Foto:
Foto:
O morebitnem imenovanju Dimitrija Rupla na mesto podpredsednika parlamenta bodo odločali v ponedeljek.
V primeru kandidature Dimitrija Rupla poslanska skupina LDS-a obljublja daljšo razpravo.

Kot je znano, je že včeraj s položaja predsednika DZ-ja odstopil Borut Pahor. Brejc in Pahor sta bila kot dva od sedmih slovenskih poslancev izvoljena v Evropski parlament, s potrditvijo mandata pa jima bo prenehala funkcija poslanca DZ-ja.

Dimitrij Rupel spet v sedlu?
Rupel je sicer sprva napovedal, da bo deloval kot samostojni poslanec, v sredo pa je predsednik SDS-a Janez Janša sporočil, da je nekdanji vodilni član vladajočega LDS-a vstopil v poslansko skupino slovenskih demokratov.

Stranke o Dimitriju Ruplu kot možnem podpredsedniku parlamenta
V poslanski skupini SDS so napovedali, da bodo za novega podpredsednika DZ-ja predlagali nekdanjega zunanjega ministra in od včeraj člana poslanske skupine SDS Dimitrija Rupla. Novega predsednika in podpredsednika naj bi poslanci volili v ponedeljek na izredni seji.

V LDS-u še ne želijo komentirati napovedane kandidature nekdanjega zunanjega ministra in njihovega člana Dimitrija Rupla. Čakamo na uradno vložitev Ruplove kandidature, da nam ne bi bilo treba dvakrat dajati komentarjev, je dejal izvršni direktor LDS-a Bogdan Biščak.

Vodja poslanske skupine Anton Anderlič pa je povedal, da pričakuje nekoliko obsežnejšo razpravo, če bo v državnem zboru vloženih več kandidatur za podpredsednika.

V ZLSD-ju pa predlog SDS-a razumejo predvsem kot nagrado za Ruplov politični prestop k opoziciji. Predsednik državnega zbora v odstopu Borut Pahor je za svojega naslednika predlagal Ferija Horvata, medtem ko Janez Janša predlaga osebo, ki je v zadnjem tednu največ prispevala k političnim razlikam, polemikam in razdvajanjem.

V DeSUS-u se bodo o kandidaturi Dimitrija Rupla še posvetovali, je dejal Valentin Pohorec.

V opozicijskem NSi-ju nameravajo odločitev SDS-a, ki ji po poslovniku državnega zbora pripada prednost, da predlaga podpredsednika državnega zbora, spoštovati, je povedal predsednik NSi-ja Andrej Bajuk.

V SLS-u se bodo o predlogu opredelili v petek. Dimitrija Rupla cenijo, saj menijo, da je veliko storil za slovensko osamosvojitev in dal pečat slovenski zunanji politiki, je dejal vodja poslanske skupine Janez Podobnik.

V opozicijskem SNS-u ne bodo podprli napovedane Ruplove kandidature. Je popolnoma nesprejemljiva, saj kandidat kot zunanji minister ni užival podpore niti v izvršilni niti v zakonodajni veji oblasti, so povedali.

V SMS-u nameravajo kandidaturo Dimitrija Rupla podpreti, je dejal Marko Diaci, ker po poslovniku največji opozicijski stranki pripada mesto podpredsednika državnega zbora, torej SDS-u.