Foto:
Foto:
Ameriški generali Ricardo Sanchez, John Abizaid in Geoffrey Miller.
Španski vojaki med zapuščajem Nadžafa.

Predstavnik ameriške vojske v Iraku je dejal, da so ob meji s Sirijo napadli zavetišče iraških upornikov, ki naj bi pred tem napadli ameriške vojake.

Arabska televizija Al Arabija je poročala, da naj bi ameriški helikopterji v noči na sredo napadli poročno slavje. Pri tem naj bi bilo ubitih okoli 40 civilistov. Svatje naj bi namreč pred tem iz veselja v zrak izstrelili nekaj nabojev, Američani pa naj bi na to silovito odgovorili. Po podatkih bolnišničnih virov je bilo ubitih najmanj 21 ljudi, 34 pa ranjenih, med njimi 14 huje.

Generali o zlorabah: Krivi vojaki
Pred odborom ameriškega senata za oborožene sile je v zvezi z zlorabami iraških zapornikov v sredo v nastopilo več ameriških generalov. Generali Abizaid, Sanchez in Myers so priznali, da je šlo nekaj narobe, vendar vsi so menili, da so verjetno za to krivi njihovi podrejeni.

Sanchez je priznal, da je odobril določene zasliševalne postopke, vendar naj bi pri tem opozoril na nujnost spoštovanja ženevske konvencije. Abizaid pa je priznal, da so slabo sodelovali z Mednarodnim odborom Rdečega križa in da je sam šele februarja letos videl novembrsko poročilo organizacije o zlorabah v Abu Graibu.

Med umikom napadeni španski vojaki
Španske vojake, ki se umikajo iz Iraka, so napadli iraški uporniki, pri tem je bil ubit en upornik, dva človeka pa sta bila ranjena. Španski konvoj, ki je bil na poti v Kuvajt, je bil iz zasede napaden 50 kilometrov južno od Divanije. Ranjena naj bi bila en upornik in en španski vojak. Uporniški napad naj bi Španci odbili.

Šlo naj bi za zadnje španske vojake, ki jih je v Irak poslala prejšnja španska vlada pod vodstvom Joseja Marie Aznarja. Nastanjeni so bili v šiitskem predelu države, kjer ležita tudi mesti Nadžaf in Divanija. Španski obrambni minister Jose Bono je napovedal, da bo umik končan do 26. maja.

Dve ameriški žrtvi
V Iraku sta bila v dveh ločenih incidentih umorjena dva ameriška vojaka. V prvem incidentu je v eksploziji bombe umrl en vojak, trije pa so bili ranjeni. V drugem incidentu pa je v mestu Samara, 100 kilometrov severno od Bagdada, v eksploziji ob cesti nameščene bombe umrl še ameriški vojak.

Med koalicijskimi vojaki in milico skrajnega šiitskega voditelja Moktade al Sadra je v noči na četrtek v Karbali prišlo do novih spopadov. Pri tem je bilo po besedah bolnišničnih virov ubitih devet iraških civilistov, 16 pa je bilo ranjenih, med njimi so tudi ženske in otroci.