Filip Flisar s torto v obliki brkov.
Filip Flisar s torto v obliki brkov. "A je mesna?" se je namuznil Mariborčan, ko so mu jo izročili. Foto: Twitter @LeonAndrejka
Ko Flisar dobi torto: A je mesna?
Celotna novinarska konferenca Filipa Flisarja
Pogovor s Filipom Flisarjem

27-letni Mariborčan je na svetovno prvenstvo odšel brez medijskega "pompa" in brez prave podpore SZS-ja. A po vrnitvi je povsem drugače. Pred začetkom novinarske konference mu je čestital tudi direktor zveze Jurij Žurej, ki pa o sodelovanju z Mariborčanom ni želel veliko govoriti.

Že Avstrijci imeli težave z organizacijo
"Mislim, da to ob takem uspehu ne sme biti tema konference. Na to temo jo lahko skličemo naslednji teden, ko lahko predstavim finančne številke,"
je dejal Žurej, ki je v Kreischbergu dobil vprašanje, ali bi bilo realno, da Slovenija organizira svetovno prvenstvo: "Prvenstva skoraj nihče noče organizirati, vsi vemo, zakaj. Tudi Slovenija realno tega ni sposobna. Ni problem, da ne bi imeli terenov, ni problem, da ne bi imeli ljudi, problem je finančni položaj smučišč v tem trenutku in tudi finančne težave zveze. Za moje pojme pa to mora biti cilj Slovenije v prihodnje. Že zaradi odličnih tekmovalcev, na prvenstvu v Avstriji smo v deskanju in krosu osvojili kar štiri kolajne. Nismo le dobri, ampak ekstremno dobri, tako da ne bi bilo pošteno, da jim ne omogočimo, da se izkažejo tudi pred domačimi gledalci."

Nad idejo je bil navdušen tudi Flisar, ki meni, da bi imelo prvenstvo veliko podporo, a se tudi on zaveda, da je to bolj ali manj nerealno. "Najprej sem mislil, da se naši menijo za tekmo svetovnega pokala, kar bi bilo povsem realno, a jaz žal tekme ne morem organizirati. Niti ne vem, kakšen je postopek, a svetovno prvenstvo bi bilo nerealno. Že Avstrijci so imeli probleme, pa vemo, kakšni so oni v organizaciji, da jim nihče ne seže do kolen. Bi se pa res spodobilo, da bi Slovenci 'lokalcem' pokazali, kako se stvarem streže. Želim si, da bi bile tekme v Črmošnjicah. To je zame najboljše smučišče, tja sem osem let hodil, že od cicibanov naprej, a sem šele pri mladincih tekmoval. Šalo na stran. Ne vem, kje bi bilo najbolj primerno, najbrž Rogla ali Vogel," je dejal hudomušni smučar.

V drugi videonovici na desni strani si lahko ogledate celotno novinarsko konferenco!


Zveza mu je dala nekaj denarja za priprave

Da ne ve, katero smučišče bi bilo v Sloveniji najprimernejše za tekmo, je povsem jasno, saj v domovini že dolgo ne trenira. Za to potrebuje denar, ki pa mu ga zveza ne more zagotoviti. Tako letos ni čakal na podpis pogodbe in se je odločil za samostojno pot. "Na zvezo enostavno nisem mogel čakati, potrebovali smo veliko časa, da smo se dogovorili, upam, da bomo v naslednjih letih hitrejši. A važno je, da smo se dogovorili in smo vsi zadovoljni. Zveza mi je dala nekaj denarja za priprave, jaz v zameno nosim enega izmed njihovih sponzorjev. Vsekakor pa si želim malo večji denarni vložek, da sestavim še boljšo ekipo, v tem imam namreč še rezerve. A to ne pomeni, da naprej ne bom šel samostojno. Ta pot mi zelo ugaja," je dejal mariborski šmajser ali mariborska šunka, ki sta najnovejša vzdevka svetovnega prvaka. Ta je bil danes tudi na ministrstvu za obrambo, ki mu pomaga.

Flisar si bo po vseh obveznostih konec tedna vzel nekaj odmora, se odklopil od javnosti, že naslednji ponedeljek pa odpotoval na tekme svetovnega pokala v Švico. "Dveh dni treninga na snegu ne potrebujem, v tako kratkem času ne bi mogel storiti nič pametnega. Bolj pomembno bo, da si po zabavah in obveznostih nazaj pridobim svežino. Kot svetovni prvak ne bom imel dodatnega pritiska, da moram biti vsako tekmo v vrhu, čeprav se še vedno spogledujem z visoko uvrstitvijo v skupnem seštevku svetovnega pokala," še ni izgubil motivov 27-letni Mariborčan, ki je kristalni globus leta 2012 že dvignil.

Ko Flisar dobi torto: A je mesna?
Celotna novinarska konferenca Filipa Flisarja
Pogovor s Filipom Flisarjem