledona okusil tudi travo na osrednjem igrišču. Foto: Reuters
Fizioterapevt je pomagal Andersonu po koncu prvega niza. Južnoafričan je bil v četrtfinalu in polfinalu na igrišču skupno skoraj enajst ur. Foto: Reuters
Britanska premierka Theresa May si je finale ogledala na častni tribuni skupaj s princem Harryjem in vojvodinjo Kate. Foto: Reuters
Đoković četrtič slavil v Wimbledonu

31-letni Srb je igral že 22. finale turnirjev velike četverice, Južnoafričan pa je v finalu igral drugič. Lani ga je v finalu Odprtega prvenstva ZDA v New Yorku prav tako v treh nizih premagal Rafael Nadal. Kar enajst ur in 51 minut sta skupaj trajala oba polfinala in hitro je bilo jasno, da je 203 cm visoki Anderson zelo utrujen. V uvodnih dveh nizih je bil nemočen, zelo dobro pa se je upiral v tretjem nizu, ko je zapravil pet priložnosti za znižanje na 2:1. Finale je trajal dve uri in 19 minut.

Prvič v odprti dobi tenisa sta finale turnirja v All England Clubu odigrala dva igralca, ki sta starejša od 30 let. Po 30. rojstnem dnevu so v wimbledonskem finalu v zadnjih 49 letih igrali še Rod Laver (1969), Ken Rosewall (1970, 1974), Arthur Ashe (1975), Jimmy Connors (1984) in Roger Federer (2012, 2014–15, 2017).
Anderson nemočen v uvodnih dveh nizih
32-letni Anderson je začel nervozno, ni ujel ritma na svoj servis in z dvojno napako je poklonil prvo igro. Đoković je bil zelo zbran, le tri točke je oddal na začetni udarec. V peti igri je Južnoafričan poslal volej v mrežo za drugi brejk. Le 48 odstotkov prvega servisa v polju je bilo seveda premalo, da bi se resno postavil po robu razigranemu Srbu. Prvi niz je trajal le pol ure. Po koncu je osmi nosilec že potreboval pomoč fizioterapevta zaradi bolečin v desnem komolcu.
V drugem nizu je Anderson že v uvodni igri izgubil servis, neizsiljene napake so se kar vrstile. Đoković je brez težav zadržal začetne udarce in v peti igri je prišel še do drugega brejka. Anderson se je zbral šele v osmi igri, ko si je priigral prvo priložnost za odvzem servisa, vendar je ni unovčil. Đoković je nanizal tri točke zapored in po uri in desetih minutah povedel z 2:0 v nizih.
Đoković rešil pet priložnosti za znižanje na 2:1
Tretji niz je bil najbolj napet. Anderson se je popolnoma sprostil, saj ni imel več veliko izgubiti. V osmi igri je Srb z močnim servisom rešil priložnost za brejk, v deseti igri pa je imel Južnoafričan celo dve priložnosti za znižanje na 2:1 v nizih. V 12. igri se je "Nole" znašel še v večjih težavah. Pri 15/40 je imel Anderson še dve priložnosti za zmago v tretjem nizu, nato pa še prednost. V ključnih trenutkih je Đoković odigral najbolje (enkrat je zadel forhend na črto) in izsilil podaljšano igro, ki jo je dobil s 7:3.

Sin Stefan navijal na osrednjem igrišču
"Moj sin Stefan se veseli moje prve zmage na turnirjih za grand slam. Res sem si želel, da je v živo videl mojo zmago in trenutek, ko sem dvignil lovoriko. Anderson je bil v tretjem nizu boljši od mene, imel sem tudi veliko sreče. V uvodnih dveh nizih ni uspel prikazati najboljše igre, saj se je poznalo, da je igral dva maratonska obračuna v četrtfinalu in polfinalu," je bil navdušen Đoković.
Epski polfinale z Nadalom ga je dvignil
Nekdanji prvi igralec sveta je 12. grand slam v karieri osvojil pred dvema letoma na Rolandu Garrosu. V zadnjih dveh letih je imel težave z motivacijo, zamenjal je trenersko ekipo in sodeloval s številnimi strokovnjaki, nato pa je imel še poškodbo komolca. Vrnitev je bila težka. Srb je na pripravljalnem turnirju v Queen's Clubu zapravil zaključno žogo proti Marinu Čiliću. V polfinalu Wimbledona je prikazal igro, ki je spominjala na njegove najboljše čase. Po petih urah in 15 minutah je izločil Rafaela Nadala z 10:8 v odločilnem nizu.
Privoščil si je dvojno porcijo trave
"Zdaj je lahko govoriti o zadnjih dveh letih. Moral sem zaupati v svoje sposobnosti. Zadnji dve leti sta bili zares težki, še posebej po operaciji, veliko dvomov se je pojavilo v mojih mislih. Taka vrnitev je vedno najlepša v Wimbledonu. Že kot otrok sem sanjal o zmagi v Wimbledonu. Petkrat sem že igral v finalu, četrtič sem zmagal. Tokrat sem si privoščil kar dvojno porcijo okušanja trave," se je še pošalil "Nole".
Anderson ni bil preveč razočaran
"Ne počutim se sveže, saj sem bil res dolgo časa na igrišču. Veliko sem vložil, da sem se prebil v finale. Če bi bilo treba, bi igral še 21 ur, da se uvrstim v finale Wimbledona. Čestitati moram Đokoviću, ki je pravi šampion in je znova dokazal kakovost. Upam, da bom lahko še kdaj igral v finalu tega prestižnega turnirja," je dejal Anderson, ki ni bil preveč razočaran.
Federer in Isner sta ga izmučila
Anderson je v četrtfinalu rešil zaključno žogo proti branilcu naslova Rogerju Federerju v tretjem nizu, nato pa zrežiral izjemen preobrat in se veselil zmage s 13:11 v odločilnem nizu po štirih urah in 14 minutah. V petek je v drugem najdaljšem dvoboju v zgodovini Wimbledona izločil Johna Isnerja s 26:24 v odločilnem nizu po šestih urah in 36 minutah.
Južnoafričan je dobil prvi medsebojni obračun v Miamiju pred desetimi leti, vseh preostalih pet je pripadlo Srbu. Leta 2011 je v drugem krogu Wimbledona zmagal v treh nizih, precej bolj napeto pa je bilo v osmini finala pred tremi leti (6:7, 6:7, 6:1, 6:4 in 7:5). Leta 2015 je "Nole" tretjič zmagal na Church Roadu.

Finale, moški:
ĐOKOVIĆ (SRB/12) - ANDERSON (JAR/8)
6:2, 6:2, 7:6 (3)

StatistikaAnderson

Đoković

Prvi servis (%)6172
Asi

10

6

Dvojne napake54
Nevsiljene napake

32

13

Winnerji2620
Osvojene točke74100
Osv. točke na mreži12/218/13
Priložnosti za brejk0/74/4



Mešane dvojice, finale:
MELICHAR/PEYA (ZDA/AVT/11) -
AZARENKA/J. MURRAY (BLR/VB)
7:6 (1), 6:3




Đoković četrtič slavil v Wimbledonu