Jakov Fak želi letos v skupnem seštevku stopiti na oder za zmagovalce. Foto: Tomaž Šušteršič
Jakov Fak želi letos v skupnem seštevku stopiti na oder za zmagovalce. Foto: Tomaž Šušteršič
Jakov Fak
Fakova želja je tudi medalja na svetovnem prvenstvu. Foto: EPA

ov Fak optimistično pričakuje novo sezono, želja pa je, da popravi najboljšo uvrstitev v skupni razvrstitvi svetovnega pokala, ki je četrto mesto.

"Želel bi si izboljšati svojo najboljšo sezono, ko sem bil četrti v skupnem seštevku svetovnega pokala in osvojil kolajno s svetovnega prvenstva. Cilji so vedno visoki. Trdo delamo, da bi bili uspešni v vsaki sezoni, a ne moremo vplivati na čisto vse segmente, a na pripravljenost lahko. Za zdaj mislim, da smo na zelo dobri poti. Opravil sem vse treninge, ki smo jih začrtali. Ne vidim razloga, da ne bi bilo dobro in ne bi bili uspešni," je povedal pred novo sezono.

V svetovnem pokalu se je na četrto mesto v skupni razvrstitvi zavihtel v sezoni 2012/2013, ko je na svetovnem prvenstvu v Novem Mestu na Češkem tudi osvojil bron v sprintu, leto predtem je zablestel v Ruhpoldingu, ko je postal celo svetovni prvak na 20-kilometrski posamični preizkušnji, v Nemčiji pa je skupaj z Andrejo Mali, Tejo Gregorin in Klemnom Bauerjem osvojil tudi srebrno kolajno v mešani štafeti, ko so Slovenci sicer bili tik pred zlatom, celo prvi prišli v cilj, a so nato Norvežanom po tehničnih nepravilnostih na strelišču odbili 28 sekund in so oni stopili na najvišjo stopničko.

Za zdaj vse, kot mora biti
Lani je imel 27-letni biatlonec iz Mrkopalja obilico težav, zato tudi na olimpijske igre, kjer je meril na visoka mesta, ni prišel optimalno pripravljen: "Lani sem zbolel. Zastrupil sem se s hrano. Česa takega ni mogoče pričakovati." Olimpijsko medaljo sicer že ima v svoji vitrini, a je leta 2010, ko je bil v Vancouvru bronast v sprintu in končal tik pred Bauerjem, še nastopal za rodno Hrvaško. Za zdaj priprave potekajo po načrtu in tako Fak že nestrpno pričakuje začetek sezone: "Ja, vse je tako, kot mora biti. V pripravah sem nekoliko spremenil program. Več je bilo treninga za moč in komaj že čakam na začetek sezone, čeprav nas čaka še kar nekaj dela. Upam le, da ostanem zdrav."

Pred novo sezono je del priprav opravil tudi skupaj s trenerjem Tomašem Kosom, ki ni več v slovenski reprezentanci, a njegov način dela Faku zelo ustreza: "Treniral sem tudi sam. V tem ne vidim ničesar slabega. Imel sem potrebo, da treniram sam in tako je bilo. Čakam zimo in takrat je edina primerjava, ki šteje in ki je pomembna. Vsako leto so priprave drugačne, saj stanje po koncu sezone nikoli ni isto, kot je bilo leto predtem. Vedno je nekaj novega v pripravah in vedno je treba gledati, da se nadgradi, kar je že bilo."

Prav je, da forma še ni na želeni ravni
Počitka je bilo pred novo sezono, kot pravi eden najhitrejših tekačev med biatlonci, dovolj, med poletjem je veliko časa preživel tudi doma na Hrvaškem, kjer je tudi treniral. Sezona bo dolga, s formo razumljivo še ni zadovoljen in verjame, da bo prava tedaj, ko bo to pomembno: "Svetovni vrh je zelo širok in vedno se najde nekdo, ki ti je tudi takrat, ko se največjim favoritom ponesreči nastop, za petami. Za zdaj forma še ni takšna, kot si jo želim. Ne tekaška ne strelska še ni takšna, kot jo hočem. Je še nekaj časa, da vse skupaj pripeljemo na želeno raven. Bi bilo tudi narobe, če bi bil že zdaj v formi."

Sezona se bo začela konec novembra v Östersundu, od 17. do 21. decembra se bo biatlonska elita merila na Pokljuki, marca pa bo na sporedu tudi svetovno prvenstvu, ki ga bo gostil Kontiolahti na Finskem: "Pokljuka je domača tekma in želim si dobro nastopiti pred našimi navijači. Je pa to le ena izmed tekem, prek katere bom poskušal izpolniti cilj, ki ga predstavlja visoka uvrstitev v skupni razvrstitvi svetovnega pokala."