Severin Freund je v Planici kronal sanjsko sezono. Na svetovnem prvenstvu v Falunu je osvojil dve zlati in srebrno medaljo, v svetovnem pokalu pa je na najvišjo stopničko v letošnji sezoni stopil kar devetkrat. Foto: EPA
Severin Freund je v Planici kronal sanjsko sezono. Na svetovnem prvenstvu v Falunu je osvojil dve zlati in srebrno medaljo, v svetovnem pokalu pa je na najvišjo stopničko v letošnji sezoni stopil kar devetkrat. Foto: EPA
Severin Freund
Po zadnjem poletu v Planici se je Freund že sprijaznil z drugim mestom v skupnem seštevku. Foto: EPA
Werner Schuster
Werner Schuster se zaveda, da Nemci že 13 let čakajo na zmago na novoletni turneji, ki bo zagotovo glavni cilj v naslednji sezoni. Foto: EPA
Grenak priokus za Prevca po sijajni sezoni
Tepeš nehote prekrižal načrte Prevcu
Planica: Zadnjih sedem poletov v sezoni

Po Jensu Weissflogu (1984) in Martinu Schmittu (1999 in 2000) je tudi s pomočjo Jurija Tepeša postal tretji Nemec s prestižno lovoriko. Lani ga je na zadnji tekmi Peter Prevc z zmago na Bloudkovi velikanki prehitel na drugem mestu, tokrat je 26-letni Bavarec slavil zaradi večjega števila zmag. Kar devetkrat je bil na najvišji stopnički. Izpustil je obe tekmi v Saporu, 100 točk pa je izgubil, ker je bil 100 gramov prelahek na drugi tekmi v Titisee-Neustadtu, kjer je bil razred zase na prvi tekmi in zanesljivo vodil tudi na drugi.

Vseskozi je mislil, da je Prevc glavni favorit
e pred sezono sem se zavedal, da lahko osvojim veliki kristalni globus. Lani sem bil prvič med najboljšimi tremi. Skozi celotno letošnjo sezono sem mislil, da je favorit Peter Prevc. On je najbolj konstanten, nikoli ne naredi velikih napak in ne izpušča nobene tekme. Ko mu kakšen skok ne uspe po načrtih, je še vedno okoli petega mesta. V Kuopiu mu ni ležala skakalnica, a je vseeno osvojil nekaj točk. Ko sem prišel v Planico, sem vedel, da bo Prevc zelo nevaren. Takoj sem začutil, da mi ta letalnica ne odgovarja. Zares se je vse izšlo neverjetno. Skozi sezono se vse izravna," nam je v pogovoru v Planici zaupal Freund, ki ga je pod Poncami spremljalo tudi dekle Caren.

Niti z enim poletom v Planici ni bil zadovoljen
"Niti en polet v Planici ni bil zelo dober. Vedno znova sem upal, da me bo poneslo do dna, a nikakor ni šlo. Ko sem pristal v finalni seriji, sem le zamahnil z rokami, saj so bile možnosti za globus res minimalne. Najprej ga je polomil Gregor Schlierenzauer, nato pa je Jurij Tepeš poletel v sam iztek. Tega res nisem pričakoval. Prevc je bil v Planici z naskokom najboljši, tu ni dvoma. Seveda sem poznal scenarije za skupno zmago, poskušal sem priti na zmagovalni oder, vendar to že po prvi seriji ni bilo več mogoče. S sedmim mestom sem izvlekel maksimum," je poudaril velik ljubitelj sladkarij, njegov glavni pokrovitelj je tudi proizvajalec izdelkov za sladkosnede.

Cilj je tudi novoletna turneja in olimpijska posamična medalja
"To je bila najboljša sezona v karieri, čeprav bi rad zmagal brez pomoči drugih skakalcev. Veliko stvari se mora poklopiti za globus. Ostaja mi še veliko ciljev. Na olimpijskih igrah še nimam posamičnega odličja, manjka pa seveda tudi novoletna turneja, kjer sem letos doživel zelo težke trenutke. Tistih deset dni okoli novega leta bi rad imel tako formo, kot sem jo imel na letošnjem svetovnem prvenstvu v Falunu. Naslednje leto bi rad ubranil naslov svetovnega prvaka v poletih, letalnica na Kulmu mi zelo odgovarja," je cilje za prihodnost ocenil najboljši skakalec na svetu.

Schmitt in "Hanni" zvezdnika, Freund niti slučajno
"Mislim, da bi bilo pošteno, da bi oba prejela veliki kristalni globus, saj sva imela po 37 tekmah enako število točk. Morda bi bilo to pravilo v prihodnje treba spremeniti," je pojasnil Freund, ki od marca 2008 v Münchnu študira mednarodni menedžment. Prebere ogromno knjig in veliko podatkov tudi rad izbrska na spletu.

Ne obnaša se prav nič zvezdniško, v domovini pa ni povzročil evforije, kot sta jo pred 15 leti Schmitt in predvsem Sven Hannawald, ko so najstnice norele, vzdušje je bilo podobno rockkoncertu.

Schuster pred zadnjo tekmo slabo spal
Po koncu so Nemci v ciljni areni seveda slavili. Strokovni komentator televizijske postaje ARD Dieter Thoma, ki je leta 1997 v Planici izgubil boj za skupno zmago proti Primožu Peterki, se je objemal s trenerjem Wernerjem Schusterjem.

"Kar nekaj časa sem potreboval na sodniškem stolpu, da sem spoznal, kako na tesno se je izšlo v našo korist. Nisem mogel verjeti, da se je zgodil prav ta scenarij z enakim številom točk. V Planici nam ni šlo po načrtih. Severinu ta letalnica ne leži, zelo se je trudil, a bil je odvisen od drugih skakalcev. Priznam, da sem pred zadnjo tekmo zelo slabo spal. Ni mi šlo iz glave, da lahko na zadnji tekmi zapravimo tri globuse (skupno zmago, točkovanje poletov in še pokal narodov). Na srečo se je izšlo zelo dobro," je pojasnil glavni trener nemške ekipe, ki je preporodil moštvo v zadnjih sezonah.

"Freund, Kraft in Prevc so bili izjemni v letošnji sezoni. Osvojili so več kot 1.500 točk, to bi skoraj vsako sezono zadoščalo za veliki kristalni globus. Freund je zmagal kar devetkrat in globus je osvojil zasluženo. Razumem, da je Prevc precej potrt," je dodal Schuster.

Po polomu na novoletni turneji so Nemce odpisali
Nemcem v letošnji sezoni ni šlo vse po načrtih, na novoletni turneji je Freund odpovedal (13., 10. in dve osmi mesti sta pomenili polom). Schuster se je naposlušal kritik. "Po novoletni turneji so nas vsi odpisali. Na domačih tekmah nam ni šlo. Odprlo se je na Kulmu, ko je Severin zmagal. Od takrat naprej je bil skoraj na vsaki tekmi na stopničkah, nizal je zmage. V Falunu je osvojil dve zlati medalji in eno srebrno. Zmagali smo tudi v pokalu narodov. Ko sem začel pred sedmimi leti, smo bili svetlobna leta oddaljeni od Avstrijcev in preostalih tekmecev," je bil v Planici do ušes nasmejan Schuster.

Seveda že razmišlja o novih ciljih: "Čaka nas še ogromno dela, saj moram priznati, da je le Severin v svetovnem vrhu, nato je kar precejšnja luknja. Čakamo, da se vrne Andreas Wellinger. Vsako leto smo daleč od uspeha na novoletni turneji, niti med najboljše tri se ne prebijemo. Prepričan sem, da lahko zmagamo, a na začetku sezone bo treba boljše načrtovati formo."

Grenak priokus za Prevca po sijajni sezoni
Tepeš nehote prekrižal načrte Prevcu
Planica: Zadnjih sedem poletov v sezoni