Rafael Nadal se je moral pošteno potruditi, da je napredoval v finale Rima. Foto: Reuters
Rafael Nadal se je moral pošteno potruditi, da je napredoval v finale Rima. Foto: Reuters
Novak Đoković je v ključnih trenutkih storil preveč nevsiljenih napak. Foto: Reuters
Nadal se bo v rimskem finalu za naslov pomeril z Nemcem Alexandrom Zverevom, ki je v dveh nizih dobil drugi polfinalni obračun proti Hrvatu Marinu Čiliću. Foto: Reuters
Marija Šarapova se je od rimskega peska poslovila v polfinalu, v katerem je bila v treh nizih boljša prva nosilka turnirja, Romunka Simona Halep. Foto: Reuters

Šlo je za 51. medsebojni obračun teniških asov, še vedno je sicer uspešnejši Beograjčan, ki pa ima zdaj le še zmago več od Majorčana (26:25). Đoković je Nadala nazadnje premagal prav v Rimu pred dvema letoma, ko je bil s 7:5 in 7:6 boljši v četrtfinalu.

Nadal v tajbrejku strl žilavega Noleta
Prvi niz dvoboja je bil zelo napet in izenačen. Po mrtvem teku, ki je trajal pet iger, je bil Nadal tisti, ki je prvi odvzel začetni udarec nasprotniku, potem ko je po nevsiljeni napaki Đokovića izkoristil drugo priložnost. Vseeno se žilavi Beograjčan ni predal, igral je napadalno, s silovitimi forhendi je trl nasprotnika, izid je izenačil na 5:5, tenisača pa sta prvi niz popeljala do podaljšane igre, kjer pa je Srb storil preveč nevsiljenih napak za uspeh. Nadal je prvi niz dobil s 7:6 (4).

Španec v tretji igri do brejka
Drugi niz se je prelomil v tretji igri, ko je Đoković izgubil začetni udarec brez osvojene točke. 12-kratni zmagovalec turnirjev velike četverice je zadnji večji napad na vrnitev v dvoboj uprizoril v osmi igri, a mu je za brejk vselej zmanjkala pika na i. Storil je preveč nevsiljenih napak, v zaključku igre je začel izgubljati potrpljenje, zmagovalec je bil tako rekoč že odločen. Nadal je v naslednji igri z odvzemom servisa nasprotniku le še potrdil vstopnico za finale.

Rim (M)
(5.444.985 evrov, pesek)

Polfinale:
NADAL (ŠPA/1) – ĐOKOVIĆ (SRB/11)
7:6 (4), 6:3

A. ZVEREV (NEM/2) – ČILIĆ (HRV/4)
7:6 (13), 7:5


Rim (Ž)
(2.703.000 evrov, pesek)

Polfinale:
HALEP (ROM/1) – ŠARAPOVA (RUS)
4:6, 6:1, 6:4

SVITOLINA (UKR/4) – KONTAVEIT (EST)
6:4, 6:3