Predsednik Smučarske zveze Slovenije Enzo Smrekar je najuspešnejšim tekmovalcem prejšnje sezone podelil odlikovanja. Med njimi je bila seveda tudi Tina Maze, ki je trenutno v Hintertuxu, zato ji je SZS po Twitterju za zdaj poslal le fotografijo s pozdravi. Foto: BoBo
Predsednik Smučarske zveze Slovenije Enzo Smrekar je najuspešnejšim tekmovalcem prejšnje sezone podelil odlikovanja. Med njimi je bila seveda tudi Tina Maze, ki je trenutno v Hintertuxu, zato ji je SZS po Twitterju za zdaj poslal le fotografijo s pozdravi. Foto: BoBo
Žan Košir
Žan Košir je bil z dvema medaljama med velikimi junaki olimpijskih iger. Foto: BoBo
Fabjanova se veseli novih izzivov
Zimski športniki optimistični pred novo sezono

Večina članov slovenskih smučarskih reprezentanc (manjkala sta Tina Maze in Filip Flisar) se je pred novo sezono predstavila v Sori pri Medvodah, pri tem pa je kljub finančnim težavam zveze videti, da so se dobro pripravili na nove izzive. Česa drugega kot optimistične besede niti bilo pričakovati, zato lahko v znanem slogu le dodamo: tekme bodo pokazale, koliko je optimizem upravičen.

Tine Maze v Sori pri Medvodah ni bilo, saj se v Hintertuxu pripravlja na sobotni veleslalom v Söldnu. Več v torek.


Poškodba Robija Kranjca že preteklost

Skakalni as Peter Prevc je povedal, da njegovi olimpijski odličji predstavljata breme pričakovanj, vendar pa tudi motivacijo za cilje v nadaljevanju kariere. Ni še povsem prepričan o svoji pripravljenosti, vendar je do prvih tekem še nekaj časa. Jernej Damjan si želi ohraniti vrhunsko formo po zmagi na poletni veliki nagradi in se izogniti takšnemu začetku zime, kot ga je imel lani. Po poškodbi, ki mu je preprečila vrhunske nastope v Sočiju, je Robi Kranjec že povsem zdrav.

Biatlonci v novo sezono brez Tomaša Kosa
S potekom priprav so zadovoljni v taboru biatloncev, ki so tako kot pretekle sezone tudi letos večino tekaškega treninga opravili na rolkah. "V svetovnem pokalu skoraj ne morejo verjeti, da poleti vse stavimo na rolke in ne delamo na ledenikih. A saj veste, kako je, takšne priprave so zelo drage, pa še na slabo vreme lahko naletiš. Sicer pa je največja sprememba odsotnost Tomaša Kosa, tako da zdaj sam bedim še nad strelskim treningom," je povedal glavni trener Uroš Velepec.

Vrhunca biatloncev Pokljuka in Kontiolahti
Tudi bronasta z olimpijskih iger v Sočiju Teja Gregorin je kot največjo spremembo poudarila strelski del priprav. "Da, tega je bilo letos veliko več. Naš cilj je, da se približamo Norvežanom, Francozom, ki so sposobni konstantno dobro streljati. Veliko nabojev smo porabili, upam, da obrodijo sadove." V novi sezoni ima dva velika cilja: visoko uvrstitev na domači tekmi na Pokljuki konec decembra in na svetovnem prvenstvu konec marca.

Od spominov se ne da živeti
Deskar Žan Košir si kakšnega posebnega spoštovanja drugih tekmovalcev, ker bo novo sezono odprl kot nosilec olimpijske kolajne, ne obeta: "To so danes zame samo še spomini. Na olimpijske igre bom skušal čim prej pozabiti. Nova sezona je pred vrati, vmes je minilo pol leta, tako da sem že pozabil, kako je sploh še tekmovati. Zato mi bo že v izziv, da vidim, ali sem sposoben nadaljevati tam, kjer sem končal, in ali bom še celo lahko kaj izboljšal. Zagotovila ni, neke bližnjice tudi ne."

Fabjanovo spet mučila bolezen
Marko Gracer je v tekaški ekipi izpostavil februarsko svetovno prvenstvo, kjer je na sporedu tudi klasični sprint. Vesna Fabjan je v Sočiju osvojila bron, pritiska pa zaradi tega ne čuti. "Precej treninga sem izgubila zaradi bolezni in obveznosti do pokroviteljev, a smo že na pravem tiru. Imam še neizpolnjene cilje v svetovnem pokalu, kjer želim v sprintih osvajati najvišja mesta," je dejala Fabjanova.

Krosisti opozarjajo, da je položaj zelo resen
Nordijski kombinatorec Marjan Jelenko načrtuje nadaljnji razvoj in preboj čim bližje svetovnemu vrhu. S položajem v zvezi pa niso zadovoljni smučarji krosisti, ki za zdaj v rokah držijo le škarje, platna pa ne. "Zapleta se, vem, da Filip Flisar trenira, a skupnih priprav nam ni uspelo izpeljati. Kot vedno se zatika pri denarju. Upam, da v treh ali štirih dneh rešimo, če ne, bo sezona splavala po vodi," je povedal trener Primož Vrhovnik, ki bo imel v svetovnem pokalu še Blaža Ogorevca.

Fabjanova se veseli novih izzivov
Zimski športniki optimistični pred novo sezono