Novak Đoković bo v nedeljo lovil četrti naslov na Church Roadu. Po dveh letih je znova na najvišji ravni in bo v vlogi favorita. Foto: Reuters
Novak Đoković bo v nedeljo lovil četrti naslov na Church Roadu. Po dveh letih je znova na najvišji ravni in bo v vlogi favorita. Foto: Reuters
Nadal je prikazal najboljšo igro na sveti travi po letu 2011, ko je izgubil finale proti Đokoviću. Španec ostaja pri dveh zmagah v Wimbledonu (2008 in 2010). Foto: Reuters
Đoković in Nadal sta dva dni navduševala gledalce pod zaprto streho na osrednjem igrišču. Foto: Reuters
Kevin Anderson je bil v četrtfinalu in polfinalu na osrednjem igrišču skupaj kar enajst ur. Foto: Reuters
John Isner je ob koncu obračuna komaj stal na nogah. Foto: Reuters
Objem tekmecev in prijateljev po zgodovinskem obračunu na osrednjem igrišču. Foto: Reuters
Đoković v polfinalu Wimbledona izločil Nadala
Anderson dobil najdaljši polfinale Wimbledona

31-letni Srb je v petek zvečer povedel s 6:4, 3:6 in 7:6, nato pa je bil dvoboj prekinjen, saj lahko v All England Clubu igrajo le do 23.00 po krajevnem času (do polnoči po srednjeevropskem času). V največkrat odigranih medsebojnih dvobojih v moderni teniški zgodovini Đoković zdaj vodi s 27:25.
Tudi 52. dvoboj je navdušil gledalce, ki so v petek zares dolgo časa čakali na začetek. V prvem nizu je Đoković blestel, v sedmi igri je prišel do edinega odvzema servisa. Nadal se je nato prebudil v drugem nizu, ko je z izjemnimi udarci z osnovne črte prišel do brejka v četrti igri. "Nole" je takoj znižal na 3:2, a je nato še drugič izgubil začetni udarec. Nadal je zadržal prednost in izenačil na 1:1 v nizih.
Đoković dobil maratonsko podaljšano igro
V tretjem nizu sta oba odlično servirala in odločala je podaljšana igra. Ob menjavi strani je Srb povedel s 4:2, vendar si je nato Nadal priigral tri priložnosti za vodstvo z 2:1 v nizih (6:5, 7:6 in 8:7). Đoković se je rešil in unovčil drugo priložnost, ko je Španec poslal žogo v mrežo (11:9). Tretji niz je bil zunajserijski in navijači so bili zelo razočarani, ker so morali domov.
Nadal blestel v četrtem nizu
Gledalci, ki so imeli vstopnico za sobotni ženski finale, so tako prišli še bolj na svoj račun. Nadal je v uvodni igri četrtega niza rešil dve priložnosti za brejk in nato v drugi igri s sijajnim vračanjem začetnih udarcev povedel z 2:0. Španec je bil v silovitem naletu in brez izgubljene točke je povišal na 3:0. Đoković se je nato zbral in izenačil na 3:3. Ko se je že zdelo, da ima obračun pod nadzorom, je v osmi igri izgubil servis. "Rafa" je v deveti igri po 0/40 z odličnimi servisi nanizal pet točk zapored in izenačil na 2:2 v nizih.
Prava poslastica v odločilnem nizu
Odločilni niz je bil pravi triler. V osmi igri si je Srb priigral prvo priložnost za odvzem servisa, a jo je Španec rešil z močnim servisom in nato izenačil na 4:4. V deveti igri se je Đoković vrnil po zaostanku s 15/40, servis je deloval v ključnih trenutkih in uspel je nanizati štiri točke zapored. V 15. igri je imel Nadal znova dve priložnosti za brejk pri 15/40 in nato še prednost, a jih ni uspel unovčiti. "Nole" je povedel z 8:7 in si priigral prvo zaključno žogo. Pri 30/40 je Nadal velemojstrsko skrajšal žogo na črto in nato uspel izenačiti na 8:8. V 17. igri je Đoković brez težav zadržal servis in nato brez izgubljene točke še odvzel servis Nadalu. Španec je poslal žogo v stranski avt po petih urah in 15 minutah.

StatistikaĐoković

Nadal

Prvi servis (%)7171
Asi

23

9

Dvojne napake44
Nevsiljene napake

42

42

Winnerji7373
Osvojene točke195191
Osv. točke na mreži30/4437/50
Priložnosti za brejk4/194/11

Đoković: Za take obračune treniram vsak dan
"Težko je najti prave besede. Zdaj mi gre po glavi zadnjih 15 mesecev in vse stvari, ki so šle narobe. Vrnil sem se. To je bil poseben dvoboj, lahko bi se obrnilo tudi drugače. Odločale so malenkosti. Do zadnjega udarca nisem bil prepričan, da bom zmagal. Za take obračune treniram vsak dan. Težko je bilo spati, adrenalin je bil na visoki ravni. Že zjutraj sem se ogreval in zdaj sem res vesel, da sem zmogel ta velik izziv," je poudaril Đoković, ki bo v nedeljo lovil četrti naslov na Church Roadu in 13. na turnirjih za grand slam. Zadnjič je bil najboljši na Roland Garrosu leta 2016.
Srb se veseli finala, čeprav je zelo utrujen: "Upam, da bova oba lahko igrala po tako dolgih polfinalih. Kevin ima prost dan, meni bo zelo manjkal. Vseeno sem zadovoljen, saj sem znova v finalu Wimbledona."
Anderson dobil najdaljši polfinale Wimbledona
Kevin Anderson
je po veličastni zmagi nad Rogerjem Federerjem dobil še en maraton. V najdaljšem polfinalu v zgodovini Wimbledona je ugnal Johna Isnerja po šestih urah in 36 minutah s 7:6, 6:7, 6:7, 6:4 in 26:24.
Uvedel bi podaljšano igro v petem nizu
Anderson in Isner sta odigrala drugi najdaljši dvoboj v zgodovini Wimbledona. Presegla sta dosežek Marina Čilića in Sama Querreyja iz leta 2012, ko je Hrvat zmagal po petih urah in 31 minutah. Najdaljši dvoboj je trajal enajst ur in pet minut. Prav Isner je med 22. in 24. junijem 2010 na igrišču številka 18 ugnal Francoza Nicolasa Mahuta v prvem krogu Wimbledona.

Anderson je prvi Južnoafričan po 97 letih v finalu Wimbledona. Leta 1921 je to uspelo Brianu Nortonu. Pozval je k spremembi formata v odločilnem nizu. "Upam, da bomo lahko po današnjem dvoboju naslovili to vprašanje. Na koncu se niti ne počutiš več dobro na igrišču," je dejal vidno utrujen.

Nadgradil veliko zmago nad Federerjem
32-letni Južnoafričan je v sredo rešil zaključno žogo v tretjem nizu in nato zrežiral izjemen preobrat proti Federerju, branilca naslova je izločil s 13:11 v odločilnem nizu. Tudi tokrat je imel precej več moči v petem nizu, ki je trajal skoraj tri ure. Isner se je večkrat rešil po zaostanku z 0/30, serviral je kar 53 asov, vendar mu je v 49. igri zmanjkalo energije.

Isner dobil dve podaljšani igri
Obračun dveh velemojstrov začetnega udarca se je začel ob 14.10. Anderson se ni počutil najbolje, v tretji igri je rešil tri priložnosti za brejk in poklical zdravniško pomoč. Vzel je tableto in v nadaljevanju ni imel več težav. V deseti igri je imel prvo zaključno žogo za uvodni niz, vendar se je Isner rešil. Tudi podaljšana igra je bila napeta, Anderson jo je dobil z 8:6.
Anderson imel več energije
V drugem nizu sta oba znova zadržala servise, podaljšano igro pa je dobil Isner s 7:5. V tretjem nizu je Južnoafričan povedel s 5:3, a je Isner takoj odgovoril in izenačil na 5:5. Podaljšana igra je bila znova napeta, Američan je unovčil tretjo zaključno žogo za 11:9.
Anderson je precej bolje igral v četrtem nizu, ko je dvakrat odvzel servis 208 centimetrov visokemu Američanu. V odločilnem nizu je podaljšana igra le na Odprtem prvenstvu ZDA v New Yorku, na proeostalih turnirjih za grand slam pa se igra na dve igri razlike. Isner je vedno povedel, saj je serviral prvi. V 15. in 21 igri se je rešil po 30/40, nato pa je v 35. minuti po 15/40 nanizal štiri točke zapored. Anderson je gladko dobival igre na svoj začetni udarec in čakal na priložnost. Dočakal jo je v 49. igri, ko je utrujeni Isner naredil nekaj neizsiljenih napak, pri 15/40 pa je poslal forhend v mrežo. V 50. igri je Anderson zanesljivo zaključil maraton.

StatistikaAnderson

Isner

Prvi servis (%)7175
Asi

49

53

Dvojne napake46
Nevsiljene napake

24

59

Winnerji118129
Osvojene točke298271
Osv. točke na mreži32/5076/109
Priložnosti za brejk4/112/5


Najbolj pošten bi bil remi
"Najbolj pošten bi bil remi, vendar nekdo mora dobiti polfinale Wimbledona. Čustveno sem popolnoma izpraznjen. Isner je res odličen igralec, zelo ga spoštujem. Res ne vem, kako se bom spočil do finala v nedeljo. Že finale je izpolnitev sanj, seveda pa bo tekmec zelo zahteven," je poudaril Anderson.

Srebotnikova ostala brez finala mešanih dvojic
Katarina Srebotnik in Novozelandec Michael Venus sta izpadla v polfinalu v konkurenci mešanih dvojic. Deveta nosilca sta morala priznati premoč ameriško-avstrijski Nicole Melichar/Alexander Peya s 4:6 in 4:6. Srebotnikovi od velike četverice turnirjev v mešanih dvojicah manjka le še naslov v Wimbledonu. Najbližje mu je bila pred desetimi leti, ko je bila finalistka z Američanom Mikom Bryanom.

Polfinale, moški:
ANDERSON (JAR/8) – ISNER (ZDA/9)
7:6 (6), 6:7 (5), 6:7 (9), 6:4, 26:24

ĐOKOVIĆ (SRB/12) - NADAL (ŠPA/2)
6:4, 3:6, 7:6 (9), 3:6, 10:8



Mešane dvojice, polfinale:
MELICHAR/PEYA (ZDA/AVT/11) – SREBOTNIK/VENUS (SLO/NZL/9)
6:4, 6:4

AZARENKA/MURRAY (BLR/VB) – DART/CLARKE (VB)
6:2, 6:2

Đoković v polfinalu Wimbledona izločil Nadala
Anderson dobil najdaljši polfinale Wimbledona